Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.11.20
Máltai Templomok Útjai: egyedülálló mediterrán spirituális élmény . A Máltai Főegyházmegye Kulturális Örökség Alapítványa a közelmúltban indította útjára a „Church Trails Initiative”, azaz Templomok Útjai kezdeményezést, amely már jól ismert templomok és kevésbé ismert helyszínek bemutatásával népszerűsíti a szigetország spirituális értékeit a zarándokok és turisták körében.

Egyesek szerint Málta maga is egy nagy templom. Ebben sok igazság van, bár kétségtelen, hogy ez a templom meglepően sokszínű. Ha úgy tetszik, ez egy figyelemreméltó mozaik, amely több mint 2000 éves múltra tekint vissza. A mozaik minden kis eleme történetesen egyformán fontos, érdekes, magával ragadó. A máltai és gozói utakat bejáró zarándokok hol egy kora középkori templom, egy csodálatos barokk katedrális, hol egy paleo-keresztény katakomba vagy épp Szent Pál máltai hajótöréséhez kapcsolódó helyek előtt találják magukat.

A szigetek tele vannak látszólag megszámlálhatatlan ősi kápolnával, szentéllyel és mindegyiknek megvan a maga történelme, építészeti és művészeti kincsei, és ami talán még fontosabb, aktív közössége. Valójában nincs még egy olyan keresztény ország Nyugat-Európában, amely négyzetkilométerenként ekkora számú kápolnával dicsekedhetne. Néhányan meg is próbálták összeszámolni, és ez meghaladja a 365 templomot, beleértve a nagyobb szentélyeket is. A máltaiak gyakran viccelődnek is azzal, hogy ha akarnák, az év minden napján más templomba mehetnek misére.

Sokan nem értik, hogy egy ilyen picike országban miért is van szükség ennyi kegyhelyre. Az ok egyszerű, egyrészt Málta a legnagyobb népsűrűségű európai ország, négyzetkilométerenként közel 1300 fővel, másrészt itt a legmagasabb a katolikusok aránya az egész kontinensen: a máltaiak csaknem 98%-a büszke katolikus.

Mindezek a templomok barokk pompájukban és kápolnák rusztikus egyszerűségükben különböző történeteket mesélnek el. Itt van például Szent Pál máltai esete. Maga Szent Pál Málta északnyugati partjainál szenvedett hajótörést útban Róma fele, és ott töltötte a hajózhatatlan téli hónapokat. Ottléte alatt megalapozta a máltai kereszténység gyökereit. Tevékenységéhez Máltán is számlatan helyszín kötődik. 

Most már léteznek olyan útvonalak, amelyek összekötik ezeket a helyeket, hogy a szigetországban tartózkodó zarándokok és turisták felfedezhessék a kincset Málta egyházi, kulturális és szellemi örökségében. Jelenleg összesen hat zarándokút található – ezek egyike a legendás Szent Jakab-útnak is része.

A már meglévő „caminok” mellett a Máltai Főegyházmegye Kulturális Örökség Alapítványa a közelmúltban elindította a „Church Trails Initiative”, az az Templomok Útjai elnevezésű kezdeményezést. Különböző templomokat, azok kincseit és műalkotásait restaurálták és konzerválták, valamint ezeket összekötő útvonalakat alakítottak ki. A kezdeményezésbe ismertebb és kevésbé ismert templomokat, kápolnákat is bevontak. Az útvonalak lehetőséget biztosítanak a látogatóknak saját túrák megszervezésére, de alternatív Mária és Szt Pál útvonalakat és helyszíneket is felfedezhetnek.

Az új kezdeményezés három egységre bontható, egy északi, egy központi és egy déli ösvényre.

Az északi ösvény Mdinaból a csendes városából indul. Ott az impozáns Szent Pál-székesegyház várja a zarándokokat. Míg a tulajdonképpeni katedrálist Lorenzo Gafà máltai építész tervezte a 17. században, a hagyomány szerint, egy nagyon korai keresztény templom már állt a mostani katedrális helyén – egyesek szerint ez az a hely, ahol Publiusnak, Málta római helytartójának a háza állt, aki – Szent Pál hittérítésének köszönhetően – Málta első püspöke volt.

A központi útvonal is különleges kincsekkel büszkélkedhet, köztük a sliemai Nagy Szent Gergely plébániatemplommal – egy román stílusú templom, amely valójában a 20. században épült Mauro Caruana érsek kezdeményezésének és erőfeszítéseinek köszönhetően. Az első világháború alatt Caruana meglátta, hogy a sebesült brit katonák miként lábadoznak Sliemában, és megígérte, hogy templomot építenek a kórház közelében, hogy lelkileg is felépüljenek. Ő maga fizetett a telekért és az építkezést is ő finanszírozta. A kupola alatt van eltemetve.

A déli ösvény a vallettai érseki palota mellett halad el, amely a szigetcsoport számos figyelemre méltó barokk épülete közül az egyik. 1622 és 1632 között épült, Tommaso Dingli máltai építésznek és szobrásznak tulajdonított tervek alapján. A máltai püspök, később érsek rezidenciájaként, valamint a Máltai Egyházmegye közigazgatási központjaként épült. A XX. század végéig mindkét célt szolgálta.

További információk:  churchtrailsmalta.com