Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.09.14
Újabb ritka nagymacskákat figyelhetnek meg az Állatparkba látogatók, hiszen egyre több időt töltenek külső kifutójukban a 3 hónapja napvilágot látott leopárdkölykök.

A Nyíregyházi Állatparkban – az Európai Fajmegőrzési Program keretében- érkezett szülőállatok rekord gyorsasággal alapítottak családot, hiszen csak tavaly nyár óta alkotnak egy párt.

A 7 éves hím Németországból (Eberswalde Zoo) míg a 3 éves nőstény francia állatkertből (Thoiry Zoo) érkezett és a sikeres randevúzás a nyáron meg is hozta a gyümölcsét.

A 102 napnyi vemhesség után világra jött utódok életük első heteiben elsősorban az állatházban voltak, de napról napra egyre bátrabbak és most már előszeretettel tartózkodnak a kifutójukban is.

Az észak-kínai leopárdból természetes élőhelyén – az orosz Távol-Keleten és Kína északi részén – ötszáznál is kevesebb egyed él a természetben ezért is fontos, hogy zárt tartási körülmények között szaporítsák őket.

Az 1 hím ivarú és 2 nőstény kölyök igazi ritkaság, hiszen az egész világon összesen 54 egyed él ebből az alfajból állatkertekben.

fotó : Poósz Márk