Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.12.11
2024-től módosul a mérlegképes könyvelő képzésre vonatkozó hatályos jogszabály, a kurzus hatósági képzéssé alakul át. Ugyan a pontos közlemény még nem jelent meg, azt már most is tudni: az eddig jól működő távoktatási rendszer januárral megszűnik, a helyére a jelenléti oktatás lép.

Bár a sima könyvelői pozíció is vonzó lehet, a mérlegképes könyvelői feladatkör ennél sokkal izgalmasabb és komplexebb. Ebben a szakmában a munkavégzés nem csupán a számok rögzítésével jár, hanem felelősséggel és alkotói szabadsággal is. A mérlegképes könyvelő feladata a vállalkozás mérlegének és eredménykimutatásainak elkészítése, és ő felel a külső és belső beszámolási rendszerért is.

Egyelőre elég az érettségi

A könyvelői képzésünk másfél éves és jelenleg egyetlen előfeltétele a meglévő érettségi bizonyítvány. 2024-től azonban a szakmai előképzettség, például számviteli ügyintézői papír vagy közgazdász diploma megléte is előfeltétel lehet. A jelenlegi keretek között rugalmasan, otthonról, zoom-órákon keresztül végezhetik el nálunk a tanulók a 18 hónapos tanfolyamot. 2024-től azonban ez változni fog: a jelenléti oktatás mellett személyesen kell majd megjelenni a modulzárókon és a vizsgákon is, ráadásul a képzés ára is érezhetően emelkedik majd a hatására” – árulta el Scherzer Marcell, a Stabil Tudás Zrt. vezérigazgatója.

Szigorodik a képzés

A Parlament elfogadta a T/4243 számú törvénytervezetet. Ennek értelmében a jelenleg érvényes képzési rendszerben várhatóan idén december 31-ig lehet már csak képzést indítani. A jogszabályváltozás előtt, azaz még az idei évben megkezdett képzésekre a jelenlegi szabályok maradnak érvényben. Épp ezért, ha már kacérkodtál a gondolattal, hogy könyvelő legyél, a tanfolyamot még idén érdemes elkezdeni!

A könyvelő képzésünk népszerűsége abban rejlik, hogy nagyon keresett szakmáról van szó. Amióta a KATA-törvény megváltozott, még nagyobb hiány tapasztalható a piacon jó szakemberekből. Így ez a kurzus nemcsak tanulói, de munkáltatói oldalról is keresett és népszerű. Jellemzően 25 és 50 év között jelentkeznek rá a legtöbben” – mondta el Scherzer Marcell, a Stabil Tudás Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette, az idén még náluk is elérhető távoktatás lehetővé teszi, hogy gyesen lévő édesanyák, vagy vidéken élők is könnyen elvégezhessék a tanfolyamot, akiknek nehézséget jelentene egy hagyományos tantermi képzésben való részvétel. A jelenléti keretrendszerhez képest a távoktatás ugyanis hihetetlenül rugalmas: a zoom-előadásokat akármikor és korlátlan mennyiségben visszanézheti a tanuló. A 18 hónapos képzés után egy olyan stabil és jól fizető szakma vár rád, amelyre hosszú távon is nagy a kereslet. A mérlegképes könyvelő képzés a Stabil Tudás felnőttképzőnél jelenleg 295 ezer forintért elérhető, 2024-től várhatóan az ára a duplájára emelkedik majd.

Ajándék Excel-minikurzus a december 15-ig jelentkezőknek

A mérlegképes könyvelői szakképzés során szakmailag kompetens, rangos oktatói kartól sajátíthatják el a jelentkezők a kor követelményeinek megfelelően összeállított tananyagot. Ráadásul azok, akik a megadott határidőig jelentkeznek az oktatásra, egy ingyenes “Excel-minikurzus leendő könyvelőknek” képzést is kapnak ajándékba. Ez a hasznos online kurzus a teljesen kezdő szintről indulva, gyakorlati példákon keresztül veszi át a pénzügyi függvényeket, sziklaszilárd alapot biztosítva a könyvelő-képzés tananyagához.