Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2023.05.03
Piknik a természetben, vidámparki látogatás, élményközpontok, állatkert és még számos programlehetőség várja a családokat Debrecenben! Összegyűjtöttünk sok-sok ötletet azoknak, akik gyermekükkel ezt a csodás várost választják úticéljuknak.

Nem véletlenül választják sokan Debrecent, ha hétvégi programokról vagy épp nyaralásról van szó, ugyanis számos élménnyel gazdagodhatnak az odautazók. A SzeretünkUtazni.hu összeállításában most kifejezetten a kisgyermekes családoknak szeretnénk kedvezni a programajánlással. Ha pedig több napot szeretnél eltölteni a városban, a cikk végén ajánlunk egy remek szálláshelyet is.

Zoo Debrecen- Állatkert, növénykert, vidámpark

A városban található a Zoo Debrecen, Magyarország első vidéki állat- és növénykertje és egyetlen klasszikus vidámparkja. Az idén 65 éve, 1958-ban nyitott állatkert 17 hektáros területen mutatja be 5 földrész 170 fajának példányait, ami több, mint 900 állatot jelent. A gyerekek mindenféle állatot megtekinthetnek a háziállatoktól egészen a legegzotikusabb fajokig, mint a recés zsiráf, a fehérkezű gibbon vagy gyűrűsfarkú marki. A természetvédelmi oltalom alatt álló kultúrpark területe pedig 650 növényfajával nyűgözi le a vendégeket.

Fotó: visitdebrecen.com

Mi úgy terveztük, hogy egy délelőtt elegendő lesz az állatkertre, de olyan szempontból tévedtünk, hogy a délelőtt elrepült, és ezután jött még csak a vidámparki rész. Az ország egyetlen hagyományos vidámparkja az állatkert mellett található, csak át kell sétálni. A vidámparkban 22 játékkal biztosítják az önfeledt szórakozást, többek közt műemlék körforgóval, hullámvasúttal, Szafari-vonattal, kisvasúttal, sőt még pónilovaglással is kedveskednek az odalátogatóknak.

A hangulat végig nagyon jó volt, gyorsan telt az idő. Az állatok között kellemes sétatávolságok voltak, be lehetett menni különleges madarak közé, az oroszlán rám mordult, amikor lecicáztam, és a kis zsiráf is odajött hozzánk a kerítéshez, és így egészen közelről csodálhattuk meg. Egyetlen negatívumként a kecskéket éltük meg, a jól megszokott módon mentünk közéjük a kis zoo csemegével, és ezek a kis vadak elkezdtek öklelni minket. Mondtuk is, hogy nem kapnak több zoo csemegét tőlünk. Az állatkertből tehát egy rövid kis út vezet a vidámparki részbe, ahol éppen egy kis szülinapi ünnepség volt, az álltakert 65-ik születésnapját ünnepelték. Így mindenféle vicces feladatba bevonták az ott tartózkodó gyerekeket és szüleiket is. Ez egy teljesen ingyenes meglepetés rendezvény volt, a végén még ajándékot is nyertünk. Az állatkert és vidámpark szinte minden hétvégén szervez tematikus programokat, látványetetések, bemutatókat, így a szimpla látogatás mellett mindig várja valami extra program is a látogatókat.

Fotó: visitdebrecen.com

A vidámparki játékok árai átlagban 700-900 Ft körül mozogtak. Mi már nyitáskor ott voltunk, és olyan 11-12 óráig nem volt nagy tömeg. Az ebédre a vidámpark területén található büfét látogattuk meg. A hot-dogjukat tudom ajánlani, de a gyros se volt rossz. Áraik nincsenek az egekben, de mégis csak egy vidámparki büféről van szó. 

Programok a természetben

Nagyerdei Park

Ha a természet lágy ölében szeretnénk kikapcsolódni, vagy éppen szórakozni a gyermekekkel, Debrecen a tökéletes választás.

Az ország első természetvédelmi területének nyilvánított Nagyerdő parkjában hangulatos sétányok, tanösvények, éttermek, fürdőközpont, állatkert, vidámpark és sportkomplexum is található. A látogatók egyik kedvenc helyszíne a parkon belül a Békás-tó, amely mellé csodálatos szökőkutak, napozópadok és egy fantasztikus játszótér is épült a kicsik számára, ahol teleszkópos óriásbéka és ponty-kötélpálya, függőhíd és ügyességi pálya szórakoztatja a gyerekeket.

