Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.10.04
Visszavonhatatlanul beköszöntött az ősz. A nappalok egyre rövidebbek és a melengető napsütés ellenére az idő is kezd hűvösebbre fordulni. A természet azonban gyönyörű arcát mutatja ilyenkor, talán nincs is még egy évszak, amikor ennyi színben pompázik körülöttünk a természet.

A csodálatos Nagyerdő kihagyhatatlan úti cél ősszel, akár egy munkával teli hosszú nap után, akár egy frissítő reggeli sétára, akár egy közös családi programra valamelyik hétvégén. Ehhez nemcsak egyénileg, de szervezett formában is számos lehetőség nyílik októberben, többek között az Állatok Világhete és a Nagyerdő Hete programsorozatok keretében. Ha mégis szívesebben töltjük az időnket zárt helyen, a múzeumok és galériák aktuális kiállításai, a különféle műfajú könnyű- és komolyzenei koncertek, valamint a Csokonai Nemzeti Színház előadásai kellő lehetőséget biztosítanak a szabadidő tartalmas eltöltéséhez. Érdemes más nemzetiségek kultúrájában is elmélyedni, amihez most utazni sem kell, hiszen októberben helybe jön a német és a koreai kultúra.

Október 5-én ünnepeljük Szabó Magda születésének 106-ik évfordulóját, melynek alkalmából gyerekek és felnőttek egyaránt számos programon fedezhetik fel az írónő különleges világát, de akár egyénileg is útnak indulhatunk és felkereshetjük az írónő debreceni emlékhelyeit. És ha már természet, kihagyhatatlan program ilyenkor a daruvonulás is, az ősz legszebb, leglátványosabb természeti jelensége, melynek megfigyelésére egyénileg és szervezett formában is van lehetőség.

HÍREK

Idén nyáron is népszerű úticél volt Debrecen

Debrecen nyári vendégforgalma a megváltozott idei utazási szokások, a turizmust is kihívások elé állító év és az esős időszakok ellenére jól alakult.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/iden-nyaron-is-nepszeru-uticel-volt-debrecen

Új látogatói útvonallal bővül a Református Nagytemplom

Új látogatói útvonallal bővül a Debreceni Református Nagytemplom turisztikai kínálata. Az útvonalat a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én mutatták be, jegyek október 1-től válthatók az idegenvezetésre.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/uj-latogatoi-utvonallal-bovul-a-reformatus-nagytemplom

Száz éve helyezték el a Déri Múzeum alapkövét

Száz évvel ezelőtt, 1923. szeptember 23-án helyezték el az ország egyik legjelentősebb vidéki múzeuma, a Déri Múzeum alapkövét.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/szaz-eve-helyeztek-el-a-deri-muzeum-alapkovet

NEMZETISÉGI PROGRAMOK

Német Kulturális Napok

A német kultúra hagyományaival és jellegzetes szokásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők október 2. és 7. között a Német Kulturális Napokon.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/nemet-kulturalis-napok

Koreai Kulturális Nap

A koreai ábécé (a hangul) megalakulását október 9-én ünneplik Koreában. Ebből az alkalomból idén is egy egész napos koreai kulturális programmal kedveskednek az érdeklődőknek október 7-én, szombaton.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/koreai-kulturalis-nap

ZENE

Szabad improvizációk – jazz est

A Német Kulturális Napok október 6-ai napján a Jazz Est keretin belül egy olyan zenésztársulat várja a közönséget, amely összehozza az európai jazztörténet egyik legfontosabb alakját a hazai szabadzenei szcéna két meghatározó képviselőjével, hogy együtt alkossanak egyedülálló zenei élményt.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/szabad-improvizaciok-jazz-est

Könnyűzenei csemegékkel érkezik október

Októberben a hazai könnyűzenei élet népszerű, legendás alakjai váltják egymást a színpadon Debrecen koncerttermeiben. Érkezik Zorán, Szulák Andrea, a Kispál és Lovasi produkció, valamint a Margaret Island.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/konnyuzenei-csemegekkel-erkezik-oktober

