Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2023.03.08
Negyedmilliárd forint uniós támogatásból megújul a kerékpárút, és egy új szakasz is megépül a Békés vármegyei Körösladányban, ahol 160 millió forintból vízi turisztikai fejlesztések is indulnak - közölte az önkormányzat.

A négyezer lakosú város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyert el támogatást. Bruttó 213 millió forintból 2134 méteren újul meg a három évtizeddel ezelőtt épült, legutóbb 2008-ban felújított kerékpárút; emellett elkészül egy csaknem 300 méteres új szakasz is.

Kardos Károly polgármester elmondta, a felújítandó részekre új kopóréteg kerül, és ahol szükséges, pályaszerkezet-cserét is végeznek. Az új szakaszra már építési engedélyes tervvel rendelkeznek, a kivitelezés várhatóan áprilisban indul, és 2025. május végéig kell befejezni.

Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője közösségi oldalán közölte, a város ugyancsak a TOP Plusz programon nyert el több mint 162 millió forintot, amelyből vízitúra- táborhely, kajak-kenu-kikötő és csónaktároló-öböl létesül a Sebes-Körösnél.

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi tanösvényének kiinduló és érkező pontja a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont. A tanösvény öt számozott állomáson és kiegészítő pontokon keresztül mutatja be a Dévaványai-Ecsegi puszták jellegzetes élőhelyeit, fontosabb növény- és állatfajait. Az útvonal a túzokok bemutatását szolgáló volier mentén került kialakításra, így testközelből figyelhető meg Európa legnagyobb tömegű röpképes madara. A nagy kilátótoronyról csodálatos kilátás nyílik Közép-Európa egyik legfontosabb túzok dürgőhelyére.

A tanösvény végigjárásával az érdeklődők régi magyar háziállataink közül a magyar szürke szarvasmarhát és a bivalyt is megismerhetik. Az 1,7 km-es útvonal gyalogosan körülbelül 1 óra alatt végigjárható. (MTI)