Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2024.01.15
A Veszprém vármegyei Nemesgörzsönyben 2024. február 17-én, szombaton hagyományosan megidézik a falusi disznóvágások hangulatát, megrendezik a Nemesgörzsönyi Böllérfesztivált.

A Nemesgörzsönyi Böllérfesztivált ebben az évben immár kilencedik alkalommal rendezik meg, a falu ilyenkor teljesen megtelik, rendre sok ezren látogatnak el a színvonalas rendezvényre. A komoly hagyományokkal bíró böllérfesztivál célja a vidéki értékek, a tradíciók, a falusi szokások, gasztronómiai hagyományok bemutatása. A disznóvágás – és a háztáji állattartás, – feldolgozás – a magyar kultúra alapvető része, annak továbbörökítése, hagyományának megőrzése nemes feladat, melyet a
böllérfesztivál is segít a maga eszközeivel.
 
Az évek alatt az esemény egyre nagyszabásúbbá vált, Kárpát-medencei gasztronómiai fesztivállá alakult. Székelyföld legtávolabbi csücskétől a Felvidéken át a Vajdaságig érkeznek csapatok, ennek a kulturális sokszínűségnek köszönhetően többfajta feldolgozási, elkészítési módszert is megismerhetnek a kilátogatók. A tíznél több csapat a hajnali órákban vág le egy-egy disznót, melyeket a település főutcáján kialakított portáikon, a közönség előtt dolgoznak fel a nap folyamán. Az érdeklődőket árusok, különféle egyéb programok és sztárfellépők, koncertek is szórakoztatják.
 
Folyamatosan frissülő információk a rendezvényről: www.facebook.com/NemesgorzsonyiBollerfesztival

A belépés ezúttal is ingyenes, a jó hangulat garantált!

 Nemesgörzsönyről:
A település a Kisalföld déli peremén, a Tapolca-patak partján fekszik, Veszprém vármegyében, a pápai járásban. A település agráradottságai kiválóak, a mezőgazdasági tevékenység meghatározó a környéken, sok helybéli is dolgozik ezen a területen. A községet már az Árpád-korban is lakták, az első írásos megemlékezés a 14. századból maradt fenn, egy korabeli oklevél Gersen néven említi. 1544-ben nemesi birtokként jegyezték, nagyszámú kis- és középnemesi család élt itt. Később két külön településsé nőtte ki magát, melyek a 20. század közepén egyesültek. Így lett Alsó- és Felsőgörzsönyből Nemesgörzsöny.