Októberben is szólnak a klasszikusok

A komolyzene klasszikusai csendülnek fel októberben a város hangversenytermeiben. Többek között Brahms, Schumann és Bartók művei lesznek hallhatóak a 2023-ban százéves Kodály Filharmonikusok, valamint a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának növendékei, tanárai és vendégművészei tolmácsolásában.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/osszel-is-szolnak-a-klasszikusok-copy

A Koreai Presbiteriánus Nőszövetség Kórusának koncertje

Október 13-án – pénteken – 18 órakor a Koreai Presbiteriánus (PCK) Nőszövetség énekkara ad koncertet a Református Nagytemplomban.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/a-koreai-presbiterianus-noszovetseg-korusanak-koncertje

SZÍNHÁZ

Abigél titkai – Piros Ildikó Szabó Magda estje

Piros Ildikó lebilincselően szép és gazdag összeállításában valódi színházi élménnyé forr össze az alkotónő életútja és műveinek világa.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/abigel-titkai-piros-ildiko-szabo-magda-estje

Női témák a fókuszban a IV. MagdaFeszten

Négy napon keresztül, 2023. október 2. és 5. között várja a női témák, női fókusz iránt érzékeny közönséget az VI. MagdaFeszt.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/hamarosan-nyitja-kapuit-a-vi-magdafeszt

MOZI

Szemrevaló || Sehenswert Filmfesztivál

Idén 12. alkalommal kerül megrendezésre 2023. október 18. és 22. között a Szemrevaló || Sehenswert Filmfesztivál, melyen az érdeklődők a legújabb és legizgalmasabb filmeket tekinthetik meg Németországból, Ausztriából és Svájcból.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/szemrevalo-sehenswert-filmfesztival-2

KIÁLLÍTÁS, VÁSÁR

Októberi Csak Design Vásár

Az őszi megújulás jegyében új külsővel és új helyszínen várják az érdeklődőket a Csak Design Vásár kézműves és dizájn mesterei október 7-én.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/oktoberi-csak-design-vasar

Különleges Csokonai-kiállítás nyílt a Debreceni Irodalom Házában

Idén 250 éve született Debrecen legendás költője, Csokonai, akinek emlékét különleges kiállítás idézi meg a Debreceni Irodalom Házában.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/kulonleges-csokonai-kiallitas-nyilt-a-debreceni-irodalom-hazaban

Kortárs festőművésznők kiállításával nyitotta az őszt a Bényi Galéria

A Kölcsey Központban található Bényi Galéria két festőművész – Éberling Anikó és Szász Zsuzsa – közös, Anyaggá vált idő című kiállításával nyitotta az őszi szezont.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/kortars-festomuvesznok-kiallitasaval-nyitja-az-oszt-a-benyi-galeria

A színek a fény tettei címmel nyílt kiállítás a Vojtina Bábszínházban

A Vojtina Bábszínház Kálvin téri székházában ,,A színek a fény tettei,…” címmel nyílt új tárlat szeptember 28-án. A kiállítás első állomását képzi az új évadban tervezett sorozatnak, melynek a címe: Többszólamúság.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/a-szinek-a-feny-tettei-cimmel-nyilt-kiallitas-a-vojtina-babszinhazban

Madách 200 kiállítás nyílt a Csokonai Fórumban

Madách Imre születésének 200-ik évfordulóján Madách 200 címmel nyílt kiállítás a Csokonai Fórum második emeleti előcsarnokában.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/madach-200-kiallitas-nyilt-a-csokonai-forumban

TERMÉSZET

A Nagyerdő Hete

Már negyedik alkalommal kerül sor Magyarország legszebb erdejét, a debreceni Nagyerdőt bemutató programsorozatra a Nagyerdő Hete címmel.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/a-nagyerdo-hete-3

