Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2024.06.20
A nyár a szabadság, a pihenés és a szabadtéri kikapcsolódás időszaka. A forró hónapokban sem szabad azonban megfeledkeznünk fogaink ápolásáról. A hőség, a megváltozott étkezési szokások és a szabadidős tevékenységek ugyanis mind hatással lehetnek szájhigiéniánkra. Ráadásul sokan meg vannak győződve arról, hogy helyesen ápolják a fogaikat. A fogmosás azonban olyan, mint a kerékpározás: alaposan meg kell tanulni.A statisztikák szerint, bár az elektromos fogkefék piaca növekedni fog, az európai régióban volt a legmagasabb a jelentős szájüregi betegségek előfordulása.

A WHO hat régiója közül Európában a legrosszabb az átlag, itt a felnőtt lakosság 50,1 százaléka szenved vagy szenvedett komolyabb szájüregi betegségben. Ez magában foglalja a maradandó fogszuvasodás legmagasabb előfordulását is, ami 2019-ben az európai régió lakosságának 33,6 százalékát, vagyis közel 335 millió esetet jelent. Ez az arány nem csak a hiányos higiéniának, de a cukorban gazdag ételeknek is köszönhető, amelyekből nyáron hajlamosak vagyunk többet fogyasztani. Mindemellett sokan, bár meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről, nincsenek tisztában a helyes fogápolással és fogmosással.

A “Hogyan gondoskodnak a lengyelek helyesen a fogaikról?” tanulmányban csaknem 55 százalék jelezte, hogy naponta kétszer mos fogat. Mivel a megkérdezettek közel fele csak a minimumot teljesíti a szájhigiénia terén, nehéz elvárásnak tűnhet, hogy ellenőrizzük magunkat olyan tesztekkel vagy öblítőkkel, amelyek elszínezik a bakteriális plakkot, lehetővé téve a fogakon lévő lágy vagy mineralizálódó bevonat feltérképezését. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a fogkő a fogak és a lágyszövetek elhalásának kezdete” – jegyzi meg Sylwia Drobik, az Oclean orvos igazgatója.

A nem megfelelő higiénia, vagy annak hiánya ráadásul olyan betegségeket okozhat, amelyek látszólag nem kapcsolódnak a “rossz fogakhoz”, mint például a cukorbetegség, szívbetegségek, keringési rendszer betegségei vagy tüdőbetegségek. Nyáron ráadásul hajlamosabban vagyunk még inkább félvállról venni a fogápolást és a szájhigiéniát, ami a fokozott cukorbevitelnek és az ilyenkor rendszertelenebb életmódnak is köszönhető. Íme néhány tipp, hogyan tarthatjuk karban fogainkat nyáron is.

Hidratáljunk rendszeresen

A nyári melegben könnyen kiszáradhat a szánk, ami csökkenti a nyáltermelést. A nyál fontos szerepet játszik a szájüreg tisztán tartásában és a savak semlegesítésében. Igyunk sok folyadékot – leginkább vizet -, hogy fenntartsuk a megfelelő hidratáltságot és elősegítsük a nyáltermelést.

Kerüljük a cukros italokat

A nyári frissítők, mint a limonádé, a jeges tea és a szénsavas üdítők, gyakran tele vannak cukorral, ami hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz. Válasszunk inkább cukormentes italokat, vagy készítsünk otthon frissítőket minimális cukor hozzáadásával.

Óvatosan a jeges finomságokkal

A fagylalt és a jégkása nyáron különösen népszerűek, de a hideg ételek és italok érzékennyé tehetik a fogakat, különösen, ha már van valamilyen fogászati problémánk. Igyekezzünk lassan enni és inni, hogy elkerüljük a hirtelen hőmérséklet-változásokat, amelyek irritálhatják a fogzománcot.

Tartsuk kéznél a fogkefét és a fogkrémet

Utazás közben nehezebb tartani magunkat a napi kétszeri fogmosáshoz. Érdemes mindig magunkkal vinni egy utazó fogkefét és kis kiszerelésű fogkrémet, hogy minden étkezés után frissíthessük a leheletünket és tisztán tartsuk fogainkat

Fogyasszunk könnyű és egészséges ételeket

Nyáron könnyen elcsábíthatnak a gyorsételek és édességek, de próbáljunk meg egészségesebb alternatívákat választani. A friss gyümölcsök és zöldségek nem csak a szervezetünknek, de fogainknak is jót tesznek. A ropogós zöldségek, mint a répa és az alma, természetes módon tisztítják a fogakat és elősegítik az egészséges fogíny fenntartását.

Védjük a fogainkat sportolás közben

A nyár a szabadtéri sportok és a táborok időszaka is. Ha olyan sportokat űzünk, vagy csak kipróbálunk, ahol fennáll a sérülés veszélye – például biciklizés, gördeszkázás, szörf vagy küzdősportok -, használjunk fogvédőt, hogy megóvjuk fogainkat a sérülésektől.

Ne felejtsük el a rendszeres fogorvosi ellenőrzést

Bár a nyár a pihenés ideje, ne hanyagoljuk el a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket. Ha még nem voltunk fogorvosnál idén, érdemes időpontot egyeztetni egy ellenőrzésre. A fogorvos segíthet megelőzni a komolyabb problémák kialakulását és tanácsot adhat a megfelelő szájápolással kapcsolatban.

Használjunk elektromos fogkefét

Az elektromos fogkefék közül – főként ha hajlamosak vagyunk elkapkodni a fogmosást – érdemes olyat választanunk, amely AI alapú technológiát alkalmaz, feltérképezi a szájüregünket és hangutasítást is ad. Az Oclean fogkeféi személyre szabott mosási programot javasolnak tulajdonosuknak, és végigvezetnek minket a szájüreg tisztítási folyamatán, lehetővé téve a kielégítő higiéniai eredmények elérését.„Tekintettel az európaiak szájüregi állapotára, mielőbb érdemes elkezdeni a megfelelő napi szájhigiénia alkalmazását. Ebben segíthet az eszközök fejlett technológiája vagy egy alkalmazás, amelyben például pontokat gyűjtünk minden helyes fogmosásért és szájápolási rutinért. Érdemes kipróbálni más megközelítést a probléma megoldása érdekében, mert a jelenlegi, kizárólag az oktatáson és a következményekkel való fenyegetésen alapuló megközelítés láthatóan nem hozott jelentős változást és még mindig sokan küzdünk a fogszuvasodással” – mondja Dr. Anna-Maria Szyperska fogorvos.