Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2024.04.09
Bécsben nem csak az a jó, hogy igazán közel van, ezért egészen kicsi gyerekekkel is bátran nekivághatunk, de számos családbarát program közül is válogathatunk, ami nem csak a kicsik, de a szülők körében is nagy sikert aratnak majd.

Bécs alig kétszázötven kilométerre található Budapesttől, az osztrák főváros pedig minden évszakban lenyűgöző, ezért bármikor nekivághatunk akár kocsival, akár vonattal vagy busszal. A nyüzsgő belváros és a számos kulturális látnivaló mellett Bécs rengeteg családbarát programot is tartogat, ezekből szedtünk össze most néhányat a gyerekkel érkezőknek.

Az illúziók múzeuma

Fotó: Koczka Máté

A Museum der Illusionen Wien, azaz Az illúziók múzeuma méltán az egyik legnépszerűbb családos úti cél. Ausztria legnagyobb hologram, sztereogram és optikai illúziógyűjteményét ráadásul az öt év alatti gyerekek ingyen látogathatják, de a belépők a felnőttek számára sem borsos árúak. A mintegy hetven kiállítási tárgyon keresztül ismerhetjük meg, hogyan működik az emberi érzékelés, az agy és miért látunk olyan dolgokat, amik a valóságban nincsenek is ott.

Fotó: Koczka Máté

A kiállítás éppen ezért a nagyobb gyerekek és a szülők számára is rengeteg élményt és tanulnivalót tartogat. Az egyik szobában például ellenszegülhetünk a gravitációnak, egy másikban pedig végignézhetjük, hogy megyünk össze vagy épp növünk meg hirtelen. A Vortex alagútban kicsúszik a lábunk alól a talaj, de megnézhetjük azt is, hogyan szolgálják fel tálcán a látogatók fejét, természetesen mindez csak érzékcsalódás. A múzeum ráadásul Bécs belvárosában, a Wallnerstrassén található, így egy belvárosi sétával is összeköthetjük a programot. 

ZOOM gyerekmúzeum 

Fotó: Koczka Máté

A bécsi Múzeumi Negyedben – amely egyben a világ egyik legnagyobb kulturális központja is – található ZOOM Kindermuseum, azaz a ZOOM gyerekmúzeum játékosan ösztönzi a kicsiket és a nagyobbakat a tanulásra és a világ megismerésére. A múzeum olyan nagyszabású témákat tár fel érthető módon a gyerekeknek, mint például a tudományok, a művészetek, a mindennapi kultúra és az építészet.

Fotó: Koczka Máté

A programot az egészen apró gyerekek is élvezik, nyolc hónapos kortól várja őket az óceán élményvilága, a nagyobbak pedig egy trükkös filmstúdióban próbálhatják ki a kreativitásukat. A folyamatosan változó kiállításokon a gyerekek kérdezhetnek, játszhatnak és tanulhatnak egyszerre. Nyáron a víz világa tárul fel a gyerekek előtt, de az esőerdő csodáit is megtapasztalhatják. 

Bécsi óriáskerék 

Fotó: Koczka Máté

A bécsi Práterben álló óriáskerékről 65 méter magasból csodálhatjuk meg az osztrák fővárost. A écsbe látogatók íratlan szabálya szerint aki nem látta a várost az óriáskerékről, az nem is járt Bécsben. És valóban, ezt a látványt és élményt egyetlen látogatónak sem szabad kihagynia. A bécsi óriáskereket még 1897-ben állították fel Ferenc József császár trónra lépésének közelgő 50. jubileumának tiszteletére, azóta pedig a városkép szerves része lett. Szerkezet szempontjából a világ legrégebbi óriáskerekeként tartják számon, látványa pedig annyira ikonikus, hogy számos hollywoodi film díszleteként is szolgált már.

Fotó: Koczka Máté

Mintegy két éve egy izgalmas pluszprogramot is bevezettek a kevésbé tériszonyos látogatóknak: a 9. számú platform padlózata üvegből készült, nincsenek oldalfalai és teteje, a látogatókat pedig csak hevederekkel biztosítják. Az óriáskerék bejárati részén a látogatók a Panoráma Múzeumba is betérhetnek, ahol minden érdekes és fontos információt megtudhatnak nem csak az óriáskerék, de a Práter, illetve Bécs történelmi múltjáról is.