Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.10.13
Amint arról az Állami Természetvédelmi Hivatal Szlovák Barlangigazgatósága beszámolt, a rekonstrukció jelenlegi szakaszában befejeződött a világítás helyreállítása, ami új, modern LED-es lámpatesteket eredményezett. A Deményfalvi Szabadság-barlangot (Demänovská jaskyňa SLobody) közel egy évnyi rekonstrukciós munkálatok után nyitják meg.

A lámpatestek új helyekre is kerültek, így amellett, hogy energiát takarítanak meg és jelentősen csökkentik a barlangi környezet hőtermelését, az új lámpatestek más rálátást biztosítanak az ismerős terekre. A világítás zónákra van osztva, amelyek csak látogatók jelenlétében ragyognak, és egy alternatív villamosenergia-forrás gondoskodik a szünetmentes áramellátásról áramkimaradás esetén.

A barlang rekonstrukciójára uniós forrásokat használtak fel, míg a Deményfalvi – Szabadság-barlang mellett a Deményfalvi Jégbarlangban és a Deményfalvi -Békebarlangban is rekonstrukciós munkálatok folytak.

A projekt következő szakasza a Deményfalvi-Békebarlangban végzett munkálatokkal folytatódik, ahol a múlt század 80-as éveinek nem megfelelő megközelítési módjából el kell távolítani a régi törmeléket, és a régi korrodált vaselemeket jelenleg rozsdamentes acélra cserélik.