Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2024.06.22
Egy fantasztikus kezdeményezésen volt alkalma szerkesztőségünknek részt venni a Pálinka Éjszakája alkalmából,. Az már „megszokottnak” tekinthető, hogy nem csak a kifejezett boreseteken, hanem a hagyományosnak tekinthető étkezéseknél, ételsoroknál is megteremtik az egyes fogások, és a hozzá köthető borok társítását.

Az meg már teljesen természetes, hogy különféle borokat tesznek az ételekhez főzés, sütés közben. Az is elterjedt már, főleg a sütési folyamatoknál, hogy különféle sörök szerepelnek a víz/olaj mellett/ helyett, de hogy mindezeket az elkészítési módokat pálinkával oldják meg, még nagyon gyerekcipőben jár.

De nézzük is akkor inkább azt meg, milyen csodálatos kulináris élmény is tud kikerekedni ebből a ma még a szakmában is relatív újdonságnak számító kezdeményezésből!

A Pálinka Nemzeti Tanács a Tudományos Akadémia gyönyörű, jelenleg kívülről felújítás alatt álló épületébe szervezett egy fogadást a „Pálinka Éjszakája” rendezvény alkalmából, ahol élőben mutatták be az új kezdeményezést.

A fogadás is remek volt, egy igazi koktél-különlegeséggel várták a vendégeket, a nagy melegben a kellemesen hűtött ital valóságos életmenőként hatott.5

Az igaz kulináris élvezet az ültetve fogadás keretei között érte a vendégeket, ahol nem csak kóstoltatták a chef által elkészített különleges finomságokat, hanem részletesen be is mutatták az egyes fogásokat, és azok összetevőit.

De nézzük meg melyek voltak ezek a fenséges ételek! Az előétel egy „Pirított magvas mozzarella” volt vilmoskörte pálinkával ízesítve. Ugye még leírva is egyből belekóstolnánk! . És mint ahogy az új ételsor tendencia meg is kívánja, elmaradhatatlan kísérője egy pohár Vilmoskörte pálinka volt.

A leves nem kevésbé képviselte a gasztronómia csúcsát a maga kategóriájában, amely egy „Som-szilvás vadragu leves” volt, egyértelműen Som-szilva pálinkával kísérve. Nyomtalanul eltűnt, az utolsó cseppig kikanalaztuk.

A főétel már meg sem próbáljuk részletesen leírni, akinek alkalma lesz ilyet kóstolni, gondolkozás nélkül tegye meg! Ez egy suowidált Kacsamell- és  konfitált kacsacomb volt cseresznyemártással, és tricolor graten mártással. A hozzá járó Cseresznyepálinka szintén fenséges volt.9

Bármennyire jól vagyunk lakva a desszert egy kihagyhatatlan tétel. Nem is maradt el most sem, sőt, egy cukrász is megirigyelhette, amit elénk tettek a chef jóvoltából. Ez nem volt más, mint egy „Kékszőlős mascarpone tortaraguval”, szinte már egyértelmű módon a benne levő Kék törkölypálinkával. Nem is folytatom…

Túl azon, hogy hatalmas kulináris élményben volt részünk, magát a kezdeményezést kell kiemelni, és minden létező módon támogatni, hiszen a pálinka hazánk nemzeti itala, és mint ez az ételsor is bizonyítja, legalább annyira beilleszthető a hazai főzési trendekbe, mint a bor, és igaz ínyenc fogások készíthetőek segítségével.

Csak remélni tudjuk, hogy a jövőben egyre több helyen válik egyre általánosabbá ez a fajta ételsor kínálat, és nem csak egyedi, speciális esteken. Köszönjük a meghívást, sok sikert kívánunk a Pálinka Nemzeti Tanács további munkájához!

Szöveg és fotó: Zamody Gábor