Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2024.04.19

Fordított világok néven országos kampányt indít a Mazsola Kuckó Alapítvány, amellyel azt szeretné erősíteni azokban a szülőkben, akik sérült gyermekeket nevelnek, hogy nem kell elbújni a világ elől, lehet nyitottan, teljes és boldog életet élni ilyen nehéz „csomaggal” is. A fotókiállítással egybekötve – meghívott szakértőkkel, érintettekkel – kerekasztal beszélgetéseken keresik a válaszokat, a megoldási lehetőségeket, az érdeklődők pedig interaktív játékok segítségével próbálhatják ki, milyen sérült gyereket nevelni vagy sérült gyerekekkel együtt élni.

Szolnok Judit egy „sima”, a 16 éves Kittit és két „fordított” gyermeket nevel, a 13 éves Levit és a 11 éves Bálintot. Két fia nagyon ritka, a világon összesen körülbelül 600 embert érintő ATRX szindrómával és autisztikus tünetekkel él. A fiúk nem beszélnek, hangokkal és mozdulatokkal fejezik ki az érzelmeiket és a kívánságaikat. Mindig mozgásban vannak, folyton csinálniuk kell valamit, ezért minden pillanatban figyelni kell rájuk. Saját belső világukból, amelyről nem tudjuk merre van, és ott mi történik, csak időnként bújnak elő egy kicsit.

Judit elvált a gyermekei édesapjától és minden nehezítő körülmény ellenére, nyílt, vidám, társaságszerető nő. A Mazsola Kuckó Alapítványt vezeti, ahol a hasonló helyzetben élő szülőknek segít. Mindemellett jógaoktató, életvezetési tanácsadó és coach, táborokat tart „fordított” gyerekeknek, szemléletformáló tréningeken mutatja be a saját életüket.

Juditról és gyermekeiről ezúttal fotósorozat készült, amely nyolc hónap Lettner Kriszta fotóművésszel együtt töltött idő alatt született, azzal a céllal, hogy példaként megmutassa: két sérült gyermekkel sem kell elbújni a világ elől, lehet nyitottan, teljes és boldog életet élni ilyen nehéz „csomaggal” is.

A fotósorozatból most pedig fotókiállítás is készült, amely része a Fordított világok néven induló országos kampánynak, amelyet a Mazsola Kuckó Alapítvány indít. A kampánnyal ezt a pozitív érzést szeretné erősíteni a sorstárs szülőkben is. A fotókiállítással egybekötve pedig – meghívott szakértőkkel, érintettekkel – kerekasztal beszélgetéseken keresik a válaszokat, a megoldási lehetőségeket, az érdeklődők pedig interaktív játékok segítségével kipróbálhatják, milyen sérült gyereket nevelni vagy sérült gyerekekkel együtt élni.

A kampány és a Mazsola Kuckó Alapítvány célja, hogy segítséget, megoldást kínáljon a sorstárs szülőknek és nem mellesleg átadja azt a pozitív szemléletet, amivel Judit éli az életét és neveli a gyerekeket. Nem titkolt szándékuk emellett, hogy támogatókat gyűjtsenek egy speciális, komplex szolgáltatásokat nyújtó létesítmény létrehozására és fenntartására, ahol számos problémára kínálnak valamilyen megoldást. Így például: lehetőség lesz a gyermekek néhány órás, néhány napos felügyeletére, de a “sima” testvérek is kaphatnak segítséget, fejlesztésekkel, tanácsadással, otthoni ellátással is segítenek majd. A kampánnyal egyúttal szeretnék felhívni a figyelmet arra is, hogy ezeknek a családoknak mekkora szüksége van segítségre minden egyes nap.
Mazsola Kuckó Alapítvány

Helyszín: Autistic Art Galéria 1114 Budapest Bartók Béla út 76.
Időpont: 2024. április 23. 17:00
A fotókiállítást megnyitja: Gyebnár Csekka színművész

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:
Czeizel Barbara, a kiállítás fővédnöke
Kovács Henrietta, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője
Lettner Kriszta, fotográfus
Szolnok Judit, a Mazsola Kuckó Alapítvány alapító-vezetője

A beszélgetés moderátora:
Barabás Éva műsorvezető

Mazsola Kuckó Alapítvány:
mazsolakuckoalapitvany@gmail.com
Szolnok Judit +36302518515
 
Kampányszervezés:
Lettner Kriszta +36305473383 
lettner.kriszta@mail.com