Avatar photo
Rudas:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.09.27
A Turizmus Világnapján, a Széchenyi fürdő Pálmaházában tartott sajtótájékoztatón Borosné Szűts Ildikó, a Budapest BGyH Zrt. vezérigazgatója számolt be többek között arról, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sikeres nyári szezont zárt, az eredmények a tervekhez képest is biztatóak.

Társaságunk az őszi-téli időszakban nagyszabású programokkal készül Budapest 150. évfordulójára: október 19-én új tematikával nyit a Lumina Park a Palatinus strandon, novemberre pedig meglepetéseket tartogatunk – mondta..

Eredmények a nyári szezonban és az év eddigi időszakában (2023. 1-8. hó)

Tavaly talán minden idők legmelegebb nyara volt, ennek köszönhetően társaságunk tavalyi nyári forgalma várakozáson felül kedvezően alakult. Az idei nyár ehhez képest hűvös, csapadékos idővel indult, így a strandok látogatottsága júniusban jóval alacsonyabb volt a szokásosnál. A július közepén berobbant és augusztus végéig is elhúzódó kánikula kedvező fordulatot hozott, mely az idén nehezen induló strandszezon forgalmát jelentősen korrigálta. Hétvégi napokon a Palatinuson már a megszokott forgalom volt 6-7 ezer strandolóval, a fürdőzni vágyók száma hétköznapokon is túllépte a 4 ezret.

Hasonló volt a helyzet minden strandunkon – Csillaghegyen, Rómain, Pünkösdfürdőn, a Paskálon és
Pesterzsébeten.

Összességében a nyár három hónapját tekintve társaságunk fürdőinek és strandjainak vendégforgalma több, mint 1,2 millió fő volt, ez nagyságrendileg megegyezik a 2022. évi látogatószámmal. A június-augusztus hónapok bevétele az idén meghaladta a 6,6 milliárd forintot, ez 125 %-os növekedés 2022. év azonos időszakához viszonyítva, illetve 116 % a tervhez képest. Az infláció várt kedvezőtlen hatása és az időjárás hektikus alakulása mellett végül ez a nyár is sikeresen zárult.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) számára a 2022-es esztendőt a visszatérés éveként értékeltük. 2023.évben hasonló vagy még jobb évre, szezonra készültünk, a szakértők 2023-ra a gazdasági nehézségek mellett is a turizmus további fellendülését jelezték. Ez az 1-8. havi adatokat tekintve be is igazolódott, augusztus végéig mintegy 2,66 millió vendég látogatott létesítményeinkbe.

A vendégszám 106,4 %-os, növekedést mutat a tavalyi bázisév ugyanezen időszakához viszonyítva, a
forgalom 15,4 milliárd forint bevételt eredményezett, mely 16 %-kal meghaladja a tervezettet. A vendégek összetételét tekintve tárasáságunk történelmi fürdőit továbbra is döntően külföldiek látogatják, a vendégek aránya átlagosan 80%-20%. A nemzetközi megoszlás a korábbi időszakokhoz képest nem változott jelentősen, a legtöbb vendég Nagy-Britanniából, Olaszországból, Spanyolországból, Németországból érkezik. Fürdőink, uszodáink, strandjaink változatlanul népszerűek a hazai vendégek körében is. Ebben az évben összes bérletes vendégünk száma 2400 felett van. 2023. augusztus végéig mintegy 13 ezer Zsigmondy Klubkártyát váltottak vendégeink, így összességében több,mint 21 ezer hazai fürdőző használja már ezt a rendkívül kedvezményes lehetőséget a történelmi fürdőkben.

Az év további hónapjaiban a Budapest Gyógyfürdői is számos programmal, attrakcióval készül
Budapest 150. évfordulójára

Örömdobolás Fotó: Bódi Ágnes

A ENSZ Turisztikai Világszervezete kezdeményezésére szeptember 27-e a Turizmus világnapja, amikor is a turisták és a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepelnek. A világnapon a turisztikai ágazatban tevékenykedők ajándékkal lepik meg az utazókat. Ehhez csatlakozva társaságunk e jeles napon különleges közösségi élménnyel várja a Széchenyi fürdő vendégeit – a világon mindenhol érthető közös nyelven, a zene nyelvén. Örömdobolásra hívjuk vendégeinket, a medencében is bátran használható, vízálló hangszerekkel, amelyek segítségével külföldi és magyar dallamok is felcsendülnek.

