Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.07.21
Az első csók emléke, a középiskolai évek és számos más élmény is a veszprémi várhoz köti Lékai-Kiss Ramónát, aki örömmel fogadta el a megújuló várnegyed nagyköveti feladatait. A színész-műsorvezető nemrég újra szülővárosába látogatott, és olyan helyeket is felfedezett, ahol még soha nem járt.

Erre nem csak a népszerű tévésnek van lehetősége: a Work in Progress 2023 programsorozat keretében a veszprémi várnegyedbe érkezők kiállításokon, vezetett sétákon és különleges túrákon ismerhetik meg a barokk épületeket és a nagyközönség előtt korábban zárt kerteket.

„A veszprémi vár a szívem csücske. Itt csattant el az első csók, itt voltam középiskolás, a kisfiamat is ide hoztam először babakocsival” – mondta Lékai-Kiss Ramóna színész-műsorvezető, a veszprémi várnegyed megújításának nagykövete. Az ismert tévés Veszprémben született, ott töltötte gyermekkorát, illetve férjével, Lékai Máté kézilabdázóval és kisfiukkal is több éven át éltek a megyeszékhelyen.

A színész-műsorvezető Vörös Tamással, a Veszprémi Főegyházmegye főépítészével és Illés Virág turisztikai vezetővel járta be a megújult várnegyedet, többek között az Érseki Palota turisták által is látogatható termeit. „Veszprém igazi ékköve Magyarországnak. Most, hogy hosszabb idő után visszatértem a várba, még inkább így gondolom. Nagyon sokszor jártam itt kicsiként, nagyként, anyukaként, kisgyerekkel, a férjemmel, a szüleimmel, a barátaimmal, a mostani látogatás azonban olyan élmény volt, ami tényleg újat tudott adni” – fogalmazott Lékai-Kiss Ramóna.

Különleges túrákra várják a látogatókat 2025-re összesen 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad terület újul meg a várban a Veszprémi Főegyházmegye államilag támogatott beruházásának köszönthetően. A projekt első üteme már befejeződött: 18 épület homlokzati, tetőszerkezeti munkái készültek el, és megnyitottak több olyan kertet is, amelyet eddig nem tekinthetett meg a nagyközönség.

A várnegyed ideális úti cél azok számára, akik egy könnyű sétát tennének Veszprém egyik leggyönyörűbb részén, de számos kulturális program és interaktív kiállítás is várja a látogatókat a főegyházmegye Work in Progress 2023 programsorozata részeként.

„Bemutatjuk azokat a területeket, amelyek megújítása még folyamatban van,ezek egyes részeit „sisakos”, vezetett túrán lehet megtekinteni. A látogatók olyan helyszíneket nézhetnek meg, ahová leginkább csak a restaurátorok, festők, régészek juthatnak be” – mondta a különleges tárlatvezetésekről Illés Virág, a főegyházmegye turisztikai vezetője.

Ilyen túrán vett részt Lékai-Kiss Ramóna is. „Olyan helyekre juthattam el, ahová eddig nem lehetett – és ki tudja, hogy valaha lehet-e még. Mindenkit arra biztatok, hogy jöjjön, vegyen részt a vezetett túrákon, mert ez egy megismételhetetlen élmény” – mondta a színész-műsorvezető.

A túrák mellett a Körmendy Házban és a Biró-Giczey Házban kiállítások várják az érdeklődőket, és hamarosan a megújult Szent György Kápolna is megnyitja kapuit. Illés Virág szerint a három megnyitott kert is népszerű a látogatók körében. „Ezeken a helyeken kicsit el lehet vonulni, az építészet mellett a természethez is közelebb kerülve” – emelte ki. A Veszprémi Főegyházmegye a turisták mellett várja a zarándokcsoportokat és a családokat is – a kisgyermekesek számára baba-mama szobát alakítottak ki a várnegyedben, de a biciklisek is megcélozhatják a várat, hiszen kerékpártároló is elérhető.

A Work in Progress 2023 programsorozatról további adatok és jegyinformációk a www.wip2023.hu oldalon találhatók, a Veszprémi Főegyházmegye és a várnegyed turisztikai programjait pedig a www.vetk.hu honlapon követhetik nyomon.

Videó a látogatásról: https://youtu.be/ODyRUyMl4HI
A sajtóanyaghoz küldött fotókat készítette: Nagy Lajos