Szerző:
Papp Noémi
Megjelenés:
2025.06.02
Május utolsó hetében ismét a török gasztronómia került reflektorfénybe. A „Török konyha klasszikus ételei” mottóval megrendezett Turkish Cuisine Week 2025 záróeseménye egy különleges sajtóvacsora volt, amely a budapesti Andrássy Garden elegáns, újragondolt terében várta a meghívottakat – nemcsak ízekkel, hanem történetekkel is.

„A gasztronómia nemcsak a múlt része, hanem ma is élő kulturális örökség” – ezzel a gondolattal nyitotta meg az estét Mustafa Aydoğdu, a budapesti Yunus Emre Török Kulturális Intézet igazgatója. Bár mindenki többféle török ételt ismer, hiszen számos hazánkban is nagy népszerű, ezen a vacsorán nem döner és baklava került a tányérra, hanem az otthoni konyhák és az oszmán paloták mélyről jövő, kifinomult ízei.

Az est kulináris élményét három különleges női séf hozta el: Zuhal Herdan és Semra Kır Şimşek Törökországból érkeztek, hogy autentikus tudásukat megosszák, míg mellettük Tóth Ágnes – ismertebb nevén Nar Gourmet – a török gasztronómia magyar nagyköveteként segítette a menüsor megvalósítását és történetmesélését.

Tóth Ágnes 2005 óta több mint harmincszor járt Törökországban, bejárva szinte az összes régiót, mélyen beleásva magát a helyi kulináris hagyományokba. Korábban a budapesti Yunus Emre Intézet kulturális koordinátoraként tevékenykedett, majd a magyar Külügyminisztériumban folytatta pályáját. Később megalapította saját márkáját, a Nar Gourmet-t, amely keretében lakáséttermi esteket, főzőkurzusokat és gasztroeseményeket szervezett. 2022–2023-ban az isztambuli Liszt Intézet gasztronómiai és projektkoordinátoraként dolgozott, ahol a magyar és török konyha közös történelmi gyökereinek feltárásán és bemutatásán fáradozott.

S hogy milyen ételekkel ismerkedhettek meg a meghívottak?

BADEM ÇORBASI – Mandulaleves

Krémes, enyhén édeskés nyitány, amely merészen szakít a megszokott ízvilággal – és azonnal új perspektívát kínál.

ARA SICAKLAR – Meleg előételek

• İçli köfte – aranyló bulgurburokba zárt fűszeres darált hús

• Mücver – cukkini fritter kapros joghurttal: egyszerre roppanós és frissítő

• Mütebbel – füstölt padlizsánkrém gránátalmamagokkal, savanykás és selymes

ANA YEMEK – Főételek

• Terkib-i çeşidiye – szultáni fogás a palotai konyhából: gyümölccsel kombinált hús, édes-sós kontrasztban

• Arpa şehriyeli pilav – rizs árpagyönggyel és finom fűszerezéssel

• Zeytinli yeşil salata – friss, olívás saláta, a mediterrán régiók esszenciája

TATLI – Desszert

• Hurmayye – datolyás, karamelles desszert, amely a keleti édességek mélységét hozza el

• Türk şerbeti – fűszeres-rózsavizes ital, amely egy időutazás ízét idézi

A menüsor különlegessége, hogy nem a magyar közönség által már ismert és kedvelt török ízeket hozta, hanem egy mélyebb, otthonibb, kulturálisan rétegzettebb gasztronómiai világot.