Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2023.10.21
Míg Mátraszentistván utcáin barangolunk, nagy levegőket veszünk a friss levegőből, megtudtuk, hogy régebben Felső-hutának hívták ezt a szép települést. Ide a Morva vidékről és Közép-Szlovákiából érkeztek ide az első telepesek a 18. század közepe táján, akik főleg üvegfúvók és faszénégetők voltak. A felső-mátrai településegyüttes közigazgatási központja Mátraszentimre, ide tartozik Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Galyatető, Bagolyirtás és Fallóskút.

Előházi Péter polgármester kísérte végig azt az újságíró csoportot, amely meghívásukra érkezett, hogy majd megírva, elmesélve, hogy milyen értékek vannak itt, majd több turistát, vagy a sportolót és a kultúrát szerető ember látogasson el erre a csodás vidékre.

Séta közben megtudtuk, hogy a koronavírus-járvány miatt egyre többen költöztek fel a Mátrába, a településeknek most több mint 450 állandó lakosa van, de szezonban megtelik a közel ezer nyaralóingatlan is, és 1500 vendégágy is vár a turistákra a hat településen. Senki nem csodálkozik azon, hogy aki itt nőtt fel, szinte mindenki tud síelni, ez részben annak köszönhető, hogy télen a testnevelésórákon síelni viszik a gyerekeket a mátraszentistváni síparkba.

Szanatóriumot és szállodákat az 1930-as években építettek, az „úri közönség” ideszokott, sűrűn keresték fel a mátraházai, a kékestetői szanatóriumot, a galyatetői Nagyszállót, és ekkor építették fel a jelképpé vált Három falu templomát, illetve a galyatetői templomot.

A Mátra Ásványház Múzeum

Első utunk az Ásványház Múzeumba vitt, ahol a tulajdonos Urbán Zoltán vezet körbe minket, ahol egy működő ásványcsiszoló műhely munkával is megismerkedtünk.

Ásványház

A 150 m2-es kiállítóhelyen több, mint 200 ásványt lehet látni, amelyek nem csak hazánkból, de más országokból is érkezett ide. Ásványgyűjtő túrákat szervez, sőt a gyerekek az aranymosást is kipróbálhatják. Valamikor élt élőlény fossziliája is szerepel a kiállításon.

Vöröskő kilátó

Tiszta időben akár a Magas Tátráig is ellátni a Vörös-kő kilátóból, amely Mátraszentlászló közelében található a Vörös-kő hegyen, a csigalépcsős építmény 781 m magas. Miért is Vöröskő? Mert hegység kövei vörös színűek.  

Kilátó

3Patak Panzió  

A Felső- Mátra egy csendes kis falujában, Mátraszentistvánban szálltunk meg, a 3Patak Panzióban. Az üdülőház szomszédságában található az ország egyik legkorszerűbb sípálya rendszere, mely a téli időszakban számtalan sportolási és szórakozási lehetőséget biztosít az ideérkező vendégek számára.
Mint megtudtuk, a 40 férőhelyes közösségi terem, valamint külső teraszuk lehetőséget biztosít különböző rendezvények, esküvők lebonyolítására.

Panzió

Vöröskő étterem

Aki a Mátrában szlovák, házias ételekre vágyik, az többek között az 1991-ben nyílt Vöröskő éttermet keresi fel, ahol igazi juhtúrós sztrapacskát, Szlovák toksát, Mátrai borzast párolt rizzsel, hagymás gancát, krumplovnyikát rendelhet.

Helyi fogások

Fallóskút-Máriakápolna

A felső-mátrai templomok talán legismertebb búcsújáróhelye a Mária-kápolna, melyet az 1970-es évek végén építettek a csodás jelenések megjelenése után. A kápolna előtti márvány Mária szobor és a szabadtéri oltár 1996-ban készült el. Külön érdekesség, hogy a Fallóskúti forrás környékén élt az ország egyetlen hivatásos remetéje Szél Sándor Paszkál néven.

Fallóskút-Máriakápolna

Mátraszentimrei Szlovák tájház

Kaszaláné Szabad Judit, a szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke kísért minket az 1995-ben megnyílt tájházban, amelynek kezdeményezője az egykori iskolaigazgató, Zakupszky László volt, az ő az anyaga képezte a gyűjtemény alapját, és az általános iskolát róla nevezték el. Órákat tudnánk mesélni a tájházról, de érdemes megnézni. Ahogy mi is tettük.

Tájház bejárata

A térség szlovák-magyar lakóinak egykori életét mutatja be, a használati tárgyak jelentős része a községben élő emberek adományából került ide. Ezeken látható, hogy a lakosság döntő többsége szegény ember volt. A szobák falakon családi fotókat, szentképeket és falvédőket, festett tányérokat és a gerendáról lógó csizmákat néztük meg.

