Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2024.04.13

Bár az illetékes hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a bűnmegelőzés érdekében, a közbiztonság helyzete az ország sok térségben visszatérő probléma. Átfogó megoldás persze nem létezik, de szakértők szerint jó példákkal mégis van remény arra, hogy javulást érjünk el.

A kulcsszó az összefogás

Mit tehetünk, ha egy közösség biztonságérzete csorbul? Javítsunk rajta! Ez lenne a legegyértelműbb válasz, azonban ez nem ilyen egyszerű. Egymagában ez senkinek sem sikerülhet. Csalami János biztonságtechnikai szakértő szerint azonban igenis sokat tehetünk, hogy eredményeket érjünk el.

„Mindenkinek az az érdeke, hogy nagyobb legyen a biztonságérzetünk ott, ahol élünk. A mi kisebb lakóközösségünkben, Pest vármegye délkeleti részén a Tápió-vidéken is sajnos egyre több a bűnelkövetés. Mi úgy próbáljuk felvenni a kesztyűt a romló statisztikák ellen, hogy áldozatos munkát fektetünk a bűnmegelőzésbe nap, mint nap” – kezdte a szakértő. Hozzátette, hogy a Tápiómente Közbiztonságáért Egyesületben éppen ezért évek óta fut egy program a közösségek védelmére specializálva.

Mindennapi figyelem és megelőzés

„Az idősekkel forró vonalon tartjuk a kapcsolatot, azaz bármikor hívhatnak bennünket, ha csak egy kisebb, vagy éppen nagyobb segítségre van szükségük. Segítünk a családoknak, a tiniknek, akiknek (drog)preventív előadásokat tartunk – tehát széles spektrumon próbáljuk segíteni a polgárokat a régióban. A fiatalokat általánosságban véve is nagyon nehéz megszólítani, de úgy látjuk, hogy a sport egy jó közös nyelv lehet, erősít, önbizalmat ad. Ezért is szervezünk időről időre boksz edzéseket számukra. Ám ma már nemcsak a fizikai bűncselekményekkel kell számolnunk, hanem a virtuális, online jogsértésekről, csalásokról is sokat hallani. Ebben a témában is tartunk számos preventív előadást.”

Segítség a segítőknek

Csalami János
úgy véli, hogy az egyesületi munka idővel meghozza a gyümölcsét, rengeteg az önkéntes fiatal, aki szeretne segíteni. Azonban az egyesület költségvetése nem tud mindent fedezni. „Nagy szüksége van az egyesületnek az emberek hozzájárulására ahhoz, hogy folytathassuk a munkánkat” – mondta Csalami János, biztonságtechnikai és vagyonvédelmi szakértő, a Tápiómente Közbiztonságáért Egyesület elnöke, aki arra kéri az adózókat, fontolják meg, hogy az adójuk 1%-át a saját és környezetük biztonságára szeretnék-e fordítani.
Adószám: 18739732-1-13