Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.12.11
Fából készült Betlehem, amely egészen a Vatikánig utazott. Lovak gyerekeknek egy korabeli filmből kivágva.Tervrajzból vagy hímzésből készült övek, amelyek visszahozzák a nagymama emlékét. Méhviasz gyertyák, amelyek illata évtizedekkel ezelőtti karácsonyra emlékeztet. Ezek mind regionális termékek, amelyek a Besztercebányai régió lelkét hordozzák.

Második éve szerveznek megyei piacokat a Besztercebányai régióban, karácsonyi vásárokat pedig a karácsonyi időszakban. “Tavaly elkezdtük szervezni a megyei piacokat. A besztercebányai régió hét járási városában került sor május és szeptember között. A helyi termelők és kézművesek nagyon pozitívan értékelték a megyei piacokon való részvételt, ezért felvetettük, hogy a karácsony előtti időszakban kínáljuk fel számukra az értékesítés lehetőségét” – mondta Ursínová Mária, a Regionális Pultok projekt vezetője.

REGIONÁLIS karácsonyi vásárt a régi vásárcsarnokban december 11. és 16. között rendezték meg. A
regionális termelők árusító standjai egyedi karácsonyi díszekkel, vannak tele, amelyek a besztercebányai régió hagyományainak megfelelően elhozzák a karácsony varázsát az otthonokba. A természetes anyagokból készült használati és dekorációs tárgyak, szappanok vagy játékok örömmel fogadják a járókelők érzékeit, és teljesítik a családtagok és barátok gyönyörű karácsonyi ajándékának ötleteit.

Minden bizonnyal van valami jó, ami ösztönzi vagy támogatja az immunitást a hideg téli napokon. A Besztercebányai régió összesen 45 termelője mutatja be termékeit a REGIONÁLIS karácsonyi vásárokon. A hét folyamán 15 lelátón rotálódnak a regionális zászló alatt. Aki megáll a régi vásárcsarnoknál, megcsodálhatja például Peter Tatarik selicei vagy Lucia Kováčová (lula.kerámia) műhelyének kerámiáit Besztercebányáról, Vlasta Ďorďovičová viaszos csipkével díszített karácsonyi báljait Zólyomból, Ladislav Hedvigi kyjatic játékait és gyertyatartóit Rimažské Zalužanyból, Emília Mészárosová (Falusi lányok) természetes kozmetikumait Fiľakovóból, Andrea Kosecová kovács egyedi termékeit
Hajnáčkából vagy Margareta Hlbocká finom hímzéseit Lučenecből.