Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.03.02
Immár tizedik éve ünnepeljük március 3-án a Vadvilág Világnapját, amely a globális természetvédelem elsőszámú jeles napjaként hivatott felhívni mindnyájunk figyelmét az élővilág sokszínűségére és felbecsülhetetlen értékére, továbbá fenyegetettségére és fokozott védelmének égető fontosságára.

1973. március 3-án, így idén kereken 50 éve fogadták el a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezményt (CITES), 2013-ban pedig az ENSZ Közgyűlése úgy döntött, hogy ennek évfordulóját piros betűvel írja be a természetvédelem kalendáriumába.

E jeles alkalomból a Zoo Debrecen öt kontinens élővilágának élményszerű bemutatásán túl interaktív
programokkal várja az érdeklődőket március 3. és 5. között. Tematikus szakvezetésen mutatkoznak be azok a lakók, akik veszélyeztetettségük miatt nemzetközi fajmegőrzési program keretében élnek a Nagyerdő fái alatt, de a tettre kész természetbúvárok térképet ragadva maguk is felfedezhetik a CITES általi védelemre szoruló fajokat, sőt, etológusnak állva az állatok viselkedésének kutatásában is közreműködhetnek.

Néhai lakók reliktumaival és egy korábban sosem tartott ritkaság vadonatúj bemutatójával vár a Gibbonház, a kézműveskedni vágyók pedig a Mackókuckóban készíthetik az év madarát vagy emlősét mintázó egyedi emléktárgyukat. Azok, akik egy-egy nekik kedves lakó célzott támogatásával szeretnének hozzájárulni a Park fajmegőrzési tevékenységéhez, külön tájékoztatóponton mindent megtudhatnak a jelképes örökbefogadás lehetőségéről.
Állatkerti belépővel valamennyi programelem díjmentes.