Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.03.18
Átadták a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat. Hetven ingatlan újult meg a vár környezetében, 22 vállalkozás indult vagy újult meg.

A nagyközönség péntektől látogathatja az 1,6 milliárd forintból megújult Kinizsi-várat, ahol megújult a rendezvénytér, a kiállítótér és a lakótorony.

A lakótoronyban Magyar Benigna, Kinizsi Pál feleségének lakosztálya van berendezve, aki ott élt mintegy 25 évig. Látható itt egyebek mellett egy sakk-készlet, melyet három megtalált sakkfigura alapján rekonstruáltak.

A Balaton-felvidék kisebb-nagyobb lankái között található Nagyvázsony községe, melynek egyik domboldalában tör az égbolt felé a középkori vár. A magyarországi várépítészet történetének viszonylag késői alkotása.

A várba a rondella kapuján át jutunk be, ahol a patkó alakú bástya gyilokjárójára fel lehet sétálni. A várárokban egy forrás folyik, mely – az országban egyedülállóként – a belső udvaron található farkasvermet és víztárolót táplálja. A vár legjellegzetesebb látnivalója a középkori jellegét magán viselő, késő gótikus lakótorony.

A vár legnépszerűbb látványossága, a várkápolnában található, Kinizsi Pál reneszánsz stílusú, vörös márvány szarkofágjának fedőlapja, amely a közeli pálos kolostorból került ide.

A kőtárban találunk egy másik szép vörös márvány síremlék fedőlapot is, ez Horváth Márk, Kinizsi özvegyének második férje emlékét őrzi.