Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.05.28
Több mint tíz év után a bécsi Albertina Modernben látható újra kiállítása Európában az egyik legismertebb kortárs művésznek, Nara Jositomonak. Az „All My Little Words” című tárlat Nara munkásságának negyven évét öleli fel: rajzok, festmények, szobrok és egy szobányi installáció.

Az animék és képregények stílusát idéző aranyos, nagyfejű kislányalakok – esetenként vámpírfogakkal, dühös arckifejezéssel és késsel a kezükben – Nara Jositomo az 1990-es években, az Angry Girls/Dühös lányokkal vált világszerte ismertté. Az első pillantásra naivnak és cukinak tűnő kislányokban egy punk lelke lakozik, aki mindent megkérdőjelez, folyton ellenkezik és semmit sem hagy szó nélkül. Így szegül szembe és kritizálja a felnőttek világát, miközben a gyermekekre jellemző őszinteséggel mondja el a véleményét és beszél az érzéseiről.

Nara Japán északi részén nőtt fel kulcsos gyerekként, így nagyon sok időt töltött egyedül otthon. Sokszor órákig csak befogadott cicája, Chako volt az egyetlen társasága. Valamikor rábukkant egy közeli amerikai katonai bázis rádióállomására, ekkor kezdődött a zene iránti szenvedélye. Nyolcévesen vette meg első bakelitlemezét és később is inkább ezekre költött, mint iskolai menzára vagy tankönyvekre. Az angol nyelvű dalokból egy szót sem értett ugyan, de a lemezborító, a hangzás és a szöveg dallama alapján megpróbálta kikövetkeztetni, miről is szólhatnak.

A zenehallgatásnak ez a módja a mai napig szerves részét képezi az alkotási folyamatnak: amikor esténként bemegy a műtermébe, bekapcsolja a zenét és minden terv nélkül elkezd dolgozni és csak hagyja, hogy a zene érzéseket, érzelmeket ébresszen benne. Rajzai gyakran a vizualizációja mindazon gondolatoknak, amelyeket a zenehallgatás vált ki benne. Így a műveiben gyakran köszönnek vissza dalcímek vagy szövegrészletek, amelyek alkotásain kérdésekké, állásfoglalásokká vagy életbölcsességekké válnak.

A zene mellett a magány, ami meghatározó szerepet játszik Nara munkásságában. 1988-ba Düsseldorfba költözött, hogy az ottani művészeti akadémián tanuljon, és tizenkét évig élt Németországban. Az idegen országban gyakran érezte magát egyedül, akárcsak gyerekként, otthon és sokat beszélgetett nyolcéves önmagával. Ekkoriban találta meg művészi kifejezési stílusát és célját. A nagyfejű, kicsi lány egyre határozottabb alakot ölt és egyre inkább az előtérbe tolakszik.

A kislány alakjából univerzális sablon válik, amit különböző formában, különböző attribútumokkal ruházhat fel. Rajzait gyakran készíti éppen a keze ügyében lévő papírra – csíkos jegyzetlapra, borítékra, meghívóra, naptárra, plakátra vagy hullámpapírra –, amelyek naplószerűen fejezik ki a társadalmi értékeket, normákat és ideálokat – Nara társadalompolitikai állásfoglalását. Egyben megmutatják a művész emocionális gazdagságának teljes spektrumát a sérülékenységtől az egzisztenciális mélységeken át a lázadásig és makrancosságig.

Az Albertina Modernben 2023. november 1-jéig látható „All My Little Words” című tárlat tíz év után Nara első jelentős kiállítása Európában, amely munkásságának négy évtizedét öleli fel.

Képaláírás és copyright:
Yoshitomo Nara
Ships in Girl, 1992
Collection of the artist | Courtesy Pace Gallery © Yoshitomo Nara | Foto: Yoshitomo Nara
Albertina Modern
Yoshitomo Nara – All My Little Words
https://www.albertina.at/albertina-modern/ausstellungen/yoshitomo-nara/