Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.06.03
Felszámolták a parkolót, lebontották a falat, a Károlyi-palota udvarát egybenyitották a Károlyi-kerttel. Így lett egy zugparkolóból szerethető zöld sziget. Régen a Károlyi-kertben kulturális műsort adtak a fővárosiak számára délutánonként.

A Belváros legrégibb kertje, a hagyomány szerint itt volt Mátyás király pesti vadaskertje. A palota 1746-50 között épült, majd 1761.-ben átépítették. 1768 óta a Károlyi család tulajdona, a palota kertje volt. A XIX. században szakavatott kertész, Kopál József gondozta. 1919 áprilisában a palota akkori ura, Károlyi Mihály lemondva előjogairól megnyitotta a kertet a fővárosi közönség számára. A Tanácsköztársaság leverése után újra bezárták, 1928-ig zárt területet, majd ekkor Budapest Székesfőváros megvásárolta és 1932 óta közkert.

A Petőfi-emlékév jegyében kerül sor a két terület újraegyesítésére, amelynek eredményeként egy szabad átjárású passzázs biztosítja a gyalogosoknak, hogy a Múzeum körút felől át lehessen jutni az Egyetem térre.

:Fotós: Mészáros Cecília

Szeretnék feleleveníteni a régi hagyományt,  ennek a figyelembevételével terveztették újra a kertből a múzeumra eső részt. Mi is van a kertben? POKET automata, különböző korosztályoknak megfelelő játszótér, rengeteg pad árnyékos és napos helyen egyaránt és szökőkút is.

A most nyíló “kapu” új kapcsolódási pontot jelent a Károlyi-kertbe látogatók számára, utat nyitva a PIM-hez. A múzeum vendégei pedig a Károlyi-kertbe átjárva betekintést nyerhetnek a kerület természeti értékeibe és a kerület lakóinak mindennapjaiba.

Fotó: Mészáros Cecília

A térvilágítás megmaradó hagyományos elemein kívül a térszerkezetet hangsúlyozó led-sávokat és alacsony fénypontú kerti lámpákat helyezve el. A kellemes nyári mikroklímát párafújó szórófejek biztosítják és kiegészült a közpark automata öntöző rendszere. A bútorok könnyedek, színük az épület visszafogott színvilágához illik, az olvasó sarokban elhelyezett nagy „olvasó lámpa” szellemes kortárs elem. A növényalkalmazás is követi a kerti tárgyak színvilágát, a terület átláthatóságát az alacsony és közép-magas évelő felületek és talajtakaró rózsák nem zavarják – írja a Zöldkalauz..

  • A kert mindig 8:00-kor nyit, és évszaknak megfelelően sötétedésig tart nyitva
  • Télen 17:00-kor, de nyáron 21:00-kor zár