Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.10.02
A Besztercebányai Régió mutatkozott be a Turizmus Világnapján a Budapesti Szlovák Intézetben, melyen Soňa Jelinkova, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője köszöntötte a megjelent újságírókat és turisztikai szakembereket.

Idézte a turisztikai statisztikát: a magyar turisták számát nézve mi általában a negyedik helyen állunk, ám az elmúlt téli szezonban már a harmadikok voltunk – mondta nem kis büszkeséggel. Célzott arra is, hogy az előttünk lévő országok lakóinak száma többször meghaladja hazánkét, éppen ezért kiemelkedő ez a helyezés.

„Za hormai, za dolami – Hegyen innen, völgyön túl” szól a régió szlogenje: A Garam folyó két partján elterülő Besztercebánya (Banská Bystrica) büszke a természeti értékekre, hisz a régió nyolc vidéke egyedülálló kalandozásokra hívja a turistákat a hegyek közé.

Daniela Volenská, a Besztercebányai Régió Turisztikai Szervezetének elnöke arról számolt be, hogy a nyári idegenforgalmi szezon a Besztercebányai régióban a látogatók számának növekedését és sok új élményt hozott. A legnépszerűbbek közé a történelmi élményvonatok és az éjszakai égbolthoz kapcsolódó tevékenységek tartoznak. A magyar látogatókat a Gömör és Kishont régióban található templomok vonzották, amelyek közös kulturális örökséget jelentenek. A Magyarországgal közös múltunk, ami összeköt minket, az alapja annak, hogy további vonzó turisztikai termékeket hozzunk létre a régióban.

A Besztercebányai kerületben 5 nemzeti park, valamint több mint 4500 kilométernyi kijelölt kerékpárút és számos középkori vár található, a folyók hajózhatóak, de ami a legfontosabb itt, azok az emberek és történeteik. A Besztercebányai régió A hegyen innen, völgyön túli úticél megjelölést azért viseli, mert ez valóban egy mesebeli régió, tele történetekkel. Egy olyan vidék, amely mindig meglepetést hoz, vagy titkokat fed fel. Daniela Volenská szerint „a Besztercebányai Régióban sok mindent kínálunk a látogatóknak, nem a tömegturizmusra, hanem a hitelességre, a történelem és a hagyományok felfedezésére összpontosítunk, és a hegyeinknek köszönhetően egész évben aktív kikapcsolódást nyújtunk, akár kerékpáron, akár sílécen érkeznek”.

„Célunk, hogy a régióba látogatóknak a felfedezetlen, ismeretlen dolgokat kínáljuk. Azt szeretnénk, hogy amikor eljönnek, természetesen ne kerüljék el a legkeresettebb helyszíneinket, mint például az Alacsony-Tátrát, Besztercebányát vagy Donovalyt, de ugyanakkor igyekszünk arra is motiválni a látogatókat, hogy a régió más, kevésbé ismert régióit is felkeressék” – mondta Zuzana Jóbová, a Besztercebányai Régió Turisztikai Szervezetének munkatársa. „Például történelmi élményvonatokat működtetünk. Ebben a szezonban már 14 utat szerveztünk meg olyan vonatokkal, mint a Bányász Expressz, a Felső-Garammente Expressz, valamint további vonalakat, amelyekkel az utasok felfedezhették a Felső-Garammente, Nógrád, Gömör és Közép Garammente régióit” – tette hozzá Zuzana Jóbová.

Rafting az Ipoly folyón

A történelmi vonaton való utazás nem az egyetlen egyedülálló élmény a régióban. A Besztercebányai régióban például nagyon jól szórakozhat evezve a Garam folyón, amely összeköti a Felső-Garammentét, Közép-Szlovákiát és Közép-Garammente régióit. A rafting az Ipoly folyón is nagyon népszerű. Különös figyelmet fordítunk a Besztercebányai régiót Magyarországgal összekötő termékekre, igyekszünk fejleszteni és a magyar látogatók számára is elérhetővé tenni azokat.

