Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.07.26
Egy bécsi vállalkozás 2015 óta közvetít ki egyetemistákat idősekhez és idősotthonokba. A fiatalok a lakhatásért cserébe vállalják, hogy segítenek a főbérlőiknek. Így az egyetemisták jutányos áron jutnak szálláshoz, az idősek pedig segítséget és társaságot kapnak. Az együttélést szerződés szabályozza.

Az osztrák fővárosban sincsenek könnyű helyzetben azok az egyetemisták, akik albérletet keresnek. A legtöbbjük havonta kevesebb mint 870 euróból él és kevés az olcsó szoba. Sok idős ember ugyanakkor egyedül lakik egy nagy lakásban. Nagyjából ez az alapötlete a bécsi Wohnbuddy üzleti modelljének, ami egyetemistákat közvetít ki házinénis (-bácsis) albérletekbe, illetve idősotthonokba.

A szállásadók illetve -keresők internetes platformon és személyes tanácsadás keretében is megadhatják, hogy mit kínálnak és mit keresnek, a Wohnbuddy algoritmusa illetve munkatársai pedig segítenek megtalálni a tökéletes lakótársat. Így történt, hogy a 31 éves Valentin, aki a Bécsi Agrártudományi Egyetem hallgatója, már másfél éve albérlő a Vondrak házaspárnál. Mivel a feleség egy betegség miatt kerekesszékbe kényszerült, Valentin besegít az asszonynak és férjének a mindennapi teendőkben, a feleség pedig cserébe főz a fiatalemberre. Valentinnek eleinte meg kellett szoknia ugyan a család két kutyáját, de ma már boldogan vakargatja őket.

A 26 éves Ayman Szíriából menekült két évvel ezelőtt és nemrég még anyagi okokból egy menekültszálláson lakott. Ayman a Bécsi Műszaki Egyetemen tanul és szeretne minél előbb megtanulni németül. Ezért boldogan költözött be a 3. kerületi idősotthonba, ahol egész nap németül beszélnek vele a lakók. Ráadásul egy nyugdíjas tanárnő a szárnyai alá vette és németül tanul vele. „Először azt hittem, hogy majd olyan munkát kell végeznem a lakhatásért cserébe, mint a többi dolgozónak. Helyette kirándulni megyek a lakókkal, kávézunk és meghallgatom az élettörténetüket” – meséli Ayman.

A Wohnbuddyt bárki megkeresheti, aki szállást keres vagy kínál, nem számít a kor, a származás és a szakmai háttér sem. Ezeknek csak később, a megfelelő lakótárs kiválasztásakor van jelentősége. Fontos ugyanakkor, hogy a szállást kereső hajlandó legyen segíteni idős szállásadójának a mindennapokban és ne egy mogorva fráter legyen. A szállásadónak cserébe kulturált, megfizethető szállást kell biztosítania a bérlő számára, amelynek ára arányban van a szállás méretével és minőségével valamint a nyújtott segítség mértékével.

A Wohnbuddy munkatársai nemcsak a lakótárs-keresésben segítenek, hanem utána is folyamatosan az újdonsült lakótársak rendelkezésére állnak, hogy segítsék az együttélés szabályainak kialakítását.

Képaláírás és copyright:
Generációkon átívelő társbérlet – jól kijönnek egymással © Wohnbuddy