Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2024.07.01
Nyár 2024 Szlovákiában címmel rendezett szezonnyitó sajtótájékoztatót a Szlovák Turisztikai Képviselet június 18-án. A nagy érdeklődés mellett megtartott eseményen a Magas-Tátra, az Alacsony-Tátra, a Liptói régió, Besztercebánya és Donovaly is bemutatkozott.

Nyár 2024 Szlovákiában címmel rendezett szezonnyitó sajtótájékoztatót a Szlovák Turisztikai Képviselet június 18-án. A nagy érdeklődés mellett megtartott eseményen a Magas-Tátra, az Magas-Tátra, a Liptói régió, Besztercebánya és Donovaly is bemutatkozott.

„Hogy mit jelent a hegyek szeretete, azt a jelen lévő vendégeknek nem kell elmagyarázni, ezért a prezentációkban inkább arra koncentrálunk, milyen élmények várnak az utazókra a hegyek között idén nyáron Szlovákiában” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a jó hangulatú eseményt Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője.

A szakember köszöntője után Michaela Pánisová – Ležákovának adta át a szót, a Szlovák Intézet igazgatója a helyszín jelenleg zajló kiállításáról és következő rendezvényeiről beszélt.

Lukáš Brodanský, a Tatry Mountain Resorts (TMR) értékesítési és marketing managere 6 lépésben foglalta össze, hogyan érdemes előkészíteni a pihenést a Tátrában. A 21. században természetesen minden lépés az okostelefonunkon keresztül zajlik. Az eszköz megmutatja, milyen közel van Budapesthez a Tátra: 3,5 óra alatt kávészünettel és autópálya-matrica vásárlással együtt is eljuthatunk Tátralomnicra vagy Ótátrafüredre. Szintén a telefonunkon keresztül foglalhatjuk le szállásunkat, vásárolhatjuk meg a dinamikusan árazott jegyeket a felvonókra (minél előbb vásárolunk, annál kedvezőbb árat kapunk), és tájékozódhatunk a programokról is, például a tatry.sk oldalon. „Fel is hívhatjuk a barátainkat megkérdezni, miért választották a Tátra régiót nyaralásuk helyszínéül” – viccelődött a szakember, hozzátéve, hogy 2019 és 2024 között 400%-kal nőtt a magyar vendégek száma a desztinációban.

„Ezt követően viszont tegyük el a mobilokat, és csak azért vegyük elő, hogy készítsünk néhány fotót és elmeséljük az ismerőseinknek, milyen remekül éreztük itt magunkat” – zárta előadását.

A TMR a Tátra régióban 17 hotelt kínál, a csomagok ára a nyári szezonban is magában foglalja a jegyeket a felvonókra (Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso, Starý Smokovec, Jasná) és a belépőjegyet két élményfürdőbe (Tatralandia, Bešeňová) – tudtuk meg.

Lucia Blašková, a Tátrai régió TDM igazgatója egy másik aspektusból mutatta be a régió vonzerőit. Kiemelte, hogy autó nélkül is eljuthatunk ide, például a FlixBus-szal vagy kassai és poprádi átszállással vasúton. Hasznos tudnivaló, hogy a turistaösvények csak napkeltétől napnyugtáig használhatók, a völgyek kisállattal nem látogathatók. A felvonókra viszont magunkkal vihetjük kedvencünket, ha van rajta póráz és szájkosár. A lehetőségek skálája széles, összesen 600 kilométer kijelölt turistaút, 300 kilométer kerékpárút kanyarog a térségben, több kerékpárkölcsönző kínálja szolgáltatását.

A felvonók használatához érdemes a gopass-t kiváltani. Az érvényesség időtartamától függően 3-10 euróba kerülő Tatry Carddal kedvezményesen élvezhetjük a szolgáltatásokat. Július első hétvégéjét érdemes felírni a naptárba, a zöld elismeréssel rendelkező Aquapark Aquacity Poprad ugyanis július 5-7. között ünnepli 20. születésnapját.

A Szlovákia északi részén lévő, vizeket és hegyeket összekötő Liptói-régió kínálatának fontos eleme a Szentmáriai víztározó (Liptovská Mara), ahol fehérhomokos strandok, nyugágyak, vízisport-lehetőségek és egy új tematikus kerékpárút is várja a vendégeket. A környéken számos melegvizes forrás jótékony hatását élvezhetjük, a Tatralandia és Bešeňová vízi parkok kínálata mellett. A régió közel van, jó ár-érték aránnyal rendelkezik, számos aktivitásra ad lehetőséget. Emellett jó kombinációját kínálja a hegyi és a vizes élményeknek, valamint minden kategóriában kínál szálláshelyeket – sorolta Fürdős Krisztina az érveket, amiért érdemes ellátogatni ide. A régióban összesen 850 kilométer jelölt bicikliút és 1100 kilométer turistaút kínál aktív élményeket. Kedvelt attrakciók a hegycsúcsok (Chopok, Dumbier), a barlangok (Déményfalvi-barlangok, Stanišovská-barlang), a kastélyok,  a Mini Slovensko Park, a Tatralandia mellett lévő Zookontakt állatkert. Ez a régió is rendelkezik kedvezménykártyával, a részletekről az utazásunk megtervezéséhez is segítséget nyújtó visitliptov.sk oldalon lehet utána nézni.

Tradicionális és új helyszíneket és élményelemeket is megismerhettek a résztvevők a Közép-Szlovákia és a magyarok egyik kedvenc síterepének számító Donovaly turisztikai kínálatát bemutató prezentációból.

A térség szíve gazdag kulturális kínálattal csábító Besztercebánya, melyet a magyar utazók jól ismernek. A régióban 200 kilométernyi kerékpárút kanyarog, köztük izgalmas hegyi utak. A Besztercebányától 26 kilométerre lévő Donovaly számos aktív élményt kínál, nyáron is működik a felvonó, van itt kalandpark, bobpálya is kalandrollert is bérelhetünk. A centrumban lévő bike park elsősorban gyerekekre fókuszál. A hegyekbe cyklobus-szal, vagyis biciklibusszal is feljuthatunk, kipróbálhatjuk a siklóernyőzést, erdei vasúton utazhatunk, hajtányozásra is van lehetőség. A térségben 9 új ferrata utat lehet kipróbálni.

Nem csak az aktív élmények kedvelőinek érdemes ellátogatni ide. Úrvölgyet (Špania Dolina) a népi bányászházak és a gótikus templom, Garamszeget (Hronsek) az UNESCO világörökségi listáján szereplő evangélikus fatemplom kedvéért érdemes felfedezni.

átvett cikk: turizmus.com./ Szerző Pintér Tünde