Avatar photo
Szerkesztő:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2023.06.23
A debreceni kiállítóhelyek és múzeumok idén is közösen, a programokat összehangolva készülnek a Múzeumok Éjszakájára. Az intézmények képviselői a MODEM-ben számoltak be programjaikról. A tájékoztatón Puskás István alpolgármester Vizi Katalinnal, a MODEM ügyvezető igazgatójával közösen jelentette be, hogy az intézmény belépett a muzeális intézményi hálóba, gyűjteménye pedig ezentúl közgyűjtemény.

A Magyar Zene Háza debreceni programsorozatának részeként május 26-án, csütörtökön este debreceni, és onnan elszármazott dj-k váltják egymást a pultban.

A Déri Múzeumban a legfontosabb attrakció az új állandó kiállítás megnyitása az év legrövidebb éjszakáján A cívisek világa címet viselő tárlat arra keresi a választ, hogy kik is a cívisek, milyen mentalitás jellemezte őket, hogyan élték az életüket hosszú évszázadokon keresztül. Kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a Déri téren, de egy láthatatlan kiállítással is készülnek, amelynek különlegessége, hogy vak tárlatvezetők fogják kalauzolni a vendégeket, a Medgyessy Múzeum udvarán, az Irodalom Házánál pedig a tűzugrást is kipróbálhatják az érdeklődők. 

A Debrecen – Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora elmondta, hogy június 24-én rendhagyó tárlatvezetésekkel várják a látogatókat, Csillagképek címmel pedig egy 2022 legjobb asztrofotóiból készült válogatást is láthatnak a templomba érkezők. Ehhez kapcsolódva felhívta a figyelmet arra, hogy a panorámajárdán a Vega Csillagászati Egyesület távcsöves bemutatóval készül, az épület falain belül pedig este Magyarország egyik legjobb orgonáján, a templom kántora segítségével mind a 4258 síp megszólal és egy fényvetítéssel egybekötött filmzenei orgonakoncerten vehet részt a közönség.

Kleiser Gábor, a Debreceni Zsidó Hitközség programszervezője hangsúlyozta, hogy idén a Bajcsy-Zsilinszky utca 26. alá várják az érdeklődőket, ahol a pincétől a padlásig készülnek programokkal. Többek között régi zsidó dallamok is felcsendülnek, de a rabbi életébe is be lehet betekinteni. Fontos: vallási okok miatt este 10-től várják a látogatókat.

Vizi Katalin, a MODEM ügyvezető igazgatója szerint mind az öt érzékszervünkre próbálnak hatni. Étel, ital, mozgás, zene, performanszok és sok-sok szellemi tartalom várható. Két tárlat, a Re:Re művészi újrajátszás és Keserű Károly életmű kiállítása is várja az este során az intézménybe betérőket. Ezen túl filmrendezőkkel, színészekkel beszélgetnek újrajátszásról, újrakezdésről, de századfordulós fekete-fehér filmek vetítésével is várják a közönséget, amelyhez kortárs zenei narráció párosul.

A Múzeumok éjszakáján a debreceni Szabó Magda Emlékházba is érdemes lesz ellátogatni, ahol Szabó Magda és Szobotka Tibor házasságkötésének 75. évfordulójára emlékezve időszaki kiállítás nyílt.

Az év legrövidebb éjszakáján, Szent Iván-éjjelén a Zsuzsi Erdei Vasút is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz: Debrecen legnagyobb szabadtéri “múzeumába”, a Harmashegyi-erdőbe invitálják utasaikat csillaglesre.

A Múzeumok Éjszakája programsorozat idén újra közös karszalaggal lesz látogatható, amelyet elővételben május 26-tól lehet megvásárolni. 

Az esemény időpontja: 2023. június 24. (16.00 – 24.00)

Közreműködő intézmények:
– Debrecen – Nagytemplomi Református Egyházközség
– Debreceni Református Kollégium
– Debreceni Zsidó Hitközség
– Déri Múzeum
– MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár
– MODEM

Jegyek értékesítése:

1./ Early bird időszak: május 26 – június 11.
Jegyárak: 6-14 éves kor között: 700 Ft
(betöltött) 15 éves kortól: 2000 Ft

2./ Június 12-től:
6-14 éves korig: 1000 Ft
(betöltött) 15 éves kortól: 2500 Ft

A belépésre jogosító karszalagot, amely valamennyi – együttműködésben résztvevő – kiállítás megtekintésére jogosít, online, vagy a helyszínen lehet megvásárolni.

Szabadtéri helyszínek:

A Bocskai dandár különleges kiállítással készül, melynek helyszíne a Sesztina Galéria. Előtte hagyományosan a Helyőrségi Zenekar is játszik.

A Déri Múzeum a Múzeumok Éjszakáját megelőző héten szabadtéri programokkal készül, melynek helyszíne a Déri tér.

 Nyári élmények Debrecenben