Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.12.21
Soňa Jelinkova, a Szlovák Turisztikai Képviselet meghívására telt ház előtt mutatkozott be a Zsolna megyéhez tartozó, Szlovákia északnyugati peremén fekvő Kiszuca (Kysuce) Tájvédelmi Körzet a közelmúltban a budapesti Szlovák Intézetben.

Erős kezdés volt, csodás együttessel nyitottak, a Zsolnai turisztikai régió Korňa mevű településéből – amely a 2023-as év legszebb faluja is egyben – Marianna Bebčáková polgármester vezetésével lépett fel a híres LIPOVIENKA azaz a Hársfácska gyermek népiegyüttes.

Mint később kiderült, a község nemcsak kórusáról híres, hanem arról is, hogy a méhészkedés mellett természetes felszíni kőolajforrása is van, a Kornyavölgy zöld rétjén található európai különlegesség ma már védett természeti emlék.

Zsolna megye regionális turisztikai szervezet igazgatója a kirándulók paradicsomjaként említette, a térséget, hiszen itt mindent megtalálnak, az extrém sporttól kezdve a szelídebb sportokat is. A statisztikák alapján Zsolna megye Szlovákia leglátogatottabb turisztikai régiója, több mint egymillió vendéget fogadtak, ezzel Pozsony látogatottságát is túlszárnyalták. Van is miért oda ellátogatni, hiszen 13 vára van, keresettek az UNESCO listáján szereplő fatemplomok, Szlovákia kilenc nemzeti parkjából négy itt van, számtalan tanösvény és kerékpárút található itt. Zsolnában 13 várat találunk, köztük az Árva váralján lévő Árva várát, valamint Budatin, Sztercsény vagy Zsolnalitva ősi falai is nagyon kedveltek a turisták körében.

A síelést kedvelők sem panaszkodhatnak, a síterepek gazdag kínálatából válogathatnak. Többek között síelhetnek a Kasárne Javorníky síközpontnál, amely a Javorníky hegységben található Kiszuca régiójában. A központ 905 – 1060m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, 3 felvonója van, összesen 1,4km sípályával. A lejtők egyaránt ideálisak kezdők és haladók számára. Összesen 4 sípálya várja a síelni vágyókat. A központ egyik legnagyobb előnye a 905m magasságban található felvonó állomás, ahonnan az összes közelben található síközpont megközelíthető. A legnépszerűbb síközpontnak az Oščadnicán található Snowparadise Veľká Rača számít. A Dedovka csúcs tetején épült kilátó és galéria tökéletes panorámát nyújt a környékre.

Kiszuca a természet csodája

Iveta Chabadová kiemelten mutatta be a Szlovákia északnyugati peremén fekvő Kiszuca (Kysuce) Tájvédelmi Körzetet, a hegyi tanyák, az egyedülálló, irányfordítós rendszerű kisvasút, valamint a rejtélyes kőgolyók világát. A Tájvédelmi Körzet három nagy kiterjedésű területtel szomszédos (Beszkidek Természetvédelmi Körzet Csehországban, a Zywiecki park Krajobrazowy Lengyelországban és a Felső-Árvai Tájvédelmi Körzet Szlovákiában), így Közép-Európa egyik legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi övezetének a része. Két részből áll: nyugaton a Javornik, keleten a Beszkidek alkotják.

A javorníki rész sajátos természeti képződményei a kőgolyók – homokkőből és konglomerátumból (kavicskő) kialakult rejtélyes természeti csodák, amelyek keletkezését máig homály fedi. A legnagyobb átmérője 260 centi, súlyát 25-30 tonnára becsülik. Sok legenda fűződik ezekhez, sajnos sokat elhordtak, vagy összetört. De van még belőlük, amely odacsalogatja messziről is a látogatókat.

Két olyan területet nyilvánítottak védetté és soroltak be a természeti rezervátum kategóriájába ahol ezek a kőgolyók előfordulnak. (Klokocsóvölgyi-sziklás Természeti Rezervátum (PR Klokočovské skálie) és a Megonky Természeti Rezervátum (PR Megonky).) Még egy különlegesség található itt, Kornyavölgyi kőolajforrás(Korňanský ropný prameň). A föld mélyéből természetes úton feltörő kőolajról van szó, amelyet időnként bekövetkező földgázkitörés (metán) kísér.

A keleti részben, a Beszkidek területén található a turisták körében közkedvelt Vychylovka elnevezésű településrész skanzennelés egyedülálló, erdei kisvasútjával.

A csacai Kiszucai Múzeum regionális honismereti múzeum és egyben országos tevékenységet folytató specializált múzeum, amely a szlovákiai erdei vasutak fejlődésének muzeológiai dokumentálásával is foglalkozik. A Kiszuca című állandó kiállításon kívül rövid ideig tartó kiállítások megrendezésére szolgáló kiállítási terület található az épületben, melyeket a múzeum előadások, videóvetítések és prezentációs rendezvények gazdag kínálatával tesz változatosabbá. A Kiszucai Múzeum a népi kultúrát bemutató nemzetközi filmfesztivál – az Etnofilm Čadca – egyik főszervezője.

Szlovákia egyetlen csillagászati órája

Szintén érdekessége a Kiszucai-régiónak a Szlovák Orloj, a Szlovákiában található legnagyobb fából készült szobor, amely Óbesztercén található. Az ülő Madonnát, a hétfájdalmas Szűzanyát, Szlovákia védőszentjét mutatja be. A csillagászati óra építése 2009-ben fejeződött be, az óra szívét a számlap adja, melyen asztronómiai adatok szerepelnek Óbesztercére tervezve. A csillagászati óra óránként üt 8: 00-22: 00 között, amikor a látogatók megtekinthetik a hét szlovák szent sétányát. Az egyetlen csillagászati óra a világon, amely az úgynevezett valódi napidő. A szobor részét képezi hat bronz szobor is, melyek fülkékben helyezkednek el. Pribina herceg, Svätopluk király, Anton Bernolák, Ľudovíta Štúr, Milan Rastislav Štefánik és Andreja Hlinka szobra látható. Hét fából faragott apostol szobor is található, melyek minden órában megjelennek.

A Kiszucai Falumúzeum Újbeszterce községének közelében található, Vychylovka -ban, a Chmúra völgyben. A skanzen a népi építészet elemeit őrzi meg az utókor számára a néprajzi kiállítás rekonstruálja az egykori tájat és környezetét, az itt élők mindennapjait

A határmenti térség egyedi turisztikai és gasztronómiai kínálatából kapott ízelítő után ismét hallgathattuk a Hársfácska gyermek népi együttest, majd a hagyományos kiszucai konyha specialitásaival kínáltak.