Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2023.10.18
A Lumina Park tavalyi sikere bizonyította, hogy a budapestiek megszerették a Palatinus strandon létrehozott különleges attrakciót, a fények világát. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. idén a 150 éves Budapest történetére formálta az idei fénypark témáját.

A megnyitó ünnepségén nemcsak a meghívott felnőttek nézhették meg a csodákat, de sok gyerek is elsőként láthatta az időutazást október 18-án, a Palatinuson. A Lumina Park Budapest 150 mai megnyitó ünnepségén részt vett Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, Borosné Szűts Ildikó, a társaság vezérigazgatója és Krzysztof Sachs, a Lumina sp. z o. o. kreatív igazgatója.

A budapesti Lumina Park története tavaly kezdődött. Társaságunk, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a Palatinus fürdő strandterületének hasznosítására, a nyaranta napi 5-6 ezer fős forgalom kiegyenlítésére olyan lehetőséget keresett, amely télen, a hidegebb időjárás ellenére is a Margitszigetre vonzza a vendégeket – mondta Borosné Szűts Ildikó, Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója.

Borosné Szűts Ildikó, Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója

Társaságuk ebben partnerre talált a lengyel Lumina sp. z o. o. céggel, amely saját hazájában már több városban sikeresen működtetett fényparkokat (Wroclaw, Poznan, Lublin, Bydgoszcz), és éppen tevékenysége bővítését tervezte európai fővárosokban. Budapesten a Palatinus strand ideális helyszínnek bizonyult egy fénypark kialakítására, melyet a Palatinus fürdő dolgozói üzemeltetnek, segítve ezáltal az értékes munkaerő megtartását a kisebb forgalmú, téli időszakban.

Társaságuk hároméves együttműködésben állapodott meg lengyel partnerével. A Lumina Park a 2022. év egyik legnagyobb újdonsága volt, mely rövid idő alatt a főváros látványossága, a családok és a fiatalok kedvelt téli programja lett – több, mint 200 ezer látogatóval a vártnál is nagyobb sikert hozva. A csodálatos fényvilágot megálmodó és kivitelező lengyel partnercéggel közösen megígérték, hogy a Lumina Park az ősszel visszatér a Palatinus strandra.

Budapest 150. születésnapja tiszteletére új téma lesz: egy időutazás, mely mi mást is mutathatna be, mint a főváros történetének egy-egy jellemző szakaszát. Ezúttal időutazást tehetünk Budapest egy-egy meghatározó szakaszát követve. Kezdve a római kortól, felelevenítve a 19. századi Budapest hangulatát, benne a főváros ikonikus jelképeivel, felvillantva a 20. század elejének fejlődését, bepillantva az élénkülő fürdővilágba, folytatva a 20. század jellemző korszakaival, és felelevenítve a jövő Budapestjének vízióját – mondta Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, felidézve a város születését., amelyet Pest-Buda és Óbuda házassági évfordulójának is nevezhetnénk – tette hozzá

Az Utazás az időben című fénypark október 19-től jövő márciusig várja a látogatókat.

Megjelennek természetesen Budapest ikonikus jelképei a Lánchíd, az oroszlánok és az Országház, illetve emlékek, helyek, épületek a főváros történelmének jellemző korszakaiból.

Érkezik a földalatti és berobban a mozi, bepillantunk az élénkülő fürdővilágba, és a grund sem marad ki.

Folytatódik a város története az 50-es évekkel, aztán a rock és disco-korszakkal, végül a jelen Budapestjébe érünk és felvillant a jövő víziója is.

A Lumina Park Budapest 150 időutazása során bemutatjuk az adott korszak városlakóit, mindennapi életük elemeit is beleértve a jellemző épületeket, technikát, tárgyakat. Az „időutazás” 1-1,5 órás sétával járható be a Palatinus fürdő strandterületén, az út nagyjából 1,5 km. A Lumina Park Budapest 150 2023. október 19-től 2024. március 4-ig tart nyitva, minden nap sötétedéstől 21 óráig.

Az első budapesti fénypark sikerét tapasztalva ebben az évben megnyitják a Lumina Christmas Parkot is, igazi karácsonyi hangulatot varázsolva a Római fürdő 7 hektáros parkjába, mely 2023. november 10-től 2024. január 15-ig lesz látogatható.

Fotó és szöveg: Mészáros Cecília