Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2024.02.28
Nyitott hétvége a Szent Lőrinc plébánia komplexumban Birgu városában, Máltán, ahol a hit és a történelem ad randevút a kultúrának: 2024. április 26-28.

A látogatóknak életre szóló élményben lesz részük miközben a nagyközönség előtt általában zárva tartó helyeket ismerhetnek meg. Az eseményt a Szt. Lőrinc plébánia templom szervezi. Sokan nem ismerik az egyházi komplexum falai mögött megbújó kincseket, értékeket. A templom az első plébánia templomok egyike volt, Roger gróf alapította 1530-ban, amikor a Szent János rendi lovagok telepedtek Máltán. Itt tett ünnepélyes esküt a lovagrend újonnan választott nagymestere és itt csendült fel a Te Deum a Nagy Ostromot követően, amikor a lovagok és a máltaiak győzelmet arattak a török seregek felett, ekkor lett Birgu városa Citta’ Vittoriosa, azaz a győzedelmes város. Miután a lovagok elhagyták Birgut és Vallettába költöztek, a pápai delegátus és az inkvizítorok temploma lett, akik 200 évig birtokolták és használták.

A rendezvény során bemutatták a Káptalanházat, ahol megtekinthető a „Palma Vecchio”, régi kéziratok és relikviák társaságában; a Plébánia Múzeum a Szent József oratóriumban; a Bizánci Kápolna, amit a lovagokkal Rodoszról ide érkező emberek építettek 1530-ban, és itt található La Valett nagymester kardja, amit az 1565-ös csatában használt és amit a damaszkuszi mi asszonyunknak hálaajándékként hagyott a kápolnában. A Szt Lőrinc plébánia alatt található 4 kripta is megtekinthető a templom alapkövével egyetemben. Ezen kívül a harangtoronyba is fel lehet menni, ami a környék legmagasabb építménye és ahonnan pazar kilátás nyílik a Nagy Kikötőre és Vallettára.

A helyszíneket és a rejtett kincseket felkészült tárlatvezetők segítségével lehet felfedezni. A hétvége különleges programsorozata előadásokkal, orgona- és kórusestekkel, dokumentumfilmekkel és szabadtéri mozival kiegészítve kerül megrendezésre, garantálva a különleges élményt. Belépődíj 5 EURO.