Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2024.04.18
Élményeket és újdonságokat kínál a turistáknak két város: Pozsony és Kassa. Tavasszal virág borítja a tereket, megújul a világ, útra fel tehát, keressük fel Szlovákia két legnagyobb városát.   

Programok Pozsonyban májusban

Pozsonyban szabadtéri fesztivál lesz, és helyi művészek nyitják meg stúdióikat a nyilvánosság előtt. Szlovákia fővárosában kötelező megállónak számít a Pozsonyi vár felkeresése. Csodálatos kilátást nyújt a környékre, gyalogos túrákat is tehetnek, felmászhatnak a koronatoronyra és ülhetnek a barokk kertben.

Pozsony autentikus arcát is felfedezhetjük sétálva romantikus utcáin.  A Nová Cvernovka Kulturális és Kreatív Központban május 1-jén nyitják meg Nyitott Stúdiók Napját. A művészközösség 140 stúdiót bocsát a látogatók rendelkezésére, és a rendezvényt gyermekszínházak, kiállítások, workshopok és koncertek is gazdagítják. Nová Cvernovka népszerű hely, ahol az emberek kultúráért kellemes környezetben töltenek időt. A Nyitott Stúdiók Napja remek alkalom arra, hogy megismerjük a központot és közösségét.

A zene szerelmesei biztosan élvezni fogják a Pozsonyi Majálist, amelyet május 3-án és 4-én rendeznek meg. Ezt a több műfajú szabadtéri fesztivált Szlovákia fővárosában, közvetlenül a Duna mellett találják meg az érdeklődők. Ez a minőségi zene és a kivételes hely kombinációja együttesen garantálják az egyedülálló élményt. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Fotó: Bódi Ágnes

A legnagyobb térség az Óvárosban a Halászkapu (Rybárska brána) Panenská és Laurinská utcával való kereszteződésénél található. Az emberek itt szívesen megállnak, hogy meghallgassák az utcazenészeket. A turistákat ezen a helyen a már szertartássá vált Čumil szobránál történő fényképezkedés állítja meg. A Halászkapu egy rövid utcácska Pozsony történelmi központjában. A Halászkapu utcában az 1-es házszámnál áll egy életnagyságú, kezében cilindert tartó férfiszobor. A férfi, mintha egy közeli bejáratból kilépő ismerősét üdvözölné. A nem messze található Čumil szoborával ellentétben,  ez a skulptúra, amely élénk ezüst színben fénylik, egy valóságos pozsonyi lakos hasonmása, akit mindenki Schöner Nazinak nevezett.

Kassa ünnepel, a szökőkút újra énekel

Májusban érdemes elmenni a kelet-szlovákiai fővárosába is. Szlovákia második legnagyobb városa KASSA nem csak Kelet-Szlovákia központja, hanem a Keleti-Kárpátoknak is, amelyek több nemzet és nemzetiség sajátosságait egyesíti. A város nevezetességei után nem kell sokat utazni, a legnagyobb részük a történelmi városközpontban találhatóak. Ezek a műemlékek alkotják Szlovákia legnagyobb városi műemlék-rezervátumát. A műemlék-rezervátum központi része az orsó alakú főtér, melyet joggal tartanak Szlovákia egyik legszebb terének. A tér valójában egy állandóan nyüzsgő sétány, amelyet sok gyönyörű történelmi épület övezi. A város és a tér domináns épülete a gótikus Szent Erzsébet-dóm, amely nemcsak Szlovákia legnagyobb temploma, hanem a nyugati keresztény egyház legkeletebben fekvő székesegyháza is.

Fotó: Bódi Ágnes

. A székesegyháztól mindössze néhány méterre található egy egyedülálló éneklő szökőkút. Repertoárjában több mint 200 dal van, amelynek ritmusára 750 fúvókából fröccsen a víz.  Már május 4-én a város majdnem egy éves újjáépítés után felavatja. Az ikonikus szökőkút még látványosabb lesz, új világítással és a Kassai Nemzeti Színház előadásait rendszeresen vetítik a vízfüggönyre.

Fotó: Bódi Ágnes

Kassán, egyszerre különböző kulturális és társadalmi eseményeken vehet részt. Ezekben a napokban ünneplik Kassa város napjának 30. évfordulóját, amelyre a város címerének 1369-es adományozása alkalmából kerül sor. A látogatók belecsöppenhetnek a a szlovák folklórba, egyben a modern zenei koncerteken vehetnek részt, lesznek kézműves piacok a téren, és a Kassai Gyermekvasút és a Kassai Állatkert nyitja meg az új szezont. A pozsonyi és kassai napok eltöltésére vonatkozó tippeket a SLOVAKIA TRAVEL, a turizmust támogató és népszerűsítő nemzeti szervezet biztosítja.