Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.06.09
Nyárköszöntő partnerpartit rendezett az ANTOR, a nemzeti turisztikai képviseletek szövetsége június 7-én, szerdán az MTA Klub Éttermében. Négy nemzeti képviselet (ciprusi, horvát, máltai és szlovák) vezetői várták a szaksajtó munkatársait. Általános véleményük szerint az idei év el fogja érni a 2019-es év sikerét.

Soňa Jelínková, az ANTOR vezetője bejelentette, hogy Farkas Melinda vezetésével idén tavasszal újra nyílt a már évekkel ezelőtt bezárt lengyel turisztikai képviselet a fővárosban, vagyis a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet Magyarországi Kereskedelmi Képviseletének új irodája. Jelínková visszaemlékezett arra, hogy 16 évvel ezelőtt őt mutatta be a szakmának az azóta elhunyt akkori lengyel képviselő, Bakonyi Erika.

Hangya Edina, a Máltai Turisztikai Hivatal képviselője szerint idén a szigetország turizmusában a nehéz időszaka után már felszálló ágban van a turizmus, és hazánkból is sokan tervezik nyaralásukat a szigetországba.

Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség képviseletének vezetője nagy örömet okozva a jelenlévőknek, magyarul tartotta meg összefoglalóját, két fontos eseményt kiemelve: Horvátország schengeni csatlakozását és az euró bevezetését. Elmondta azt is, hogy idén rekordszámú magyar turistára számítanak. már most úgy prognosztizálják, hogy az egy évvel korábbinál 25%-kal többen utaztunk oda. Valószínű annak is köszönhető lesz a siker, mert júliustól közvetlen légi összeköttetés lesz Zadar és Budapest között a Ryanair járataival hetente háromszor.

Viktória Ács-Lévai a ciprusi turizmus képviselője szinten jó hírekről számolhatott be: tavaly 59 százalékkal nőtt a magyar turisták száma Cipruson. Az idén várhatóan ez a azám magasabb lesz, mert új Wizz Air-járat indult Ciprusra Debrecenből.

Soňa Jelínková, az ANTOR magyarországi vezetője, a szlovák képviselet nevében elmondta, hogy sikernek tudja be, hogy a korábbi ötödik helyről a csehek és lengyelek után a harmadik helyet értük el, annyi magyar vendég érkezett északi szomszédunkhoz.

Farkas Melinda, az új képviselet-vezető szerint évente mintegy 225 ezer magyar keresi fel turisztikai céllal Lengyelországot, főként Krakkót, Zakopanét, Auschwitz-t, Wieliczkát  és Varsót. Véleménye szerint azért is növekedhet a turisták szám, mert megújult az autópálya-hálózat, és a LOT naponta négy, a Wizz Air pedig hetente négy járatot üzemeltet Magyarország és Lengyelország között.

A képviselő a Debreceni Egyetemen lengyel szakon diplomázott, 16 éve dolgozik az idegenforgalom területén a lengyelpiac-specialista J.A.M. Events & Travel cégnél, beutaztatási területen, valamint idegenvezetőként is dolgozott.