Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.12.08
Először került be az Európai Pályaudvarok Indexébe a bécsi főpályaudvar, a Wiener Hauptbahnhof és a Zürichi Főpályaudvar után rögtön a második helyen végzett. A tesztelők többek között a rengeteg mozgólépcsőt és liftet, az utastájékoztatást, az akadálymentességet, az üzleteket és az okostelefonos alkalmazást értékelték.

A Consumer Choice Center nevű független fogyasztóvédelmi csoport negyedik alkalommal állította össze az Európai Pályaudvarok Indexét, amelynek keretében a kontinens ötven legnagyobb pályaudvarát értékelik különböző szempontok – például jegyválaszték, pályaudvari szolgáltatások, elérhetőség, wifi, átszállási lehetőségek – szerint. Az utasforgalma alapján a bécsi főpályaudvar, a Wiener Hauptbahnhof első alkalommal került fel a listára és 94 ponttal rögtön a második helyre katapultált.

A vizsgált pályaudvarok összesen 123 pontot érhetnek el olyan kritériumok alapján mint elérhetőség, akadálymentesség, pontosság vagy utastájékoztatás. Az első helyet a Zürichi Főpályaudvar őrizte meg 102 ponttal, a harmadik helyen a berni pályaudvar osztozik a Berlin Centrallal.

Európa második legjobb pályaudvara a Bécsi Főpályaudvar © ÖBB / Philipp Horak

A Wiener Hauptbahnhof esetében többek között a mozgólépcsőket és lifteket, az utastájékoztatást, az akadálymentességet, az üzleteket és az okostelefonos alkalmazást értékelték a tesztelők, de sokat nyomtak a latba az átszállási lehetőségek is. 

Szintén először szerepel a rangsorban és rögtön a tizedik helyre került a szintén Bécsben található Bahnhof Meidling, amely az Oslo Centrallal osztozik a helyezésen.