Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.05.24
Budapesten mutatkozott be Pozsony, a koronázási város a Szlovák Intézetben, ahol Soňa Jelínková (Szlovák Turisztikai Képviselet) és Michaela Pánisová-Ležáková (Szlovák Intézet) várták a turizmus szakembereit.

Július Buday (Pozsonyi Turisztikai Szervezet, VISIT BRATISLAVA) tíz okot is felsorolt, amiért érdemes ezt a csodálatos várost felkeresni. Elsőként a Pozsonyi koronázási napokra hívta fel a figyelmet. A három napig tartó Pozsonyi koronázási ünnepségek (július 28-július 30) alatt a város a középkor hangulatát ölti magára, királyok és királynők, nemesek, trubadúrok és nézők ezrei találkozhatnak egymással.

A török veszély ideje alatt Pozsony az akkori Magyarország fővárosa lett, és koronázási város címet vívott ki magának. A Szent Márton Székesegyház 1563 és 1830 között tíz magyar király, egy királynő és nyolc király feleségének koronázási színhelye volt. Erre először 2003-ban, Maximilián, magyar király koronázásának 440. évfordulója alkalmából került sor.

Az egyik legnagyobb kulturális rendezvény Szlovákiában minden évben élményekkel teli módon mutatja be 18 király és királynő koronázását, akiket Pozsonyban koronáztak meg. A történelmi adatok alapján rendezik meg az eredeti koronázási szertartást, amelyben körülbelül 150 színész vesz részt korabeli kosztümökben a Ferences, Prímás és Hviezdoslav téren. A koronázási szertartást követi az Aranysarkantyú-rend lovaggá ütési ceremóniája, a koronázási eskü, népmulatság és tűzijáték.

Közel 30 múzeum és gyermekprogramok is várják a látogatókat a történelmi városban. A gyerekek számára nagy vonzerőt jelent az állatkert. A városban 20 galériát látogathatnak meg az érdeklődők.

A helyi gasztronómiát az idők során több nemzet alakította, ezért a kínálat bőséges, megtalálható köztük a bécsiszelet, a magyar konyha remekei is a szlovák konyha kínálataival együtt. Az egyedi hangulatú város sportja is híres, de adtak helyet a tömegsportnak is. A turisztikai szakember felhívta a figyelmet a 72hourcity.com weboldalra, amelynek segítségével megtervezhető akár a háromnapos pozsonyi tartózkodás is.

Nagyon sikeres a turistakártyájuk is, a Bratislava City Card a főváros valamennyi hazai és külföldi látogató számára érdekes előnyüket és előnyös kedvezményeket kínál, így lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjék és élvezzék a legjavát mindannak, amit ma Pozsony kínál. A Pozsonyi Idegenforgalmi Szervezet 50 partnerével együttműködésben a BCC kártya keretében 78 létesítményben és szolgáltatásnál kínál árkedvezményt, amelyek 100%-ig is terjednek, és a kártya egész évben megvásárolható. 

Pozsony régiós turisztikai érdekességei

Pozsony környéke és a Duna szigetei címmel František Stano (Pozsonyi Régió Turisztikai Szervezete) tartott ismertetőt. Ha már eltöltöttek néhány napot a szlovák fővárosban, érdemes rászánni még egy hetet a régióra.

A szigetek közül kiemelkedő Európa egyik legromantikusabb modern művészetek múzeuma – a Danubiana Meulensteen Art Museum, amely nem egész 20 km-re Bratislavától (Pozsonytól) délre található. Amióta 2000-ben megnyílt, Szlovákia, Európa és a világ képzőművészeti színtere leghírnevesebb személyiségei kiállításainak tucatjait rendezte meg. A három ország határán található múzeum egyedülálló fekvése, és mindenekelőtt rendkívüli szoros kapcsolódása a környező természethez és a Duna folyóhoz a látogatók számára nemcsak a kiállított műalkotásokra, hanem elsősorban a művészet félszigetének minden évszakban egyedülálló élővilágára nyújt megismételhetetlen kilátást.

