Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.05.24
A harmadik országból érkező bevándorlók nyelvtanulását eddig is támogatta Bécs, mostantól azonban az uniós országból érkezőkre is kiterjeszti ezt. Százötven eurós nyelvi utalványt kaphat, aki az elmúlt két évben telepedett le az osztrák fővárosban. A cél, hogy minél előbb integrálják a jól képzett külföldi szakembereket a munkaerőpiacra.

„Az osztrák fővárosnak a jövőben is szakemberhiánnyal kell szembenéznie, így különösen fontos, hogy a
bevándorlókat gyorsan és hatékonyan integráljuk a munkerőpiacra” – mondta Christoph Wiederkehr bécsi alpolgármester annak kapcsán, hogy EU-s országokból érkező bevándorlókra is kiterjesztik a Bécsi Nyelvi Utalványt.

Vagyis, aki az elmúlt két évben telepedett le Bécsben, 150 eurós utalványt kap, amelyet a várossal szerződésben álló nyelviskoláknál válthat be a teljes kezdőtől a középhaladó tanfolyami szintig. Az elmúlt években az osztrák fővárosba bevándorlók több mint fele uniós országból érkezett, ráadásul sok közöttük a jól képzett szakember. Több mint hatvan százalékuk magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik.

Az osztrák főváros célja, hogy minél előbb megtanuljanak németül és integrálódjanak a szakemberhiánnyal küzdő bécsi munkaerőpiacra. A Bécsi Városháza Integráció és Diverzitás Osztálya azonban nem csak nyelvi utalvánnyal igyekszik megkönnyíteni a számukra, hogy megvessék a lábukat Bécsben, de egyéni tanácsadással és különböző tájékoztató rendezvényekkel is, ahol a saját anyanyelvükön tudhatnak meg hasznos információkat például munkavállalásról, oktatásról vagy tartózkodási jogosultságról Ausztriában.

A város megújította a nekik szánt StartWien honlapot is, amelyet a jövőben folyamatosan további témákkal bővítenek.

Képaláírás és copyright:
Bécsi látkép © VIO / Regina