Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2024.04.06
Talán ez lehet a szlogenje a Dr. Teng Keleti Gyógyászati Orvosi Rendelőnek, ahol egyre több ember keresi a gyógyulását, nyugalmát. A cím nagyon is találó, hiszen azt fejezi ki, ami megoldást hozhat az európai emberek betegségeire.

Dr. Prof. Teng Mengqi már 60 éve gyógyítja a betegeket akupunktúrával. Magyarországra több mint három évtizede érkezett, és Budapesten több mint 33 éve alapította meg az orvosi rendelőjét „Dr. Teng kínai orvosi rendelő” néven.  Speciális szakterülete az agyparalízissel született gyermekek, illetve a mozgásszervi betegségekben szenvedők gyógyítása.

1991-től működnek Magyarországon, Budapest központjában. A dr. Teng Keleti Gyógyászati Orvosi Rendelő nemcsak Magyarországon, hanem Európában is már több éves múltja van a hagyományos kínai orvosi diagnosztikában, amely nemcsak a betegségek kezelésére, hanem a megelőzésre is irányul. 

Virág doktornő

Teng professzor lánya, dr. Teng Weiya, vagy ahogy mi magyarok hívjuk, Virág doktornő, 1998-ban, a Pekingi Hagyományos Kínai Orvosi Egyetemen megszerzett orvosi diplomája mellett elvégezte az európai orvoslással foglalkozó egyetemi kurzust is.

– Huszonnégy éve dolgozom édesapám, Dr. Prof. Teng Mengqi mellett, aki tudásával és tapasztalatának átadásával is mindenben segít – mondja Virág doktortő, amikor a sok beteg mellett szakít egy kis időt arra, hogy válaszoljon a kérdéseimre. Még hozzáteszi: az ősi orvosi tanítás szerint az emberi szervezetben – akárcsak a környező természetben – állandó „harc” folyik az ellentétes erők között. Ennek a harcnak az alakulása, valamelyik oldal túlsúlyra jutása, illetve a harc kimenetele meghatározza az ember fizikális és lelki állapotát. Ez az állapot leírható a Yin és Yang energiák egyensúlyával vagy annak hiányával. Ha ez az egyensúly felborul, kialakul a betegség.

-Van olyan területe a kínai orvoslásnak, amelyet szakterületének mondhat?

Igen, kiemelten speciális szakterületem a nőgyógyászati betegségek, a terhesség előkészítése, a szülés utáni problémák megoldása, valamint a hormonális betegségek kezelése és a hormonális betegségek kezelése. Nemcsak Budapesten, hanem külföldön is rendelek. Küldetésünk, hogy személyre szabottan, hatékony és professzionális kezelést nyújtsunk a hozzánk fordulóknak. Rendelőnkbe nemcsak Magyarországról, hanem rendszeresen a közeli országokból is érkeznek a gyógyulni vágyó betegek. A „nyugati világ” nagy részében csak kiegészítő-, illetve alternatív orvosi rendszernek tekintik, míg Ázsiában ez jelenti az elsődleges orvosi ellátást.

Számos betegség kezelését nemcsak akupunktúrával és gyógynövényekkel végezzük, hanem felhasználjuk a hagyományos kínai orvoslás (HKO) egyéb módszereit is. Kezeléseinket azoknak ajánljuk, akik a hagyományos kínai gyógyítás segítségével szeretnének meggyógyulni.

-Nagyon sok beteg ismeri már a rendelőjükbe vezető utat, tapasztalatai alapján mire van szükségünk nekünk betegeknek? Vannak-e terveik?

-Tervezzük, hogy egy olyan Női Egészségklubot hozunk létre, ahol rendszeres, egészségről szóló felvilágosító előadásokat fogunk tartani, sőt – az ez iránt érdeklődőknek – még Tai Chi (tajcsi) tanfolyamot is szeretnénk szervezni. Tudatosítani akarjuk, hogy a hagyományos kínai orvoslás, a kínai gyógyászat és a Dr. Teng rendelő nagy hangsúlyt helyez a megelőzésre, valamint az ember szervezetének és környezetének harmonizálására.

– Előadásokat is tart, amely után válaszol a kérdésekre. Melyek a visszatérő kérdések?

– Például az érdekli őket, hogy fájdalmas-e az akupunktúrás kezelés. Erre azt tudom válaszolni, hogy a kínai gyógyászati kezelések és az akupunktúra általában nem fájdalmas. Egyes tűszúrásoknál előfordulhat egy amolyan gyors „csípés”, de ez is inkább kellemetlen egy-két másodpercig. Valójában az akupunktúra nagyon pihentető tud lenni, és vannak olyan emberek, akik elalszanak a kezelés alatt.

-A másik legtöbbször előforduló kérdés, hogy biztonságos az akupunktúra?  

Az akupunktúra rendkívül biztonságos – csak steril, egyszer használatos tűket használunk és szakértő orvosaink vannak.

Apa és lánya

-Van, aki fél a tűktől és ezért elutasítja az akupunktúrát. Mit tud erre mondani?

Az akupunktúrás kezelés során használt tűk hajszálvékonyak, teljesen eltérnek a gyógyszeres injekciókhoz használt tűktől. A legtöbben nem is érzik a szúrást, akik pedig igen, azok egyfajta nyomásként vagy apró csípésként írják le. Nem kell félni a tűktől! Ha azonban aggódik, említse meg ezt az első találkozáskor, hogy orvosa figyelembe tudja venni, és megkönnyítse a dolgát.

Amikor bejelentkeznek hozzánk, az a kérdésük, hogy mit hozzanak magukkal, mire van szükség az első konzultáción?

Ha bármilyen gyógyszert szed, beleértve a vitaminokat és étrend-kiegészítőket is, hozza el ezek listáját az első találkozóra. Hozzon el minden olyan orvosi papír, ami rendelkezésére áll, mert az első látogatás a diagnosztikai konzultációt jelenti. Kivéve akkor, ha olyan lehetőséget választ, ahol az első alkalommal már kezelést is szeretne igénybe venni. Ebben az esetben célszerű a kezelésre nem üres, de nem is teli gyomorral érkezni. Hasznos kényelmes és bő szabású, könnyen eltávolítható ruházatot viselni, különösen akkor, ha olyan fizikai probléma miatt kér kezelést, amelyet a kezelőorvos meg akar majd vizsgálni.

-Gyakori kérdés az is, hogy kaphatnak-e kezelést gyerekek?

 -Igen. Minden korosztály biztonságosan és hatékonyan részesülhet kezelésben. A gyermekek a Dr. Teng hagyományos kínai orvosi rendelőben a szülőjükkel vagy gondviselőjükkel vehetnek részt.

Még számtalan kérdésem lenne, de sokan várnak már Virág doktornőre ebben az esztétikus, szép, tiszta rendelőben. Talán legközelebb.

A rendelő elérhetősége: DR. TENG KELETI GYÓGYÁSZATI ORVOSI RENDELŐ

Rendelő: 1085 Budapest, Csepreghy u. 2. Fszt. 1.

Telefon: +36 1 285-0548

Mobiltelefon: +36 30 597-8589

E-mail: infovictoria888@gmail.com