Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2024.05.11
Igazán mozgalmas napok, hetek következnek Debrecenben, városszerte egymást érik májusban a különféle rendezvények. Kezdődik a DESZKA, azaz a kortárs magyar drámák fesztiválja, jön az első Debrecen Art Week, újra élettel telik meg a Debreceni Zsidónegyed a Debreceni Zsidó Kulturális Napok és Utcafesztiválon, és visszatér a régi debreceni vásárok hangulata is a Mihály-napi nagyvásáron.

A pezsgés természetesen nemcsak a kultúra területét jellemzi, hiszen egy hét múlva Debrecenben mérik össze tudásukat az olimpiára készülő 3×3-as kosarasok és Salakmotor Egyéni Világbajnokság Kvalifikáció helyszíne is lesz a város. Érdemes már a nyárra is készülni lassan és tervezni a fesztivállátogatásokat, hiszen június közepén újra összegyűlnek a Nagyerdőn az ország legkiválóbb éttermei és séfjei a Debrecziner Gourmet Fesztiválon, a nyár legnagyobb bulijára, a Campus Fesztiválra pedig a sok hazai és nemzetközi sztár mellett érkezik Rita Ora is.

Debrecen turisztikai híreiből, programkínálatából az alábbiakban küldök egy válogatást további szíves felhasználásra. Debrecen további programajánlatai a https://visitdebrecen.com/hu web-, valamint a www.facebook.com/VisitDebrecenOfficial Facebook-oldalon találhatók.

SZÍNHÁZ

Május 9-én startol a XV. Deszka Fesztivál

Elindult a visszaszámlálás: május 9-én, csütörtökön kezdődik és 10 nap alatt 8 helyszínen 31 előadással, filmvetítésekkel és szabadtéri programokkal várja vendégeit a jubileumi, XV. Deszka Fesztivál.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/majus-9-en-startol-a-xv-deszka-fesztival

Ez a nyár is vidám lesz a Nagyerdőn

Vígjátékokkal, zenés darabokkal, koncertekkel és a századik Pál utcai fiúk előadással várja a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen idén nyáron a vendégeit a Nagyerdőn. Június végétől augusztus végéig 12 programmal: 9 előadással és 3 nagykoncerttel telik a nyár a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/ez-a-nyar-is-vidam-lesz-a-nagyerdon

MOZI

Jön a SKICC, az első Debreceni Animációs Filmnapok

Első alkalommal rendezik meg a Debreceni Animációs Filmnapokat. A SKICC fantázianevet viselő esemény 2024. május 17-én és 18-án lesz az Apolló moziban. A programot diákfilmek vetítései, illetve kerekasztal-beszélgetések alkotják.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/jon-a-skicc-az-elso-debreceni-animacios-filmnapok

KIÁLLÍTÁS, KÉPZŐMŰVÉSZET

Jön az első Debrecen Art Week

Kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, workshopokkal, műterembejárásokkal ünneplik a helyi képző- és fotóművészetet, valamint a debreceni vizuális művészeti képzést a 33. Debreceni Tavaszi Tárlat seregszemléjével egy időben és azzal összhangban május 9. és 12. között az első Debrecen Art Weeken.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/jon-az-elso-debrecen-art-week

Makropædia – A könyv kortárs olvasata

A Makropædia a Debreceni Református Kollégiumának gyűjteményeiből, valamint az Alföldi Nyomdából kölcsönzött kordokumentumok és kortárs képzőművészeti alkotások bemutatásával kísérletet tesz arra, hogy gondolati áttekintést nyújtson a könyv kultúránkban betöltött szerepéről.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/makropaedia-a-konyv-kortars-olvasata

Hanyas vagy?

A 2006-ban alapított MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 2023-ban fontos lépést tett: az addig galériaként működő művészeti központ belépett a muzeális intézményi hálóba, melynek elsődleges és legfontosabb eredménye, hogy gyűjteménye immár a közösség számára is hozzáférhetővé, közgyűjteménnyé vált. A Hanyas Vagy? a MODEM gyűjteményének állandó tárlata.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/hanyas-vagy

ZENE

Igazi hangszerészeti ritkasággal gazdagodik Debrecen az Orgonák éjszakáján

Idén május 19. és 26. között kerül megrendezésre a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, mely ezúttal is fantasztikus programsorozatot ajánl a zenekedvelő közönség számára. 2024-ben az orgona kerül a fesztivál középpontjába és a programsorozat nyitó eseményeként pünkösd szombatján kerül megrendezésre az Orgonák éjszakája.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/igazi-hangszereszeti-ritkasaggal-gazdagodik-debrecen-az-orgonak-ejszakajan

