Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2024.07.02
Stonehenge, az ősi kőszentély több mint 4500 évvel ezelőtt épült, de ma is lenyűgözi látogatóit hatalmas méreteivel és kifinomult építészeti kialakításával. A látogatók számos lehetőség közül választhatnak, hogy felfedezzék a területet, ám mindenképpen érdemes felfedezni ezt a rejtélyes és misztikus helyszínt.

Stonehenge, a világ egyik legismertebb és legrejtélyesebb megalitikus emlékműve, Wiltshire zöldellő síkságán található Angliában. Stonehenge építése több szakaszban zajlott egészen a korai neolitikus időszaktól, körülbelül Kr. e. 3000-ben. A leglátványosabb része, a kőkör, Kr. e. 2500 körül készült el. Az építkezéshez kétféle követ használtak: a hatalmas sarsen köveket és a kisebb, de távolabbról, Walesből származó kék köveket. E kövek szállítása és felállítása olyan mérnöki bravúr volt, amely a mai napig ámulatba ejti a kutatókat.

Stonehenge építésének célját máig homály fedi. Egyes elméletek szerint temetkezési hely, mások szerint csillagászati megfigyelőhely vagy vallási ceremóniák színtere volt. A környező táj, amely magában foglalja az Avebury-i henge-t és számos más neolitikus emlékművet, tovább fokozza a hely misztikumát.

Fotó: Koczka Máté

360 fokos élmény

A Stonehenge Látogatóközpont tökéletes kiindulópont a terület felfedezéséhez. Az itt bemutatott kiállítás több mint 250 régészeti tárgyat tartalmaz, amelyek segítenek megérteni a helyszín történelmét és jelentőségét. A 360 fokos élmény, amely bemutatja az évszakok változását a kövek között, különösen népszerű a látogatók körében.

A látogatóközpont mellett nem érdemes kihagyni a neolitikus házak replikáit sem, ahol betekintést nyerhetünk a letűnt korok embereinek mindennapi életébe. A kávézó és ajándékbolt pedig tökéletes hely egy kis pihenésre és emléktárgyak beszerzésére.

Fotó: Koczka Máté

Praktikus Információk

Stonehenge minden nap nyitva áll a látogatók előtt, de érdemes a jegyeket elővételben megvásárolni, ha szeretnénk elkerülni a sorban állást. A belépőjegy ára felnőtteknek 20 font körül van, és ajánlott a látogatás előtt letölteni az ingyenes mobilalkalmazást, amely részletes audioguide-ot kínál.

Autóval érkezőknek a látogatóközpont közelében ingyenes parkolási lehetőség is rendelkezésre áll a csúcsidőn kívüli időszakokban. A helyszín megközelítése tömegközlekedéssel is egyszerű, hiszen számos busz- és vonatjárat közlekedik ide.

A Stonehenge Látogatóközponttól ingyenes shuttle busz viszi a turistákat közvetlenül a kőkörhöz, így mindössze néhány perc alatt elérhetjük a helyszínt. Azok számára, akik inkább gyalogosan fedeznék fel a környéket, egy festői sétaútvonal is rendelkezésre áll, amely körülbelül 2,7 kilométer hosszú. Ha a sétát választjuk, a monumentális kövekhez közeledvén a környék természeti szépségeit is megcsodálhatjuk.

Fotó: Koczka Máté

Ingyenes Sétaösvény

Amennyiben szeretnél költséghatékonyan és közelebbről megismerkedni Stonehenge varázslatos hangulatával, választhatod a fizetős út mellett húzódó közvetlen sétaösvényt is. Ez az ösvény közvetlenül a kövek mellett vezet el, lehetővé téve, hogy közelebbről szemlélhesd meg ezt az ősi csodát anélkül, hogy belépőt kellene fizetned. Ez a lehetőség különösen vonzó azok számára, akik szeretik a szabadtéri kalandokat és a költséghatékony megoldásokat​.

Vonattal Salisbury-ből

Ha vonattal érkezel Salisbury városába, a vasútállomástól közvetlen buszjárat indul Stonehenge-hez, amely oda-vissza 19,50 fontba kerül felnőttek számára (2024-es árak). Ez a szolgáltatás kényelmes és stresszmentes módja annak, hogy eljuss a világhírű emlékműhöz, miközben élvezheted Salisbury és a környék gyönyörű tájait. Az útvonal hossza körülbelül 13 kilométer, így kényelmes és gyors utazási lehetőséget biztosít a látogatóknak​.