Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.03.20
A felvágottak vagy a virslik esetében kihívást jelent a vásárlók számára, hogy a több tucat termék közül a legjobbat próbálják meg kiválasztani. A baconök esetében hatalmas könnyítés, hogy bár a kínálat hasonlóan széles, egy jó bacon nem hazudik, és a gyártók trükközni sem nagyon tudnak vele. Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója felhívta rá a figyelmet, a jó bacont nem színezik, nem adnak hozzá felesleges adalékanyagokat.

Mindenféle felvágottra igaz, hogy minél magasabb a hústartalma, és minél kevesebb mesterséges hozzávalót tartalmaz, annál jobb minőségű termékről van szó. Mégis nehéz megtalálni a szupermarketekben a legkiválóbb tarját, párizsit vagy éppen virslit, mert egyebek mellett a színezőanyagok használata valamint a figyelemfelkeltő csomagolások is megtéveszthetik a vásárlókat.

Teljesen más a helyzet a baconök piacán, ahol konkrét lépéseket követve a vevők már azelőtt meg tudják állapítani egy-egy terméknek a minőségét, hogy megkóstolták volna, mutatott rá Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.

„Legelőször azt kell tisztázni, hogy a bacon és a szalonna nem egy és ugyanaz, utóbbi ugyanis a sertés bőre alatti elzsírosodott kötőszövetet jelenti, amit árulhatnak bőrrel és bőr nélkül is, míg a bacon oldalszalonnából készült, bőr nélküli és vékonyabb szeletelésű. A húst vagy füstöléssel, vagy főzéssel és füstöléssel tartósítják, de nem mindegy, hogy hogyan” – fogalmazott a szakember.

A szín nem mérvadó, a címke annál inkább

A boltok széles bacon választéka megnehezítheti a választást. Kovács Péter ajánlása szerint elsőre azt érdemes megvizsgálni, hogy a baconszeletek mennyire zsírosak. Rögtön gyanús lehet, ha a csomagolás nem átlátszó, ami azt feltételezi, hogy a gyártónak valami rejtegetnivalója van.

Kérdésre válaszolva közölte, a bacon zsíros része ideális esetben másfél centiméternél nem lehet vastagabb. Az viszont, hogy milyen a színe, egyáltalán nem mérvadó, ez alapján nem lehet róla ítéletet mondani.

„A hús színe és persze az íze is változhat a sertés fajtájától, takarmányától, a vágás, sőt még a feldolgozás módjától is. Azt viszont ajánlott szemügyre venni a csomagoláson, hogy mekkora a hústartalma az adott terméknek, hiszen a minőségét ez nagyban befolyásolja” – magyarázta.

Hozzátette, amennyiben egy bacon összetevőinek listája végeláthatatlanul hosszú, azt rögtön helyezzük is vissza a polcra, ugyanis egy jó bacont nem színeznek, és nem adnak hozzá felesleges adalékanyagokat sem. Amivel biztosan szembetaláljuk majd magunkat böngészés közben, az a só, hiszen ezzel tartósítják a húst.

A prémium baconjéről ismert Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója arra is figyelmeztetett, a cukor, a dextróz és a maltrodextrin szavaknak semmiképp sem szabad szerepelnie a címkén. Végezetül kiemelte, rengeteget számít a csomagolás is, amely ha megfelelő, akkor hosszú ideig megőrzi a bacon frissességét.

Fotók (forrás: Gierlinger/Pixabay)