Tájház szobája

Fekete-tó békákkal

Nagy Richárd erdész vezetésével szarvasbőgésre indultunk, közben felfedeztük az erdő szépségeit. Láthattunk őzikét, muflont is.

A Galyatető alatt lévő Fekete-tavat is láthattuk. Jó, hogy szakavatott kísérőnk volt, mert a tó megközelítése nagyon nehéz, csak Rudolftanya és Galyatető irányából lehet eljutni az égerláphoz. Út közben szalamandrával és az erdő apró állataival találkoztunk.

Szalamandra

A tó alig 50 centi, de csak a több mint 80 centi fekete iszapot láttuk, nevét is erről kapta. A legenda szerint A kiskacsa fürdik című gyerekdalban is erről a tóról van szó.  

Égerláp

Tóth Csaba Gábor, a Mátraszentistváni Sípark kommunikációs és turisztikai tanácsadója szerint hópótlás nélkül nincsenek hazai sípályák és nincsen hazai sísport.

A még bezárt pályát jártuk végig, közben azt is elmondta, hogy a hópótláshoz rövid ideig van szükség nagyobb áramfogyasztásra, a sípark a vendégforgalomnak köszönhetően sok embernek ad munkát. A Covid alatt nagyon sokan itt találtak kikapcsolódást.

Előházi Péter polgármester és Tóth Csaba Gábor, a Sípark kommunikációs és turisztikai tanácsadója

Évente 40-60 ezer síszerető járja a pályákat és folyamatos a fejlesztés is. A hüttében elfogyasztottunk egy kávét, mely a külhoni hütték pontos mása. Hamarosan beköszönt a tél, és megtelnek a szállodák, Várják a gyerekeket és a kezdő síelőket is.

Hütte

Kodály Zoltán Galyatetője

A Hunguest Grandhotel Galyában ma emlékszobában látható Kisfaludy Stróbl Zsigmond mellszobra és Kodály zongorája, és a falakon lévő fotókon vissza is idézhetjük a nagy ember mátrai életét. Sok időt töltött itt, miközben szlovák népdalokat is gyűjtött. A Nagyszállóban a megbecsült zeneszerző és felesége részére tartották fent egy szobát.

Kilátó -Galyai-kilátó (Péter-hegyese-kilátó)

Az Országos Kéktúra útvonalán van a Galya-kilátó, a Galya-tető egyik csúcsán, a 960 méter magas Péter hegyesén áll, öt évvel megelőzve a galyatetői Nagyszálló átadását. Az 1934-ben épült kilátót felújították, de megőrizték az eredeti elképzelést, magasabb lett, a felső részben három, egyenként 3×3 méteres hely van, amelyek nappal pihenőterek, éjszaka pedig szél és esővédett menedékhelyként szolgálnak. A körablakok a nemzeti trikolór színeinek megfelelő színes üvegezést kaptak.

Galya-kilátó

Kodály kápolna – Csendes mise háborús időkben

A két világháború között épült a Nagyszálló vendégeinek lelki szolgálatára a kápolna, amely arról híres, hogy Kodály Zoltán a templom közelében komponálta a 1942-ben született Csendes misét. A templomban ma az a harmónium is megtalálható, amelyen gyakran játszott maga Kodály Zoltán is, aki többször helyettesítette a gyöngyösoroszi kántort, ezért tréfásan galyai segédkántornak nevezte magát. 

Kodály kápolna

Háromfalu temploma         

A Felső-Mátra egyik jelképe a mátrai terméskőből épült templom, amely azért került éppen ide mert három falu – Mátraszentimre, Mátraszentistván és Mátraszentlászló – számára készült, és mivel nem tudtak megegyezni hol épüljön fel, így egyenlő távolságra építették mindhárom falutól.

Galyatető Turistacentrum

Az Országos Kéktúra mentén helyezkedik el a Galyatető Turistacentrum, az erdő ölelte hotelt kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. A hotel számos díjat nyert és konyhájáról is híres. A konyhát leszámítva mindenhol LED világítás van, a melegvíz- illetve áramellátást napkollektorok és napelemek segítik. Galyatető területétől a szálláshely 300 méterre található és 3 km-re a Mátra Ásványház térségétől. A Galyatető, Kodály Zoltán sétány buszmegálló 350 méterre elérhető a hoteltől.

Kerékpármosó a Galyatető Turistacentrumnál

Bár a meghívó szarvasbőgésre szült, de nem volt szerencsénk meghallgatni szerelmes bőgésüket, mégis szerencsések voltunk, hogy ezt a gyönyörű kirándulást megtehettük, és még a levelek hullása előtt láttuk a Mátrát. Ha tehetik, kövessék példánkat, és látogassanak el Önök is erre a csodás vidékre.  

Szerző: Mészáros Cecília

Fotók: Mészáros Cecília