Fotó: visitdebrecen.com

Mi megérkezésünkkor rögtön a Nagyerdei Parkba vettük az irányt. Ez a város egyik közkedvelt pontja, ahova nemcsak a turisták, de a helyiek is előszeretettel járnak kortól függetlenül, ki egy önfeledt játszótéri kalandra, ki egy kellemes természetközeli sétára. Itt rögtön szemet szúrt a békás-halas játszótér a Békás-tó mellett. Míg mi felnőttek megcsodáltuk a gyönyörű tájat a tóval és a tőkés récékkel, valamint a Szabó Magda sétány színpompás virágszőnyegét, addig a kicsik kiugrálták magukat a játszótéren. Végül körbesétáltuk a tavat, és egy fagyizással zártuk az délutánunkat. Igazából ekkor már mindenki olyan éhes volt, hogy már nem lehetett tovább húzni a hotelbe indulást, ahol vacsora várt minket. Pedig el tudtam volna képzelni, hogy ebben a parkban egész napokat töltsünk el, pláne, hogy korántsem látogattunk el az összes programhelyszínre. Fantasztikus hely ez a park, így a hétvége zárásaként mi újra meglátogattuk. 

Fotó: visitdebrecen.com

A hatalmas park másik látványossága a több mint 110 éves, ma is működő Nagyerdei Víztorony élményközpont, amelynek 34 méter magas kilátójából remek panoráma nyílik az erdőre és az ország legmodernebb aquaparkjára, az Aquaticum Strandra. A víztoronyban nemcsak kilátó, de információs pont, ajándékbolt, hangulatos bár és terasz is fogadja a látogatókat, akik akár falat is mászhatnak is. A víztoronnyal szemben, a strand oldalában számos kávézó, cukrászda és gyorsétterem is található a megéhezett családok számára. A víztorony szomszédságában van a Nagyerdei Stadion, ahol akár stadiontúrára is mehetünk, a nyáron üzemelő Ködszínház, ami nappal szökőkút, este pedig vízpermetre vetített ingyenes „látványmozi”, valamint az Aquaticum SPA fürdőközpont termál-, élmény- és strandfürdővel.

Fotó: visitdebrecen.com

Sziget-kék tematikus park

A Nagyerdei Park egyik legnépszerűbb családbarát attrakciója a Sziget-kék tematikus park, ahol számos mesebeli karakter köszön vissza Szabó Magda azonos című mesekönyvéből. Nagyon helyes, szépen felépített park ez, ráadásul a látogatása ingyenes.

Fotó: visitdebrecen.com

A parkban egy hatalmas játszótér, egy ötméteres élménytorony kilátó csúszdával felszerelve, és egy óriási kalandpálya is található, ahol a gyerekek kipróbálhatják ügyességüket a fák lombjai között. A területre több, mint nyolcvan játékelemet építettek, és egy miniváros is kialakításra került benne.

A parkon végig gyerek biciklis/autós utak futnak, szóval érdemes vinni a rollert, a deszkát, a kisbiciklit, de aki e nélkül érkezik, az se aggódjon, a helyszínen vannak bérelhető gokartok. Ennek bérlése 2500 Ft kaucióval 2500 Ft fél órára. Itt is van természetesen büfé és ingyenes mosdó lehetőség. A sok fa biztosítja az árnyékot, így a nagy melegben is tudjuk ajánlani ezt a parkot.

Akik pedig szeretnének még több programot a természetben, és szeretik a növényeket, azoknak az egyetemi botanikus kertet ajánljuk, ahol 6000 növényfajt, köztük számos kaktuszt tartanak nyilván, és aminek a területén található az Agóra Tudományos Élményközpont is, ahova mi másnap látogattunk el.

Fotó: visitdebrecen.com

Családoknak szintén „kötelező” úti cél Debrecenben az ország legrégebbi keskeny nyomközű erdei kisvasútja, az idén 141 éves Zsuzsi, ami hétvégenként menetrend szerinti járatokkal, végállomásánál, Hármashegyalján pedig természetközeli élményekkel, programokkal várja a kicsiket és nagyokat. A Zsuzsi útvonalán található a több mint 70 ezer négyzetméter területű Kerekerdő Élménypark, ahol többek között drótkötélpálya, kőkorszaki vízibicikli, labirintus, trambulin és 5D mozi is található. Ide a terület nagysága, a megannyi élményelem és programlehetőség miatt érdemes egy teljes napot szánni.