Vezetett túrák a darvak nyomában

Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra. Ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás, melynek megtekintésére szervezett túrák formájában és egyénileg is van lehetőség.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/vezetett-turak-a-darvak-nyomaban

GYERMEK- ÉS CSALÁDI PROGRAM

Szabó Magda Minifesztivál

A gyerekek kedvenc játszóhelye, a Sziget-kék a park névadó regényének szerzője, Szabó Magda születésnapja alkalmából minifesztivállal várja az érdeklődőket.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/szabo-magda-minifesztival

Októberben két héten át ünnepli az állatokat és a Nagyerdőt a Zoo Debrecen

1931 óta minden évben október 4-én, az állatok védőszentjeként is tisztelt Assisi Szent Ferenc emléknapján tartják az Állatok Világnapját. E jeles nap alkalmából a Zoo Debrecen szakvezetésekkel és foglalkozásokkal igyekszik közelebb hozni az élővilág megannyi csodáját a gyermekcsoportokhoz és családokhoz.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/oktoberben-ket-heten-at-unnepli-az-allatokat-es-a-nagyerdot-a-zoo-debrecen

WELLNESS

Szaunázók Hétvégéje az Aquaticum Szaunavilágban

Az Aquaticum Szaunavilág idén is csatlakozott a „Szaunázók Hétvégéje” programhoz: október első hétvégéjén különleges szaunaprogrammal kedveskednek a vendégeknek.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/szaunazok-hetvegeje-az-aquaticum-szaunavilagban

EGYÉB

Tematikus programokkal vár a Déri Múzeum

A Déri Múzeum Cívisek világa című megújult helytörténeti kiállításához kapcsolódóan az év hátralévő részében izgalmas tematikus programokkal várják az érdeklődőket.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/tematikus-programokkal-var-a-deri-muzeum

Épületbejárások a felújított Csokonai Teátrumban

A színművészek vezetésével színházbejárásokat indítanak a Csokonai Teátrumban, hogy a felújított épület szépségével és az épületrekonstrukció részleteivel megismerkedhessen az érdeklődő közönség.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/epuletbejarasok-a-felujitott-csokonai-teatrumban

TIPP

Séta Szabó Magda nyomában

Debrecen híres szülötte, a Kossuth-díjas Szabó Magda ezer szállal kötődött szülővárosához. Születésének – 1917. október 5. – 106-ik évfordulóján érdemes egy városi túra keretében felfedezni azokat a helyeket, melyek az ő és a családja életében fontos szerepet játszottak. Ehhez adunk egy kis útmutatót.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/varosnezes/seta-szabo-magda-nyomaban

10 ok, amiért kihagyhatatlan úticél a debreceni Nagyerdő

1939. október 10-én 1. sorszámmal került bejegyzésre a védett természeti területek törzskönyvébe a Debreceni Nagyerdő. Ennek évfordulóján tartják minden évben a Nagyerdő Hete programsorozatot. A jeles nap alkalmából érdemes akár egyénileg is felfedezni a Nagyerdő természeti értékeit és szabadidős programlehetőségeit.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/varosnezes/10-okot-amiert-kihagyhatatlan-uticel-a-debreceni-nagyerdo

Bakancslistás tippek az őszi Debrecen felfedezésére

Ősszel csodálatos arcát mutatja a természet! Talán nincs más évszak, amikor ennyi színben pompázik a természet, így érdemes kihasználni a napsütéses őszi napokat és minél több időt tölteni a szabadban.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/bakancslistas-tippek-az-oszi-debrecen-felfedezesere

Debrecen további turisztikai híreit és programajánlatait a visitdebrecen.com/hu web-, valamint a www.facebook.com/VisitDebrecenOfficial és www.facebook.com/TourinformDebrecen Facebook-oldalakon találod. Kövess bennünket Instagramon is: www.instagram.com/visit.debrecen.