A margitszigeti Lumina Park 2022 egyik legnagyobb újdonsága volt, mely rövid idő alatt a főváros látványossága, a családok és a fiatalok kedvelt téli programja lett – több, mint 200 ezer látogatóval a vártnál is nagyobb sikert hozva. Tavasszal a csodálatos fényvilágot megálmodó és kivitelező lengyel partnercéggel közösen megígértük, hogy a Lumina Park az ősszel visszatér a Palatinus strandra. Budapest 150. évfordulója tiszteletére új lesz a tematika: időutazás. Mi mást is mutathatna be, mint a főváros történetének egy-egy jellemző szakaszát?

Kezdve a római korral, megidézve Aquincumot légiósokkal és gladiátorokkal. Felelevenítjük a 19. századot, az immár egyesült Budapest hangulatát, majd érkezik a földalatti és berobban a mozi, bepillantunk az élénkülő fürdővilágba, és a grund sem marad ki.

Megjelennek természetesen Budapest ikonikus jelképei a Lánchíd, az oroszlánok és az Országház. Folytatódik a város története az 50-es évekkel, aztán a rock és disco korszakkal, végül felvetítjük a jövő Budapestjének vízióját. Az „időutazás” 1-1,5 órás sétával járható be a Palatinus fürdő strandterületén, az út nagyjából 1,5 km. A Lumina Park Palatinus 2023. október 19-től 2024. március 4-ig tart nyitva, minden nap sötétedéstől 21 óráig.

Az első budapesti fénypark sikerét tapasztalva ebben az évben megnyit Lumina Christmas Park is, igazi karácsonyi hangulatot varázsolva a Római fürdő 7 hektáros parkjába. Mintegy 1 kilométeres sétával bejárható majd a mesés Christmas Village, ahol lesz karácsonyi posta, ajándékgyár és a manók műhelye, jégvilág és északi fények, rénszarvas ösvény, karácsonyfa erdő, és a Mikulás is minden nap odalátogat. A Lumina Christmas Budapest 2023. november 15-től 2024. január 15-ig látogatható majd sötétedéstől 21 óráig.

Boldog születésnapot, Budapest! ÉnBudapestem

Hazánk nemzeti kincse a termálvíz, Budapest maga fürdőfőváros gyakorlatilag egyedülálló módon a világon. Társaságunk születésnapi ajándékkal köszönti a budapestieket az évforduló napján: november 17-én mindössze 150 forintért lehet fürdőzni. A jubileum megünneplésére szóló lehetőség társaságunk összes fürdőjét érinti Pesttől Budán át Óbudáig. Ez kilenc helyszínt jelent: Csillaghegy, Dandár, Gellért, Lukács, Palatinus, Paskál, Pesterzsébet, Rudas és Széchenyi fürdők.

A belépők 2023. november 4-től vehetők meg csak online módon. Az ÉnBudapestem applikációval
rendelkezők november 3-án elővásárlási lehetőséget kapnak a jegyvásárlásra.

Az ÉnBudapestem kedezménykártyával hozzáférhetőbbé válnak az intézmények és a budapesti események – mutatta be a csak Budapesten lakók számára létrehozott kártyát – Faix Csaba, a Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója. (https://enbudapestemapp.hu/)

A fürdőkbe november 17-én az online megváltott jegyekkel lehet belépni, a jegyek kizárólag aznap,azaz Budapest születésnapján érvényesek. A fürdők aznap egységes nyitvatartással működnek: a délelőtti fürdőbelépők 7.00 – 12.00 óra, a délutáni fürdőbelépők 14.00-19.00 óra közötti időszakra vehetők igénybe. 12.00 és 14.00 óra között a fürdők a takarítás és a medencék tisztítása idejére szünetet tartanak. A születésnapon a bérletek és a Zsigmondy Klubkártya nem használhatók.