Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.07.07
Egyre több jó válasz érkezik arra a kérdésre, hogy hol született II Rákóczi Ferenc. Ez annak is köszönhető, hogy megnőtt a megújult borsi Rákóczi-kastélyba látogatók száma, 1676-ban itt született későbbi fejedelem, II. Rákóczi Ferenc.

Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György fejedelem építette át a Sátoraljaújhelytől alig néhány kilométerre álló kastélyt, a magyar reneszánsz építészet egyik gyöngyszemét. A kiállítást felkeresők 75 százaléka hazánkból érkezik.

A kiállítás a fejedelem születését és a családi körülményeit mutatja be, majd megjelenik festményeken a szabadságharc vezetője és a bujdosó is. Megismerhetjük a Rákócziak családfáját, érzékelhetjük egyben azt is, hogy a fejedelemre milyen családi hatások érhettek. Az interaktív részben pedig képet kaphatnak a fiatalok a tábori életről és képregény formájában láthatják, hogy szökött meg Rákóczi a bécsújhelyi börtönből. Pihenésként és a sportolást kedveknek tematikus játszótér, valamint kajak-kenu táborhely is várja az ide látogatókat.

A Tokaji borvidék az UNESCO világörökségi javaslati listáján is szerepel, területét tekintve a legkisebb borvidék Szlovákiában. Megtudjuk, hogy Kassa megye idegenforgalmi projektjeiben egyre nagyobb szerep jut az ökoturizmusnak. Lépten-nyomon a Terra Incognita pályázati programban megvalósuló fejlesztésre bukkanunk.

Megtudtuk azt is, hogy a Ungszennai Halastavak egy Nemzeti Természeti Rezervátumból, haltenyészetből és a környező rétekből áll. Az egyik legjelentősebb madártani helyszín Közép-Európában. A halastavak természeti rezervátum. A terület a vízi és vízmelléki madarak jelentős fészkelőhelye. Itt. Ez a madárparadicsom nemzetközi jelentőségű, Ungszenna és Solymos községek közötti geológiai felföldön, az úgynevezett “szennai lápon” helyezkedik el.

A Kistoronya (Malá Tŕňa) község mellett jött létre a Tokaj 12 méter magas, hordóra hasonlító kilátótorony, amely közvetlenül a szőlőhegyen áll Kistoronya és Csarnahó (Černochov) települések között. Kerékpárutakat is építenek az ide vágyóknak, jó kapcsolódásokkal a magyarországi kerékpárutakkal.

A Kisbári kempingezőben Kassa megye támogatásával a Tokaji lombkoronán hét négyszemélyes faház épül közös wellness részel, amelyet augusztusba adnak át.

A Ostrožovič családi borászatának vendégei voltunk, amely a szlovákiai Tokaj leghosszabb múltra visszatekintő borászata, amely 1990 óta termel minőségi fajtaborokat és válogatott borokat.

1993-ban a J & J Ostrožovič pincészet reduktív technológiával feldolgozott tokaji furmint, hárslevelű és sárgamuskotály borokat hozott a szlovák piacra.

A tulajdonos, Jaro Ostrožovic elmondta, hogy a kezdet kezdetén, sok álmatlan éjszaka tervezgetés, és fizikai munka után fokozatosan jutottak egy kis pincébe, majd egy nagyobb pincébe, egy raktárba, végül végleg lehorgonyoztak Tokaj szívében, Veľká Trňa faluban. Fokozatosan építettek egy területet, ahol felújított gyártócsarnok, gépesítési központ, raktárak és Tokajský dom új pincével várja a messzi földről is érkező vendégeket. Virágok és fák övezte szálláshelyükre is méltán lehetnek büszkék.

ABARA tanösvény

Elérkeztünk egy feledhetetlen területhez, a Nagymihályi járásban (okres Michalovce), Kelet-Szlovákia déli részén lévő Alsó-Zemplénben, Abarára (Oborín).

Nagykapostól nem messze 2018-tól tanösvénnyel, tájházzal és csónakázással várja az turistákat Abarán, a Laborc holtágának mentén alakították ki a közel 3 kilométer hosszú tanösvény, ahol cölöpökre épült mintegy 200 méter hosszú hídon lehet sétálni és megismerkedni a holtág állat és növényvilágával, ahol védett madárfajok fészkelnek. A bejáratnál mozgássérült parkoló, a bejárat alatti holtág túloldalán pedig egy nagyobb parkoló ad helyet a látogatóknak.

A Kassai Régió csodáinak csak töredékét láttuk most, mégis maradandó élményekkel térünk haza. Köszönjük az utat a Kassa Régió Turizmus TDM-nek.