Avatar photo
Szerző:
Bodrog Beáta
Megjelenés:
2024.03.26
Kezet fogni a tükörfélében önmagunkkal, örvényt csinálni saját kezűleg, összekeverni egymás arcát, a tükörlabirintusban végigkövetni az előttünk araszoló gyermeket - ő biztos kitalál, gomb nyomásra a hajó alatti vízszintes víz szintjét félkör alakúvá "varázsolni" - ez a Csodák Palotája. Igaz, hogy mindez "csak" fizika, de milyen fizika! Mekkora élmény!

Ezt onnan is látjuk, hogy az új helyre költözött (Csillaghegy közelébe) Csodák Palotája mágnesként viselkedik – ez is fizika -, hiszen fiatalok, kis- és nagygyermekes családok egyaránt ide tartanak a világ minden tájáról. Rövid sorbanállás után már vetik is bele magukat a kalandokba. Minden páratlan órában kísérleti bemutatóra iparkodnak a négy szintes épület legaljába: egy gombostűt se lehet leejteni, mert szinte mindenkit érdekelnek az érdekesebbnél érdekesebb tudományos show-k, amik naponta négyszer ejtik ámulatba a nagyérdeműt az Öveges – színpadon. Itt  bármi, amit megtapasztalunk, az a természettudományok játékos megismeréséről is szól. Így az ember észre se veszi, és tanul. Játszva. Legyen bármilyen korú is. A kis baglyocskákkal jelzett Csipet Csopa  útvonal kifejezetten az óvodások specialitása – csak nekik.

De odavannak a kísérletező laborért is: még alig látszanak ki a földből, mégis micsoda színváltozást, mekkora pezsgést tudnak ők maguk előállítani! Fehér köpenyt, védő szemüveget felöltve! Igazi fölnőttek! 

Így nem csoda, hogy innen csak kirobbantani lehet a gyerekeket, mert önként nemigen mennek el. Csak úgy, hogy mihamarabb visszatérnek ide.

Szöveg és fotó: Bodrog Beáta