Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2024.03.25
A z 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére Erzsébetváros polgármestere, Niedermüller Péter, a kerület alpolgármesterei: Bárdi Zsuzsanna, Kispál Tibor, Szücs Balázs, valamint Nagy Andrea képviselő az önkormányzat kitüntető díjait adták át a K11 kulturális központban.

A polgármester az ünnepségen elmondta, hogy büszke azokra az emberekre, akik a kitüntető címeket megkapták mindazért, amit Erzsébetvárosért tettek. Nekik jelentős részük van abban, hogy megvalósuljon az az álom, hogy Erzsébetváros Budapest ékköve, kulturális és művészeti központja legyen. -Itt olyan emberek laknak, akiknek a véleménye a világ egyes dolgairól eltér egymástól, mégis összeköt bennünket, hogy Erzsébetvárosban közös otthont szeretnénk felépíteni. Olyan otthont, amiben mindegy, hogy ki honnan jön, milyen a bőrszíne, milyen a vallása, milyen a világnézete, de itthon érezheti magát és biztonságban tudhatja magát – mondta Niedermüller Péter.

Fülöp Adorján a kerület mestere

A kiírás szerint a Kerület mestere címet annak adhatják, aki Erzsébetváros területén legalább 15 éve végez kimagasló kisipari szakmai munkát, és aki nívós szolgáltatásai és elégedett fogyasztói elismerései mellett e tevékenységével öregbíti Erzsébetváros hírnevét, vonzerővel bíró értékekkel gyarapítja Erzsébetvárost és annak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett.

Fülöp Adorján, aki már a Kerület mestere címmel dicsekedhet, Nagyváradból a indult és a hetedik kerületben talált helyet. Romániában elvégzett könnyűipari szakközépiskola után több helyen dolgozott, majd a rendszerváltás előtt Magyarországra jött. Később felesége, Ibolya is utána jött a két gyerekkel. Nem volt könnyű az életük, de mindketten kitartóak, végül azt teszik, amit szeretnek, a gyerekeik és unokáik is révbe értek. Imádja a horgászatot, hatalmas halakat visz haza Ibolyának, akivel közösen és változatosan készítik el őket.

Akár a világ mesterének is hívhatnánk némi túlzással, hiszen Fülöp Adorjánhoz jár sok itt dolgozó külföldi, akik Erzsébet város mesterének jó hírét viszik a távoli országokba. Mit tud ő, amiért felkeresik?  Nekik is elromlik a zipzárjuk a kabáton, vagy a táskán, leválik a cipő talpa, színét veszti a cipő. Ők előbb utóbb utat találnak a hetedik kerületi Rejtő Jenő utcában lévő ezermesterhez, a Szolgáltató üzlethez.

Adorjánt az ismerősök Öcsinek szólítják, hozzá hozzák a közeli színházak is a színpadi cipőket is, érkeznek javítanivalók a Pesti Színházból, a Centrálból, a József Attilából, és a Madách színház híres Mary Poppins esernyőjét is ő újította fel. Amúgy esernyőjavítást már nem vállalnak, csak kulcsmásolást, cipőt, ruhát, és bármit, amit varrni, festeni, vagy javítani lehet. Öcsi arról is híres, hogy amit más nem tud megjavítani, azt ő igen.

Joggal került be egy főleg turizmussal foglalkozó internetes oldalra, hiszen Öcsi neve és szakértelme nagyon jól cseng határainkon túl is. Jönnek is az üzletbe a világ több országából is, természetesen Romániából, de Londonból, Spanyolországból, Bécsből és Németországból is érkeznek rakoncátlan cipőkkel, elromlott zipzárakkal.

Mikor arról kérdezem voltak-e maradandó emlékei, egy idős hölgyet emleget, aki ósdi kabátjának elromlott zipzárját hozta javítani. Megsajnálta, és mivel a boltban volt egy több éve otthagyott kabát a szekrényben, rábeszélte, hogy fogadja el. Volt, akiknek egy cipőt szerzett a teljesen elhasznált helyett, felhívta egy cipőboltban dolgozó ismerősét, van-e olyan kishibás cipője, amit oda adhatna a szegény embernek. Megoldották.

Mi is gratulálunk és további jó munkát kívánunk Fülöp Adorjánnak.