VÁSÁR

Vásári forgataggá változik Debrecen a hétvégén

Az évszázadokon át vásártartó városként ismert Debrecen mai napig őrzi és ápolja a régi nagyvásárok emlékét. Évente két alkalommal, Mihály-nap környékén a mai napig rendeznek országos kirakodóvásárt a városban, melyen több száz árus kínálja portékáit.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/vasari-forgatagga-valtozik-debrecen-a-hetvegen

GASZTRO

Michelin-csillagfényben falatozhatunk a Nagyerdőn

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben: június 14. és 16. között az ország legkiválóbb éttermei és séfjei gyűlnek össze a 8. Debrecziner Gourmet Fesztiválon, hogy megmutassák, hol tart ma a gasztronómia csúcsa Magyarországon.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/michelin-csillagfenyben-falatozhatunk-a-nagyerdon

SPORT

Debrecenből juthatnak ki az olimpiára a 3×3-as magyar válogatottak

A női kézilabda válogatott sikere után újabb sportágban vívhatják ki a magyar nemzeti csapatok az olimpiai részvételt Debrecenben, hiszen május 16. és 19. között a Kossuth téren felállított arénában küzd meg egymással a 3×3-as világelit az ötkarikás indulásért.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/debrecenbol-juthatnak-ki-az-olimpiara-a-3×3-as-magyar-valogatottak

Újra salakmotor világverseny helyszíne lesz Debrecenben!

Május 20-án Salakmotor Egyéni Világbajnokság FIM SGP Kvalifikáció helyszíne lesz a Perényi Pál Salakmotor Stadion.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/ujra-salakmotor-vilagverseny-debrecenben

CSALÁDI ÉS ÖSSZMŰVÉSZETI PROGRAMOK

Debreceni Zsidó Kulturális Napok és Utcafesztivál

Az ALL IN Debrecen – Nemzetközi Kulturális Napok sorozatának következő állomása 2024. május 9. és 12. között a Debreceni Zsidó Kulturális Napok és Utcafesztivál lesz. A debreceni Pásti Utcai Orthodox Zsinagóga köré szerveződő négynapos találkozón többek között Bangó Margit, Gerendás Péter és a Debrecen Dixieland Jazz Band is fellép.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/debreceni-zsido-kulturalis-napok-es-utcafesztival

A testi, lelki egészség jegyében indította az idei szezont a Zsuzsi

Ép testben ép lélek! szlogennel nyitotta meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-én indította menetrend szerinti járatait.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/a-testi-lelki-egeszseg-jegyeben-inditja-az-idei-szezont-a-zsuzsi

KITEKINTÉS

Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó

Minden évben Pünkösd szombatján rendezik meg a Hortobágyon az Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozót, melyet idén 28-ik alkalommal, 2024. május 18-án tartanak a hortobágyi Pusztai Állatparkban.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/orszagos-gulyasverseny-es-pasztortalalkozo-2

HÍREK

Rita Ora is Debrecenbe jön!

Újabb sztárfellépővel bővült a Campus Fesztivál nemzetközi fellépőinek listája: Debrecenbe érkezik a popdíva Rita Ora is.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/rita-ora-is-debrecenbe-jon

Közös jeggyel és városfelfedező játékkal ismerhetők meg Debrecen református értékei

Debrecen a reformáció városa címmel alakított ki új belépőjegy-konstrukciót négy templom és a Debreceni Református Kollégium.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/kozos-jeggyel-es-varosfelfedezo-jatekkal-ismerhetok-meg-debrecen-reformatus-ertekei

Felszállt Debrecenből a Wizz Air első isztambuli járata

Elindította első járatát a Wizz Air Debrecen és Isztambul között. Törökország kulturális és gazdasági életének központja, Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/felszallt-debrecenbol-a-wizz-air-elso-isztambuli-jarata

További debreceni élmények, inspirációk a VisitDebrecen Instagram és TikTok oldalán!

Jó böngészést, kellemes időtöltést kíván a VisitDebrecen!

Tájékoztatjuk, hogy levelünket a visitdebrecen.com weboldalon történő feliratkozás során megadott adatai és hozzájárulása alapján küldtük Önnek. Amennyiben nem szeretne több, vagy hasonló témában hírlevelet kapni tőlünk, akkor leiratkozási szándékát jelezheti e-mailben az info@visitdebrecen.com e-mail címen.