Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2024.04.13

Régóta várta az agrár szektor az új ÉLIP pályázatokat, melyek célja a teljes magyar élelmiszeripar átfogó fejlesztése és zöldítése. A Kormány minden szereplőre gondolt, hiszen két csomagban hirdették meg a támogatási programot, így nemcsak a nagyvállalatok, hanem a KKV szektor számára is nyitott lesz a pályázás lehetősége.

„Az előkészítéssel nem árt sietni, ugyanis június 25-től, illetve a 200 millió Ft feletti támogatások esetében július 30-tól nyílik a pályázati beadási határidő, és az időzítésnek most is kulcsszerepe lehet az elbírálásnál” – figyelmeztetett Dr. Tóth Zsombor, az ibsh Kft. ügyvezetője, az Agrárminisztérium korábbi munkatársa.

“A szakértő kiemelte, hogy mind élelmiszeripari, mind borászati, mind pedig a takarmányelőállítási tevékenységhez igényelhető az 50%-os támogatás, sőt mi több a beruházás keretében energiahatékonysági és megújuló energia termelési elemek is megjelenhetnek utóbbi estben akár 70%-os támogatás intenzitással.

„A Kormány és az Agrárminisztérium jól látja, hogy a hazai agrárszektor versenyképességét csak úgy lehet fenntartani, ha az infrastrukturális beruházások révén növelni lehet az üzemek hatékonyságát. A mostani támogatás pontosan ezt segíti elő” – foglalta össze dr. Tóth Zsombor.

Érdemes szakmai segítséget kérni a pályázáshoz

A beruházás keretében telekvásárlás, épület, technológia, teherszállítási járművek is elszámolhatóak lesznek. A megvalósítás szempontjából pedig óriási jelentősége van annak is, hogy a támogatásnak legfeljebb 25%-a előlegként lehívható, ami nagymértékben hozzájárul a kevésbé tőkeerős, KKV-k finanszírozáshoz – emelte ki dr. Tóth Zsombor, az ibsh ügyvezetője, aki arra biztat minden érdekeltet, hogy kérjen professzionális segítséget a pályázat lebonyolításához.

„Minden ügyfelünk esetében az volt a tapasztalat, hogy óriási segítséget jelentett az ibsh által biztosított ingyenes előminősítés, hiszen a pályázat benyújtását megelőzően minden lényeges feltétel teljesíthetőségét részletesen elemezzük, így pontos képet kap a vállalat arról, hogy a beruházásához mekkora támogatásra számíthat.”

Emellett persze érdemes annak is utánajárni, hogy az ÉLIP támogatás milyen egyéb ösztönzőkkel egészíthető ki, annak érdekében, hogy a pályázó maximalizálni tudja a támogatásokat – zárta mondandóját dr. Tóth Zsombor, az ibsh ügyvezetője.