„Örülünk, hogy a magyarországi látogatók érdeklődnek a régiónk iránt. Az Ipoly folyó egy olyan folyó, amely egyszerre elválaszt és összeköt bennünket. Illetve sok más témánk is van, amelyekről úgy érzékeljük, hogy egyesítenek bennünket” – nyilatkozott Daniela Volenská. A magyar látogatók körében nagyon népszerűek például a Gömör és Kishont térségében található gótikus templomok is, amelyek tavaly elnyerték az Európai Örökség címet. Ez a rangos cím adta a lendületet ahhoz, hogy nyári szezonban rendszeres nyitvatartást biztosítsunk ezekben a templomokban. A régió több templomában Szent László magyar király legendája a freskófestmények motívuma.

Érdemes megemlíteni a Garammenti várút várait, vagy a nógrádi határvárakat is, amelyek a közös történelem szimbólumaiként ma már nemcsak a szlovákiai és magyarországi turisták körében népszerűek.

A Besztercebányai régióba látogató magyar vendégek kedvelt motívuma a természeti potenciál, amely a déli régiókban a Novohrad – Nógrád Geopark formájában egy közös projektünk. Ha a látogatók az adrenalinlöket mellett döntenek, akkor a Körmöcbánya feletti Skalkánál található via ferrata világa biztosan érdekelni fogja őket. A via ferrata ösvényein kívül itt található Szlovákia leghosszabb függőhídja is. A híd 80 méter hosszú, körülbelül 40 méter magasságban található, és hihetetlen kilátás nyílik róla a környező hegyekre és Besztercebánya városára.

Ülj fel a bringára!

Az ősz és később a téli hónapok beköszöntével a régió turisztikai kínálata még inkább a természetre összpontosít. Az őszi „Ülj fel a bringára” kihívás arra ösztönzi a látogatókat, hogy a régiót kerékpárral fedezzék fel. A látogatók a www.BBregion.sk portálon közel 170 tippet találnak a kerékpáros kirándulásokhoz. Az Outdoor Active platformnak köszönhetően technikai információkat tudhatnak meg a kerékpártúráról, a hosszukról, a szintemelkedésről, a nehézségről, és a platform lehetőséget biztosít egy ingyenes GPX útvonal letöltésére a telefonjukra. Télen viszont a hóban aktívan mozogni vágyók közel 65 sífutó pálya tippet találnak ezen a platformon. A Besztercebányai régió a sífutás paradicsoma, és ennek köszönhető, hogy minden télen van egy sífutó kihívás, amely arra motiválja a résztvevőket, hogy a síléc nyomaiban fedezzék fel a gyönyörű havas hegyeket.

Besztercebánya vidékén élőknek természethez való intenzív kötődése mellett a történelemmel és a hagyományokkal is kézzelfogható kapcsolata van. A hagyományos mesterségek megőrzésén és népszerűsítésén van a hangsúly, olyan lehetőségeken keresztül, mint például a helyi mesterek által vezetett tanfolyamok, akik kincsként őrizik a kézművességet és a hagyományokat. Így az emberek igazi mesterekkel találkozhatnak, akiktől megtanulhatják a mesterségüket, legyen szó fazekasságról, szőnyegszövésről vagy akár a hagyományos nyírfa seprűk készítéséről.

„Nagyra becsüljük a történelem nyomait, és hálásak vagyunk, hogy a múlton keresztül a jövőt is megteremthetjük a régióinkban. Olyan kulturális-tematikus útvonalakat igyekszünk kialakítani, amelyek a múltra vagy régióink múltbéli dicsőségére építenek” – vezette be az útvonalakat Daniela Volenská: „A legnépszerűbb kulturális-tematikus útvonalak közé tartozik minden bizonnyal a Garammenti várút, amely 16 várat köt össze a Garam folyó mentén. Egyre népszerűbb a Coburgi Vasútvonal, amely a Felső-Garammente és a Gömör régiókat köti össze, és olyan helyszínek mentén halad, amelyek egykor a híres Coburgi vasfeldolgozó komplexum részei voltak. Egy további tematikus útvonal is egyre keresettebb, ez a Nógrád régióban az üveggyártó mesterség egykori dicsőségének állít emléket, ami valóban dicső múlt, elvégre ki ne ismerné régiónk leghíresebb üvegipari termékét, a Zlatá Zuzanát? Ma a rimakokovai Régi Iskolában ennek a mesterségnek szentelt kiállítás látható”.

Besztercebánya és régiójának bemutatója előtt hazai juhsajtot és sört kínáltak, a tombola után pedig már régi szokás szerint szlovák ízekkel kínálták a jelenevőket.

További információk a www.BBregion.sk oldalon találhatók.