Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2024.03.04
Évente 30-40 százalékkal nő a műfű iránti igény Magyarországon, ami nem csak annak köszönhető, hogy a műfűvel borított terület egész évben esztétikus látvány, de egyre inkább annak is, hogy több ezer forintot spórolhatunk vele havonta.

Aki sokat foglalkozik azzal, hogy a kertje egész évben teljes pompájában tündököljön, pontosan tudja, mennyi pénz, idő és energia kordában tartani akár egy átlagos 100-150 négyzetméteres területet is. Mindeközben számos olyan probléma is felléphet, ami még több költséget és ráfordítást igényel.

„Az élő füvet, ha nem megfelelőek a körülmények, 3-4 évente újra kell telepíteni. Egyre gyakoribbak a penészedések, gombásodások, ezzel is számolni kell. Az évszakonkénti munkálatok, a fűnyírás, műtrágyázás, locsolás, újratelepítések nem csak energiát, de rengeteg pénzt is felemészthetnek, ha azt szeretnénk, hogy tökéletes legyen a kertünk télen-nyáron” – magyarázta Bíró András műfű szakértő.

Azoknak, akik tökéletes kertet, teraszt szeretnének, de nem tudnak sok időt a fenntartására, gondozására fordítani, tökéletes megoldás lehet a műpázsit, ami ma már a legkorszerűbb anyagokból készül. Persze itt is érdemes szem előtt tartani a minőséget, hisz ha megfelelő terméket választunk, akár 15 évig gyönyörködhetünk benne anélkül, hogy aggódnunk kellene az újratelepítésen.

„Hollandia a műfű-nagyhatalom Európában, itt folyamatosan a legújabb technológiákat, innovációkat alkalmazzák. Ennek köszönhetően a ma forgalmazott minőségi műpázsit már lélegző, vízáteresztő felület, amelyet nyugodtan lehet fák, bokrok alá is telepíteni. Mivel megfelelő a szellőzésük, attól sem kell tartani, hogy alatta bepenészedik a talaj. Mielőtt azonban kiválasztjuk, melyik fajta műfű a nekünk való, érdemes szakemberrel beszélni, aki az igényeknek és az igénybevételnek megfelelő terméket fog ajánlani. Nem mindegy ugyanis, milyen terhelést kap az adott terület, vagy éppen mekkora testű kutyus járkál rajta” – tette hozzá Bíró András, a Prémium Pázsit Kft. egyik cégvezetője.

Hosszú távú befektetés, de felére csökkenhetnek a költségek

A műpázsit persze hosszú távú befektetés, hiszen két-három év a megtérülése, de ha azt nézzük, hogy az élő füvet 3-4 évente újra kell telepíteni, 15 év alatt felére csökkenhetnek a költségeink.

„Egy átlagos kertben havonta több ezer liter vizet is ellocsolhatunk, ami több ezer forintos többletköltséget jelenthet a műpázsithoz képest, mindemellett nincs szükség különös gondozásra, műtrágyázásra, és télen-nyáron ugyanolyan szép és esztétikus marad. A kisállattartók is nagyon szeretik, mert a kutyák és cicák általában kedvelik ezeket a felületeket. A szülők számára pedig fontos szempont szokott lenni, hogy a minőségi műfű nem allergizál, kevesebb pollen jut a gyerekek játszókörnyezetébe” – tette hozzá a szakértő.