Élményparkok és központok

Szintén egy szuper lehetőség ellátogatni az Agóra Tudományos Élményközpontba, ahol a gyerekek akár önállóan, akár egy interaktív klubfoglalkozás keretein belül ismerkedhetnek meg a robotikával, sőt, megépíthetik első saját mini robotjukat is lego segítségével. De nem csak robotika klub, hanem ismeretterjesztő előadások és kísérletek is megtekinthetőek a központban, emellett lehetőség nyílik botanikus kerti-túrára és digitális barangolásra is.

Az Agóra Élményközpont is nagy meglepetés volt nekünk. Könnyedén eltöltöttünk is 3-4 órát, amikor már muszáj volt elindulni és ebédet keresni. Mind az 5 éves, mind a 8 éves gyerekünk talált magának itt megfelelő tudományos feladatot. A mi személyes kedvencünk a Heki kutyus volt. A körülöttünk lévők nem biztos, hogy értékelték, ahogy keressük a megfelelő hangmagasságot, amivel ki tudjuk csalogatni az odújából. De mindhárman sikerrel jártunk csekély fél óra próbálkozás után. Az a lényeg, hogy minden kísérlet mellett van egy kis story, egy kisháttérismeret, és segítség a megoldáshoz. 

Kulturális programok

Debrecenben nem csak önfeledten szórakozni, hanem kulturálódni is tudnak a látogatók.

A Déri Múzeum hátizsákos programja kifejezetten a családosok számára lett kitalálva, amelyben a közös expedíció során a látogatók egy kis füzet segítségével megismerkedhetnek a japán kultúrával, miközben izgalmas feladatokat oldanak meg.

Fotó: visitdebrecen.com

A Debreceni Pagony könyvesboltjában pedig gyerek- és ifjúsági könyvek, készségfejlesztő és kreatív játékok nagy választéka várja a kicsiket és nagyokat.

A bábszínház kedvelőinek sem kell messzire menniük, ugyanis a Vojtina Bábszínház színes programjaival várja az odaérkezőket, többek között bábjátszóházzal és különféle bábtársasjátékokkal.

Azok, akik szeretik a történelmet, mindenképp látogassanak el a Református Nagytemplomba is, ahol a mellett, hogy a kiállításokon megismerhetik a város és a templom gazdag történetét, lehet kalandtúrára indulni a misztikus padlástérben, megmászni a tornyot, ahol az ország egyik legnagyobb harangja látható, vagy megcsodálni a legszebb panorámát a városban a két torony közti panorámajárdán sétálva. Igény esetén akár múzeumpedagógiai foglalkozás is kérhető itt gyerekekkel érkezőknek.

Fotó: visitdebrecen.com

Egy szuper szálláshely, ha többnapos programot tervezel

Akik szeretnének több napot is eltölteni Debrecen városában, azoknak saját tapasztalatból ajánljuk az Erdőspuszta Club Hotelt, melynek területén megtalálható egy élménypark is rengeteg programlehetőséggel. Gyerekekkel egy álom ez a hely, van itt kisállatsimogató, gokart, dodzsem, vízibicikli, lovaskocsikázási és íjászati lehetőség, trambulin, 9D mozi, játszóterek, amelyeknek egyike mellett még egy bár is helyet kapott, ahol a megfáradt szülők lazíthatnak. 

Fotó: erdospuszta-clubhotel.hu

A szórakozás mellett a pihenésre is nagy hangsúlyt fektetnek a hotelben, ugyanis kialakításra került egy wellness részleg is, ahol medencék, masszázs, fitness-terem és szolárium is található a különböző medencék mellett.

Debrecenben egy hetet is könnyedén el lehet tölteni, annyi szuper programlehetőséget kínálnak. Mindegy, hogy szórakozásra, kikapcsolódásra vagy kulturálódásra vágyunk. Mindenképp érdemes a gyerekeinkkel ideutazni, ha szeretjük és keressük a kalandokat!

Fotó: erdospuszta-clubhotel.hu