Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2023.09.08
A Tyne folyó partján fekvő Newcastle upon Tyne, amelyet gyakran egyszerűen Newcastle-nek neveznek, egy nyüzsgő történelmi város Északkelet-Anglia szívében. Az átlag magyarok talán focicsapata, a Newcastle United kapcsán hallanak róla a legtöbbet, pedig kirándulóhelyként sem utolsó. A gazdag történelméről, meleg vendégszeretetéről és lenyűgöző építészetéről ismert 280 ezres lakosságú város látnivalók és élmények széles skáláját kínálja az utazóknak. Ebben az útikalauzban végigvezetjük néhány olyan helyen, amelyeket feltétlenül meg kell látogatnia ha ott jár.

A mai Newcastle környékén alapította meg Hadrián római császár a Pons Aelius falucskát, amelynek romjait még ma is látni lehet a város keleti részén. A középkorban a kicsiny faluból egy fontos stratégiai hely vált, nyolc méter magas fal védte. A város elnevezése “Új kastély” egy normann kastélyból származik, amelyet Hódító Vilmos fia épített 1080-ban, amely ma is Newcastle-kastélyként áll. A középkorban Newcastle nyüzsgő mezővárosként és kereskedelmi központként virágzott, köszönhetően stratégiai elhelyezkedésének a Tyne folyó mentén. A 19. században a város ipari óriássá változott a szénbányászat és a hajóépítő ipar fejlődésével, és kulcsszerepet játszott az ipari forradalomban. Ma Newcastle upon Tyne egy nyüzsgő és sokszínű város, amely jól ötvözi történelmi múltját egy modern, virágzó városközponttal, amely kulturális életéről, nyüzsgő éjszakai életéről és híres egyetemeiről is ismert.

Fotó: Koczka Máté

A névadó: Newcastle-i kastély

Északkelet-Anglia fővárosa a felfedezésre váró turisztikai látványosságok széles skáláját kínálja, de a turisták első útja sokszor egy bizonyos helyre vezet. Az ikonikus középkori Newcastle-kastély a történelem rajongóinak kötelező állomás. A kastély két épületében múzeummal, ajándékbolttal, gyakran különböző eseményekkel (filmvetítések, vezetett túrák, stb.) várja az érdeklődőket. A város középkori örökségének felfedezése a több mint száz lépcsőfok megmászása utáni kilátással lesz teljes.

Fotó: Koczka Máté

Látogatás a Szarkák fészkébe: Newcastle United Stadium Tours

A futballrajongók biztosan nem akarják elszalasztani a lehetőséget, hogy bejárják a St James’ Parkot, a Newcastle United Football Club otthonát. A fekete-fehér csíkos mezben játszó Szarkák fészke egy 90 perces vezetett túra keretein belül is felfedezhető. A legendás játékosok nyomdokaiban sétálva izgalmas ereklyéket találunk, de meglátogatható a jelenlegi csapat öltözője, a tévéközvetítések helyszíne, a méregdrága privát lelátók, és még maga a gyönyörűen zöld pálya széle is. A túra még a kevésbé futballrajongók számára is valóban érdekes.

Fotó: Koczka Máté

Quayside: fotópont a hidak városában

Newcastle upon Tyne Quayside sétánya egy nyüzsgő és festői terület a Tyne folyó partján. A rakpart leginkább az ikonikus hídjairól híres. A leghíresebb a Tyne-híd, a város jelképe. Ezenkívül a Gateshead Millennium Bridge, az úgynevezett “Blinking Eye Bridge” egy modern csoda. A Quayside olyan történelmi építményeket is tartalmaz, mint a High Level Bridge és a Swing Bridge, amelyek az építészeti stílusok izgalmas keverékét mutatják be. Ezek a hidak nemcsak megkönnyítik a közlekedést, hanem megadják a terület egyedi varázsát is, így a Quayside festői szépsége és mérnöki csodái miatt a kihagyhatatlan úti cél. A folyóparton sétálók számos éttermet, kávézót és kocsmát fedezhetnek fel, amelyek ízelítőt kínálnak a helyi konyhából és éjszakai életből.

Fotó: Koczka Máté

Kötelező piacozás: Grainger Market

Ha belekóstolnának az igazi helyi életbe, látogassanak el a Grainger piacra, amely 1835 óta szolgálja a közösséget. Ez a nyüzsgő vásárcsarnok bódék és árusok széles választékát kínálja, ahol a friss helyi és kézműves termékektől a ruházatig, régiségekig és egyedi ajándékokig mindenfélét megtalálhatunk. Ne felejtsen el megkóstolni egy hagyományos “stottie” kenyérből készült szendvicset, ami egy helyi specialitás!

