Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2024.05.08
Budapesten mutatkozott be Pozsony, a koronázási város és régiója a Szlovák Intézetben, ahol Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője és Michaela Pánisová - Ležáková, Szlovák Intézet igazgatója várták a turizmus szakembereit.

Julius Buday, a Pozsonyi Turisztikai Szervezet munkatársa elmondta, hogy az egyik legnagyobb kulturális rendezvény Szlovákiában minden évben a Pozsonyi Koronázási Napok rendezvényei, amelyek élményekkel teli módon mutatják be 18 király és királynő koronázását, akiket Pozsonyban koronáztak meg. A történelmi adatok alapján rendezik meg az eredeti koronázási szertartást, amely minden évben rekord nézőszámot vonz.

Fotó: Bódi Ágnes

Pozsony lesz a házigazdája a nemzetközi STARMUS tudományos fesztiválnak május 12.-17. között, amelynek védnökei Garik Israelian asztrofizikus, és a világhírű Queen együttes gitárosa Brian May, aki szintén doktorátusi címet szerzett az asztrofizika tudományágában.

A STARMUS a legnagyobb világszintű tudományos, zenei és egyéb művészeteket magában foglaló fesztivál, amely a legélesebb elméket és a legtehetségesebb művészeket fogja össze, akiknek közös célja a tudomány és a fejlődés népszerűsítése ezek kombinációjának segítségével. A rendezvény küldetése az, hogy inspirálja az elkövetkező generáció felfedezőit, hogy feltárják korunk legnagyobb kérdéseit. A STARMUS fesztivál hetedik évfolyamának központi témája a „STARMUS Earth, a bolygónk jövője“ alcímet viseli, és témája a Föld bolygó iránti tiszteletadás lesz.

František Stano, a Pozsonyi Régió Turisztikai Szervezetének igazgatója szerint, ha már a szlovák fővárosban eltöltöttünk néhány napot, érdemes rászánni még egy hetet a régióra látogatására. A szakember a régió sikeres termékeként megemlítette a szlovák főváros területén elérhető bortúrákat is. A látogatók például kivillamosozhatnak a Pozsony központjától tíz kilométerre fekvő, történelmi hírű kékfrankosáról nevezetes Récsére, ahol a szőlőskertekben, a pincékben bort kóstolgatva három-négy órát is eltölthetnek

A szigetek közül kiemelkedő Európa egyik legromantikusabb modern művészetek múzeuma – a Danubiana Meulensteen Art Museum, amely nem egész 20 km-re Bratislavától (Pozsonytól) délre található. Amióta 2000-ben megnyílt, Szlovákia, Európa és a világ képzőművészeti színtere leghírnevesebb személyiségei kiállításainak tucatjait rendezte meg. A három ország határán található múzeum egyedülálló fekvése, és mindenekelőtt rendkívüli szoros kapcsolódása a környező természethez és a Duna folyóhoz a látogatók számára nemcsak a kiállított műalkotásokra, hanem elsősorban a művészet félszigetének minden évszakban egyedülálló élővilágára nyújt megismételhetetlen kilátást.

Fotó: Bódi Ágnes

Májusban élmények sokasága várja a látogatókat. A régió kitűnő lehetőségeket kínál túrázásra, a történelmi látnivalók felfedezésére, kerékpározásra a Morva folyó (Morava) mentén, valamint a nyári sportolásra, amikor a régió egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja a Szenc (Senec) mellett található, több mint 100 ha elterülő Szenci-tó (Slnečné jazerá), ahol különféle szállashelyek várják az idelátogató vendégeket. A turisztikai szakember felhívta a figyelmet a 72hourcity.com weboldalra, amelynek segítségével bárki megtervezheti háromnapos pozsonyi tartózkodását.

A Kis-Kárpátok borászai május 24.-25. között nyitják meg pincéiket, de egyúttal kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy a látogatók megkóstolhassák a tavalyi borokat a napernyők hűsítő árnyékában vagy a kertekben. A Kis-Kárpátok szőlőskertjei éppen ebben az időszakban a leggyönyörűbbek.

A Szent Orbán napi hagyományos pincenyitás 16. évfolyama összekapcsolódik a Kis-kárpátoki borkörút szezonnyitójával, melynek keretében több mint 100 pince kínálja borait Dévénytől kezdve Récse, Vajnory, Svätý Jur, Pezinok, Modra és Šenkvice pincéin keresztül egészen Doľany-ig. A nyitott pincék a Kis-Kárpátok borvidékén található 20 községben és városban tekinthetőek meg. Azok a borok, amelyeket még fiatal borként kóstolgattunk az érés idején, ebben az időszakban már készen vannak, és ezek potenciálját az üveg rejti. Több közülük már díjat is kapott a folyamatosan zajló tavaszi borkiállítások során.

A májusi pincenyitás keretében adják át a Kis-kárpátoki borkörút Év bortermelője díjat is, miközben a győztes borokat közvetlenül a győztes borászoknál lehet majd megkóstolni. Idén is felkereshetőek az érdekes történeteket rejtő parkok és kertek, amelyek június első hétvégéje során kerülnek megnyitásra a látogatók számára a Nyitott parkok és kertek hétvégéjén. A legújabb parkokat és kerteket május 31. (péntek) – június 2. (vasárnap) között nyitják meg. Az idei év témája az „Öt érzék a kertben“ megnevezést viseli.

kertkultúra-fesztivál célja az, hogy bemutassa a parkokat és kerteket, illetve ezeknek az emberekre gyakorolt hatását. A szlovák rendezvény az Európai Tanács és a Francia Köztársaság Kulturális Minisztériuma által indított kezdeményezés részét képezi, amely a „Rendez-vous aux jardins“ címet viseli.

Még számtalan program közül válogathatunk, ha ellátogathatunk Pozsonyba és szánunk időt régiójára is.