Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.06.05
A főváros legnagyobb nyárindító kerti partija idén új névvel várja a borok szerelmeseit és az igazi kikapcsolódásra vágyókat. A Rosalia Borpiknik egy borillatú, láblógatós piknik a Városliget árnyas fái alatt. Itt mindenki megtalálja azt, amit keres, legyen szó lustálkodásról, szakmázásról, egy önfeledten nevetős estéről, baráti borozásról, nagy sétáról négylábú barátunkkal, családi programról a gyerekekkel, egy jóleső falatozásról a piknikpléden vagy épp egy éjszakába nyúló fergeteges buliról. .

Buborék másként

Idén is rengeteg bor várja, hogy bemutatkozzon a borkedvelő nagyközönség előtt. A régi barátokon kívül új tételek és új borászatok is megmutatják kincseiket. A fókusz természetesen a rosé borokon és a buborékon lesz, hiszen nem indulhatunk neki a nyári szezonnak új kedvencek nélkül.  A minden borásznál kötelezően kínálandó rosék mellett számos helyen kérhetünk gyöngyözőt, habzót vagy épp egy finom, hideg pezsgőt a poharunkba. A Rosalia idén igazi különlegességgel kényezteti azokat, akik egy kis pluszra, luxusra vágynak. A megszokott fesztiválpoháron kívül korlátozott számban megvásárolható lesz a Stölzle-Lausitz ólommentes kristályüvegből készült, különleges pezsgős pohara is, ami extrém tulajdonságokkal rendelkezik, és nem hiányozhat egyetlen buborékrajongó otthonából sem.

Terülj, terülj piknikplédem!

A Rosalia lesz a legtrendibb hely, ahol ízlésünk szerint párosíthatjuk a legkomolyabb street food ételeket a legkiválóbb bokorhoz és pezsgőkhöz. Változatos ízparádé készül a kerti parti jegyében!

Sósak…

A Stelázsi standjánál a gazdag és különleges hidegtálak mellett faszénen füstölt camembert és kakukkfüves kecskesajt is kóstolható lesz, de sonka, libatepertő, kolbász, őz- és más vadszalámi is ékesíti a palettát. A Pizza Me 100%-ban eredeti összetevőkből készült pizzája elhozza a hamisítatlan olasz konyha élményét, míg az XXL Catering kínálatában a vasalós lepény és barbecue szendvicsek lesznek az újdonságok, egyéb nyárra hangolt ételek kíséretében. A Reinpold’s Kolbice slágertermékét egész évben várjuk: magvas lisztkeverékből és gluténmentes kenyértésztából frissen sütött, ropogós tölcsérben szervírozott, sertés- és csirkehúsból készült, egyedi fűszerezésű kolbászok kerülnek kínálásra. A Zing Burger hazai termelőktől szerzi be a zöldségeket, a marhahúst pedig a balatonfenyvesi ANGUS tenyészetből, melynek köszönhetően prémium hamburgerek készülnek szívvel-lélekkel a fesztiválozók nagy örömére. A Nemo Fish & Chips & Seafood Truck minőségi halételekkel készül a Rosaliára

A közkedvelt fish and chipsen kívül érkeznek még rántott tintahal karikák, Szentjakab kagyló és füstölt lazacos finomságok. A hátrányos helyzetűeket foglalkoztató Máltai Manufaktúra már nem először állít ki a fesztiválon, az ország legszegényebb településein készült alapanyagokat felhasználó, csakis kézműves finomságaikkal. Újdonságként a Marci424 büfékocsija gurul be a Rosaliára. Az alapanyagokat különös gonddal válogatva, a minőségre és fenntarthatóságra figyelve kerül középpontba az ételek széles választéka: többek között szerb burger, csirkés buci, BBQ sertéstarja és vega finomságok szerepelnek az étlapon. Hallottál már a racletteről? A lágyan olvadó francia sajtkülönlegesség helyben sütött ropogós bagettet takar be, majd feketeerdei sonkával és feltétek széles választékával kerül a kínáló tálakra, hála Raclette by Lili hozzáértő személyzetének.

És édesek…

Vitéz Kürtős a faszénparázson sült, friss kürtőskalácsok ízében hoz újdonságot: a hagyományos ízek mellett idén is lesz málnás és csokicseppes, emellett merőben nagy újdonság lesz – rendezvényeken először a Rosalia Borpikniken – a pisztáciás kürtőskalács. Egy igazi különlegességet mutat be a Waffle Dog: az édes waffle-varázslat a vendégek szeme előtt készül, de kapható lesz klasszikus holland mini palacsinta is, többféle változatban, amit friss gyümölcsből készült milkshake-kel öblíthetünk le.

A Bolka Desszert Butik standján a nyárhoz igazodva készülnek a fagylaltok könnyű habzó borból és bodzavirágból, a pálcikás jégkrémek friss roséból és bogyós gyümölcsökből, de az alkotók bátran nyúlnak a csokoládéhoz is, természetesen csak a hedonisták kedvéért. Vétek lenne kihagyni a The Cake and snacks helyben sült pogácsáit és könnyű ropogtatnivalóit egy finom bor mellé. Az elvihető pohárkrémek, különleges sajttorták és cake popok mindegyike gluténmentes, de lesz tej és cukormentes, valamint vegán változat is.