Fotó: Koczka Máté

Érdekesség, hogy a híres brit multi, az M&S a mai napig megtartotta egyik első egységét a piacon. Michael Marks 1884-ben nyitotta meg az első Penny Bazaart Leedsben azzal a mottóval: “Ne kérdezd az árat – az egy penny!” Forradalomként emlegették ezt, mert megfizethető áron kínált kiváló minőségű termékeket. Az 1895-ben megnyílt Grainger Market üzlet az egyetlen, amely a cég akkori hat üzletéből fennmaradt, és ma már a modern M&S bevásárlóbirodalom ékszereként tartják számon. Az eredeti homlokzatot sértetlenül megőrizték, a Penny Bazaar továbbra is a cég részeként működik, egy jelentős változással – már sajnos semmit sem adnak egy penniért.

Fotó: Koczka Máté

Földalatti járatok: Victoria Tunnels

Sapkát fel, zseblámpát a kézbe! Kevesen tudják, hogy Newcastle utcái alatt egy alagútrendszer húzódik. A járatok eredetileg a 19. században épültek szenet szállító kocsiútként, majd később a II. világháborúban döntő szerepet játszottak légitámadási óvóhelyként. A Victoria alagutak mélyére ereszkedve a látogatókat egy földalatti világ hátborzongató, mégis érdekfeszítő hangulata fogadja. Az alagutak története vezetett túrákon keresztül bontakozik ki, ahol a látogató megismerheti a háborús légitámadások során menedéket keresők nehézségeit.

Fotó: Koczka Máté

Farm a belvárosban

Az Ouseburn Farm egy kedves közösségi farm, amely nyugodt búvóhelyet kínál a város nyüzsgése elől. A látogatók felfedezhetik a farm növényvilágát, különféle állatokkal, köztük kecskékkel, juhokkal és malacokkal találkozhatnak. A farm a helyi közösségben is létfontosságú szerepet tölt be, oktatási programokat és workshopokat tart a fenntartható mezőgazdaságról és az állatgondozásról. A látogatók a helyi kávézóban és étteremben csemegézhetnek is a termésből.

Fotó: Koczka Máté

Gyerekkönyvek rajongóinak

A farmtól pár lépésre található ‘Seven Stories, The National Center for Children’s Books’ egy olyan különleges látványosság, amely a gyermekirodalom világának ünneplésére hivatott. Ez az egyedülálló múzeum egy gyönyörűen felújított viktoriánus malomban található, és lenyűgöző betekintést kínál a gyermekkönyvek történetén keresztül, eredeti kéziratokkal, illusztrációkkal és interaktív kiállításokkal. Minden korosztály számára elragadó élményt nyújt.

Fotó: Koczka Máté

A nagy észak múzeuma

A Great North Múzeum a művészet, a történelem és a természettudomány szerelmeseinek kincsesbányája, amely átfogó betekintést nyújt az észak angliai régió gazdag örökségébe. A gyönyörű neoklasszikus épületben található múzeum műtárgyak kiterjedt gyűjteményét mutatja be, beleértve ókori egyiptomi múmiákat, római tárgyakat, valamint a helyi állatvilág és ősi kövületek lenyűgöző kiállításait. Itt található a híres “Dippy” nevű T. rex csontváz is, amelyet a londoni Természettudományi Múzeumtól kölcsönöztek.

Fotó: Koczka Máté

Hop-on-hop-off busz is elérhető

A Toon Tour buszjegy kiváló választás azoknak, akik először járnak a városban. Ez a hop-on-hop-off buszos túra lehetővé teszi a látogatók számára, hogy saját tempójukban fedezzék fel Newcastle nevezetességeit, több nyelvű kommentárral, amely betekintést nyújt a város történelmébe és kultúrájába. Az útvonal olyan kulcsfontosságú látnivalókat is érint, mint a Quayside, a St. Nicholas’ Cathedral és a Newcastle United stadion.

Hogyan utazzunk oda?


Newcastle jó vonatkapcsolattal rendelkezik, közvetlen járatok indulnak Londonból, Edinburgh-ből és más nagyobb csomópontokból. A városnak saját nemzetközi repülőtere is van, ahonnan egy rövid metróút vezet egészen a központig. Budapestről novemberben és decemberben indít közvetlen járatokat Newcastle-be a Jet2 légitársaság, az év nagyobbik részében csak átszállással repülhetjük a várost. A tömegközlekedés jól szervezett, de a belváros gyalogosan is kényelmesen felfedezhető.