A Pozsony körül fekvő vidék jelképe a bor és avíz. A Kis-Kárpátok keleti részén egy több városból és községből álló sáv található, amelyet a szőlészet jelzővel illethetünk. Ezek a városok és falvak alkotják a Kis-Kárpátok borvidékét, mely Szlovákia legnagyobb és legfontosabb borvidéke. A minőségi borok kedvelői elindulhatnak Pozsonyból a Kis-Kárpátok keleti hegylába mentén a Kis-Kárpátok borút útvonalán. Ez az út a Kis-Kárpátok napos lankái mentén vezet, és termékeny szőlőhegyek (kb. 4 000 hektár) és borospincék övezik. A borút a falvakban és az egyes városokban szétszórtan található kiskárpátok-jellegű borozókban, kiskocsmákban, kellemes időtöltést kínál a turistáknak.

A régió kitűnő lehetőségeket kínál túrázásra, a történelmi látnivalók felfedezésére, kerékpározásra a Morva folyó (Morava) mentén, valamint a nyári sportolásra, amikor a régió egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja a Szenc (Senec) mellett található, több mint 100 ha elterülő Szenci-tó (Slnečné jazerá), ahol különféle szállashelyek várják az idelátogató vendégeket.

Arról is szó esett, hogy nagyon sokan jönnek azért a régióba, hogy egy új programajánlatot is megnézzenek, ez a Pálfy-kastélyok útvonalát követi. Többek között megtekinthető a Bazinban lévő Pálffy-kastély, amely egykori vára kastéllyá átalakítva áll, a kastély alatti pincékben érlelik a környék híres borait, benne borozó van és étterem. A kastélyt a 20. század elején gróf Pálffy János restauráltatta, parkjában strandfürdő van. A várkastély reneszánsz eredetű, az 1271-ben épült vízivár átépítésével jött létre. Két vizesárok övezte, melyen két híd vezetett át. A két árok közötti töltésen álltak a melléképületek.

Cseszte (Casta)

Pálffy-várkastély /”Vöröskő vára”/: A 13. században épített vöröskői vár a Magyar Királyság nyugati határait őrző védvonal fontos eleme volt. Építtetését IV. Béla király rendelte el. A királyi várat később Csák Máté vette meg, majd volt a Thurzók birtoka is. 1535-ben megvették a Fuggerek, akik komoly erődítménnyé építették át a várat. A régi védműveket elbontották. A védművek ez időben a legmodernebbeknek számítottak, s ekkor készült el a ma is látható külső és belső vár, amiket vizesárok választ el egymástól. 1583-tól az 1945-ös államosításig a gróf Pálffy-család a vár tulajdonosa. A család a barokk korban pompázatos kastéllyá építette át a várat. Ekkor készült például a Sala Terrena, amelynek gazdag freskózata ma is megtekinthető. A nagy kiterjedésű, teljes épségben megmaradt várban ma a Szlovák Nemzeti Múzeum kiállítótere van. Gazdag fegyver van és az Arany Sas gyógyszertár berendezése tekinthető meg a várban. A várban étterem, kávézó és borozó is található.

 Malacka (Malacky)

Pálffy-kastély: 1620-24 között építtette herceg Pálffy IV. Pál, kora barokk stílusban. Még a 17. sz-ban bővítették, majd 1807-08 között alakították át klasszicista stílusúra. Ez idő tájt kaphatta nagy parkját is. Később is módosításokat végeztek rajta, a 20. sz. első felében is. A századfordulón 106 holdas angolparkja volt. Négyszárnyas, zárt udvarú, egyemeletes kastély. Mai tulajdonosa Malacka település. Felújítása után kulturális célú felhasználását tervezik.

Szentgyörgy (Svaty Jur)

Illésházy-Pálffy-kastély: 1609 körül építették az eredeti épületet reneszánsz stílusban, ezt először 1746 körül barokk stílusúra alakították át, majd a 19. században teljes átépítés után romantikus külsőt nyert. Eredeti építtetője Pálffy Katalin és férje, Illésházy István. A 20. sz-ban rengeteg funkciót betöltött, lakások voltak benne, majd kórház is volt. Ma borászati üzem működik benne.

Fotók: Bódi Ágnes