Liget Bora választás

Izgalmas megmérettetés elé nézünk, hiszen számos kiváló rosé verseng a kitüntető címért – van köztük csendes és buborékos is. Aki szeretne részt venni a szavazáson, nem kell mást tennie, mint a versenyben induló rosék közül a Rosalián minél többet megkóstolni, majd a három legkedvesebb bort ízlés alapján rangsorolni. Aki szavazatát a helyszínen sétáló hostesseknek adja le, mennyei meglepetésben részesül!

A zenekar játszik

A zene varázsa magával ragadja idén is a szíveket a Rosalián, ahogy a borok borzolják majd az ízlelőbimbókat, a zene a többi érzékszervet csábítja magával. A színpadon tehetséges művészek gondoskodnak a tökéletes hangulatról és a feledhetetlen szórakozásról. Pénteken első fellépőként a Perrin nyitja meg a bulit 19 órakor. Egyedi popzenei stílusukat a 70- 80-as évek soul- és diszkózenéjéből merítve hozták létre. A trió, műfaját tekintve ötvözi a modern rnb, neo-soul és funk irányzatokat. Őket követi 21:00 órakor Paulina, az X-faktor korábbi felfedezettje.

A tehetségkutató műsorban saját dalait bemutatva vált közismertté, és a Honeybeast zenekar meghívására lehetősége volt végigturnézni az országot. Az elmúlt évben nagy népszerűségre tett szert önálló fellépéseivel is. Az este további részében a Jazzy Rádió lemezlovasának fergeteges bulijával fokozódik a hangulat. Andrew J. -től főleg funk stílusban hallhattunk mixeket, melyeket mindig próbál egy picit különlegesebbé tenni. A 70-es évek soul-funk, a 80-as évek pop-rock és a 90-es évek hip-hop zenéiből a Rosalia Fesztiválon sem lesz hiány.

Szombaton 19 órakor a Los Orangutanes lép színpadra és emlékezetes zenei élménnyel nyűgözi le a fesztiválozókat. A zenekar 2017 óta népszerűsíti Dél-Amerika legelterjedtebb zenei műfaját, a cumbia-t. A tagok között tudhatjuk az Irie Maffia, Zuboly, Paso, Besodrom, Anselmo Crew zenekar előadóit. A felejthetetlen zenei utazást latin ütősök, fúvós hangszerek és a stílus elengedhetetlen kelléke, a tangóharmonika fogja kísérni. Este 21 órakor lép színpadra a ManGoRise. Bartha Ákos Dannona, a zenekar frontembere szolgáltatja a színpadról az őrületes hangulatot, Szilágyi István a billentyűknél, Katók István pedig szaxofonon fogja elkápráztatni a nézőközönséget.

A koncert után a Jazzy Rádió DJ-je borzolja a kedélyeket. DJ Lleo-ra jellemző stílusokat tekintve a jazz, smooth jazz, nu jazz, elektronikus jazz, latin, funk, lounge és a soulfull house állnak hozzá közel, egy igazán laza bulit ígérve szombat estére.

Vasárnap 16:30-tól a Kacaj együttes tölti meg energiákkal a Rosaliát. A pécsi banda feltett szándéka, hogy a népzene értékeit megismertesse és megkedveltesse a fiatal korosztállyal. A folkpop zenekar sokféle zenei stíluselemet variál az alternatív rock-tól kezdve a hiphop-ig, ezzel széles körben megmutatva a magyar népzenét.

A zenei program befejezéseként 18:30-kor Molnár Tamás lép színpadra. Az egykori Anti Fitness Club alapítója, dalszerzője és frontembere 2016 óta a JETLAG együttes oszlopos tagjaként turnézik országszerte, emellett szólóként is megannyiszor bizonyítja tehetségét akusztikus előadásával.

A Rosaliát megnyitja…

Rendhagyó megnyitó várja a Rosalia első napján 14 órára érkezőket. Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Trend FM műsora, a BorMárka – iránytű, borkalauz a mindennapokra stábja. Ez lesz a műsor és a rádió első, helyszíni, élő kitelepülése, egyben a Rosalia megnyitó beszélgetése. Legyünk minél többen már a rendezvény első perceiben, hogy élőben, a helyszínről követhessük végig a BorMárka különkiadását 14:05-15:00 között a Rosalia színpadán rögtönzött stúdióban. Aki nem tud személyesen ott lenni ezen a felszabadult hangulatú beszélgetésen, az adás ideje alatt élőben is megtudhatja a rádión keresztül, milyen is a Rosalia életérzés.

Kreatív gyerekek, bolyhos kutyusok és egy kis retro

A Rosalia a legfiatalabb korosztályra is gondolt: szombaton és vasárnap a Kreatív kuckóban szórakoztató kézműves programok és játékok várják a kicsiket és a kicsit nagyobbakat.  A nyári napsütést enyhítendő beindul a kartonpapírból készülő egyedi sapkák, napellenzők és legyezők gyártása, de aki más irányba kacsintgatna, készíthet mini kosárkákat papírpohár és fonal segítségével, az állatbarátok pedig megalkothatják zsenília drótból saját kis állatkertjük lakóit.

