Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2024.03.01
A kolozsvári Steampunk Transylvania Múzeum egyedülálló élményt kínál. Sok embernek a “múzeum” egy unalmas fogalom, erre cáfol rá az intézmény. Az itt bemutatott műalkotások, installációk és egyedi tárgyak a steampunk művészek munkáit dicsérik, és a kiállítás folyamatosan frissül új alkotásokkal. Ez az alternatív világ a viktoriánus korszakot és a technológiai víziókat öleli fel, kiterjedve irodalomra, filmekre, képregényekre, divatra és designra.

Miközben vita tárgya lehet, hogy a múzeum megfelel-e a klasszikus vagy nemzetközi definícióknak, az biztos, hogy felejthetetlen élményt nyújt minden látogatónak. Két szinten helyezkedik el, ahol az alsó szinten a gépezetek találhatóak, míg az emeleten egy varázslatos, mesébe illő környezet, beleértve egy elvarázsolt erdőt, egy titkos könyvtárat és egy időgépet is. A múzeum interaktív jellege lehetővé teszi, hogy közelebbről is megismerkedj a steampunk tárgyakkal és kipróbáld őket. A földszinten egy laboratórium található, ahol az alkímia és a művészet találkozik.

Fotó: Steampunk Transylvania

A varázslat az interakcióban rejlik 

A múzeum megálmodóinak célja, hogy szórakoztató és interaktív kikapcsolódást kínáljanak a mai rohanó világban. A múzeumban épp ezért szinte minden megérinthető, kipróbálható, nyomható, húzható…

Én személyesen nagyon szeretem a Steampunk-esztétikát, szubkultúrát és ennek komplexitását, részletekben gazdag bonyolult világát. Mivel több évig dolgoztam a szórakoztatóipar szektorban, főleg a kiállításokra specializálódva nagyon megszerettem az élményokozást. Több utazó-kiállítás szervezése és lebonyolítása után eldöntöttem, hogy megpróbálok egy élményt a zérótól felépíteni, ami az én álmodozó, szürreális világomat és meglátásomat tükrözi. Ahogy a látogató átlépi a varázsfüggönyt, teljesen megszűnik mögötte a valóság a múzeumban eltöltött időre, ami átlagosan egy órát jelent, de a megszállottak akár 2 órát is el tudnak tölteni a 200 négyzetméteres meseházban” – árulta el Istvándi Botond igazgató.

Fotó: Steampunk Transylvania

Az első európai Steampunk múzeum megálmodója azt is hozzátette, jelenleg befektetőket keresnek, hogy ez a varázslatos hangulat Kolozsvár mellett más városokhoz is eljuthasson.

Két emeletnyi izgalom 

Két emeleten terül el a Steampunk Transylvania múzeum. A földszinten főleg a gőzgépesítés kap szerepet és egy technológiában gazdag, iparibb hangulat lengi körbe a látogatót, az emeleten pedig a mesevilágé a főszerep. Itt található az időgép is, amivel lehet utazgatni. A múzeum a tizenkilencedik századi korszakba varázsol minket, ahol Verne Gyula és a viktoriánus korszak elemeivel találkozhatunk, valamint egy valódi laboratóriumban az alkímiával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

„Júniusban lesz 2 éves a múzeum. 2023-ban a Múzeumok éjszakáján, nálunk volt a leghosszabb a sor a városban. Elégedettek vagyunk a látogatók számával, viszont azt sajnálom, hogy többnyire csak turisták jönnek. A külföldiek viszont gyakran mesélik, hogy csak miattunk látogattak el Romániába. Mondták ezt már brittek, olaszok, spanyolok de Budapestről is több Steampunk rajongó kifejezetten miattunk repült a kincses városba”– mondta Istvándi Botond igazgató.

Fotó: Steampunk Transylvania

A múzeum csordultig van izgalmasabbnál izgalmasabb tárgyakkal. Az egyik legrégebbi nagy közönségkedvenc a titkos szoba bejárata és a benne található időgép, viszont fél éve 2 csodálatos páncélszekrény is bekerült a múzeumba, melyeknek fantasztikus a titkos nyitása, a legfrissebb pedig a gőz meghajtással működő instagram/tiktok/facebook reel likeoló gépezet. Amennyire bonyolult a neve, annyira bonyolult a gépezet is, melynek van egy nagyon erős üzenete, ami az okostelefon függő generációnak szól. A gépezet megmutatja azt, hogy mennyire komplex az agyunk és milyen felesleges dolgokra használjuk.

Professor Sylvester akit a múzeum kialakítás közben ismertem meg, nagyon jó barátommá vált és tökéletes párost alkotunk a kreációs folyamatokban. Mindenhez ért, nagyon jó a kézügyessége és hihetetlenül kreatív. Ő a Steampunk Transylvania állandó művésze, a látvány műhelyébe pedig minden látogató betekinthet, mivel ez az emeleten található és nyitott, így olykor el lehet őt ott csípni amikor éppen dolgozik valamin. Olykor kopácsol, máskor forraszt. Rajta kívül, több helyi és nemzetközi művésszel kollaborálunk, úgyhogy színes nagyon a felhozatal” – árulta el Istvándi Botond igazgató.

Fotó: Steampunk Transylvania

A múzeum aránylag kicsi, a tulajdonsok állandó jelleggel készítik az új alkotásokat. Nyitás óta rengeteget változott a tér. A helyszínen folyamatosan tartanak Steambuilding bulikat is, közösségépítő jelleggel. Ezekre a bulikra nem kötelező beöltözni, viszont ajánlott steampunk, gótikus motívumokat felölteni. A múzeumnak kézműves söre is van, a DREAM nevet viseli, melynek szép rezes színe van. A tulajdonosok később tematikust fesztivált is szeretnének rendezni.