Szem előtt tartva az társadalmi felelősségvállalást, a kézműves foglalkozásokon az újrahasznosítható alapanyagok kerülnek előtérbe, mint például a parafadugó, melyből a gyerekek számtalan apró kincset készíthetnek maguknak. A néhány perc alatt elkészíthető kulcstartók és ékszerek tökéletes emlékei lesznek a Rosalia Borpikniknek, de az arcfestés és csillámtetoválás is hozzátesz majd az igazi fesztiválélményhez.

A kreatív foglalkozások mellett most először az állatbarátoknak is maradandó élményt nyújt a Rosalia. Bemutatkozik a Jókutya Kutyaiskola és elhozza legkülönlegesebb programjait a kutyarajongó közönség számára. Néhány trükköt és vezényszót is megtanulhatnak négylábú barátaink, hiszen lesz ingyenes agility foglalkozás és kutyaovi is, ezért aki teheti, mindenképp hozza magával kis kedvencét. A kisebb gyerekek kedvükre simogathatják és sétáltathatják az iskola barátságos kutyáit, a nagyobbak pedig kvíz kérdésekkel tesztelhetik a tudásukat.

A Rosalia kitűnő alkalom lesz arra, hogy a gyermekek találkozzanak és megbarátkozzanak az ember leghűségesebb barátjával. A kutyaiskola többféle bemutatóval is kedveskedik a közönségnek, beleértve az Engedelmességi bemutatót és a Hoopers bemutatót. Igazi szenzációval is készülnek a kutyusok és gazdáik, ugyanis meglepetés programként a Dog Dancing Premier is látható lesz, mely előadás nemsokára az Európa-bajnoki címért folyó versenyen kerül bemutatásra. A melegre való tekintettel árnyékolókkal és kutyafrissítő ponttal is készülnek a szervezők, a kutyás programok szombaton és vasárnap várják az érdeklődő állatbarátokat 12 és 16 óra között.

Elég annyit mondani, hogy Magyar népmesék, és máris felcsendül fülünkben a felejthetetlen dallam. A Rosalia Borpikniken plédeken heverve, friss rosével a kezünkben repülhetünk vissza a múltba, miközben a színpad kivetítőjén egykori kedvenc rajzfilmsorozatunk ismerős képkockái szórakoztatnak minket, nagyokat és a velünk fesztiválozó kicsiket.

Rosalia Brunch – fűben heverve

A Rosalia Brunch egy habzó-pezsgő-gyöngyöző borokra, friss rosékra, laza fehérekre, és az ezekhez passzoló falatokra hangolt program június 11-én, vasárnap 11:00 és 14:00 óra között. Nem csak az éppen arra sétálgatókat várja a fesztivál, hanem szeretné kicsalogatni a négy fal közül a Ligetbe a családosokat és a nem családosokat egyaránt, néhány felszabadult, meghitt órára. A programban részt vesz a kiállítók kétharmada, három órára szóló kedvezményekkel, ajándékokkal, akciókkal, meglepetésekkel. A Rosalia Brunch résztvevőire a standokon lobogó zászlók hívják fel a látogatók figyelmét.

A Rosalia életérzés

Szakadj el a zakatoló hétköznapoktól és végre tedd azt, amire oly régóta vágytál: egy pohár hűvös roséval leülni egy tó partján, és elnyújtott kortyok közepette elmerülni kedvenc dallamaidban, vagy csak gondtalanul a semmibe meredni. Köszöntsd velünk rosé színű ruhában a nyarat, cserébe a Rosalia vendége vagy egy borkóstolóra, majd szórakozz, szakmázz együtt a borászokkal, barátaiddal, családoddal. Éld meg a pillanatot, és indítsd a nyarat új élményekkel, emlékekkel a Rosalia Borpikniken június 9-11. között a Városligetben!

A Rosalia Borpiknik nyitva tartása:

Június 9. péntek                     14:00-01:00

Június 10. szombat                 12:00-01:00

Június 11. vasárnap                11:00-21:00

Belépés: Mindenkit vár az ingyenesen látogatható Rosalia Borpiknik. Aki kóstolni szeretne, Rosalia logóval ellátott poharat vásárolhat elővételben, vagy a helyszínen. A rendezvény fizetőeszköze az 500 forint letéti díjért igénybe vehető, készpénzzel és bankkártyával is feltölthető Festipay fesztiválkártya, illetve használhatók fizetésre az egyérintéses MasterCard PayPass és VISA PayWave bankkártyák is.

www.rosalia.hu

További információk: Oláh Rita sajtófőnök, 20/4744 161, olah.rita@borkulturakft.com

Fotók: https://www.flickr.com/photos/aborfesztival/albums/72177720299933400

A képek kizárólag a Rosalia Fesztiválról szóló anyagokhoz használhatók fel.

Fotók: Szigetváry Zsolt