Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.01.25
Nagyfokú bizonytalanság jellemzi most a mindennapjainkat. Nem csak azt nem tudjuk, mit hozhat számunkra a távoli jövő, de túlzás nélkül, még abban sem lehetünk biztosak, hogy mit tartogat a holnap. A bizonytalanság félelmet szül, a félelem pedig, amellett, hogy gátat szab kreativitásunk és hatékonyságunk szárnyalásának, komoly betegségeket is szülhet, ha tartósan megőrizzük ezt az állapotot.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy szakembertől segítséget kérni nem szégyen! Sőt, a probléma felismerése és a megoldásra való törekvés a tudatosság magas szintjéről árulkodik.

Eszlári A. László nem hagyományos konzultáns, komplex látásmódja egyedivé teszi őt a szakterületén. Mint, egy ügyfele szavait idézve, mondja: „A lámpás ember vagyok a labirintusban, aki megvilágítja számodra a helyes utat, amelyen eljutsz a félelem nélküli szabadsághoz.”

„Nem hiszek a szögletes sémákban, ahogy abban sem, hogy az okok feltárása nélkül a problémákra hosszú távú megoldást lehet találni. Sokféle tudományból áll össze az a rendszer, amit használok. Ezek közé tartoznak a konzultációk mellett többek között a pszichológia különböző ágai, az orvostudomány, az energiagyógyászat, a kineziológia, a családállítás, a vizualizáció, valamint a meditáció” – tudtuk meg Eszlári A. Lászlótól.

A tartós félelem megbetegít!

A félelem egy ijesztő érzés, mégis gyakran nem teszünk semmit azért, hogy megszüntessük az okát. Ehelyett belesüllyedünk. Ez a legrosszabb, amit tehetünk, mert a félelem nemcsak lelki, de fizikai betegségek kialakulásához is vezethet. Ha ez az állapot folyamatos és hosszan tartó, akkor gyengítheti az immunrendszert, emésztési és keringési problémákat okozhat, és az emlékezőképességünket is erőteljesen rombolja.

„Nincs olyan élethelyzet, amin ne lehetne változtatni, legyen szó akár magánéletbeli, akár üzleti területről. A mumusok belülről, magunkból szemlélve sokkal hatalmasabbnak, ijesztőbbnek tűnnek, azonban, ha egy külső szemlélő szemszögéből tekintünk rájuk, máris összetöpörödnek, és ha egyedül nem is megy, de támogatással sikerrel fel lehet venni ellenük a harcot” – mutatott rá a szakember.

Ha a vezető szorong, a beosztottakon csattan az ostor

Ha egy vezető azt szeretné, hogy a cégében flottul menjenek a dolgok, ahhoz első lépésként saját magát kell rendbe tennie. Ha ő kiegyensúlyozott, céltudatos, az életében és a gondolkodásmódjában zavartalanul áramlanak az energiák, az kihat az alkalmazottaira és ezáltal a vállalkozása működésére is. Ha viszont örökös félelemben él, kapkod, indulatait a körülötte lévőkön vezeti le, azzal megjósolhatóan a biznisze végrendeletét írja, hiszen kiöli magából és másokból is azt, ami mindennek az alapja: a motivációt.

„A negatív gondolatok kötnek gúzsba bennünket, ezért az első és legfontosabb feladatnak azt tartom, hogy ezektől megszabaduljunk. Az általam vezetett foglalkozások központi eleme a gondolkodásmód átformálása egy olyan irányba, ami szárnyakat ad, ami előre visz. Ebben jelent nagy segítséget a vizualizáció, ami nemcsak fogalmi, de képi szinten is megjeleníti előttünk a céljainkat, ezáltal könnyebben tudunk arra fókuszálni, amit el szeretnénk érni” – avatott be Eszlári A. László.

Azt is elárulta, hogy sok vezető azért kerül válságba a hivatása területén, mert a mindennapos küzdelem és a megállíthatatlanul pörgő mókuskerék elfeledtette vele, hogy annak idején milyen nagy álmokkal, tervekkel hozta létre a vállalkozását. Ezt az emléket, érzést vizualizációval fel lehet támasztani, vissza lehet találni arra az útra, amelyen évekkel, évtizedekkel ezelőtt annyi szenvedéllyel indult el.

„A vizualizációt megfelelően alkalmazva meg lehet teremteni azokat az energiákat, amik egy cél megvalósításához szükségesek. Ha hatékonyan végezzük, akkor szinte garantált, hogy el is érjük a kívánt eredményt. Akár egy cégvezetőnek az éves vagy hosszabb távú terveit is érdemes vizualizációval segíteni, hogy biztosan elérje majd az adott célt.”

Megelevenednek az összefüggések

A beszélgetések és a légzőgyakorlatok mellett számos más módszer is hozzájárul a félelmek leküzdéséhez, a bizalomépítéshez és a konfliktuskezeléshez. Ha a bizalom nő egy szervezetben, legyen az egy cég, egy család vagy bármilyen közösség, akkor a folyamatok ideje lerövidül, a költségük pedig csökken.

„A rendszerállítás módszerével nemcsak egyedi, családi problémák, hanem akár egy cég vagy cégen belüli csoportok problémái is kiválóan megérthetők, kezelhetők. Természetesen lehetőség van akár egy személy cégen belüli gondjainak, konfliktusainak „felállítására” is, például generációváltásnál az előd és az utód együttműködésének javítására” – fejtette ki a komplex szemléletmódot képviselő konzultációs szakember.

„Ez egy önismereti munka, melynek célja a magunkkal cipelt terhek lerakása, rálátás az élethelyzeteinkre, azok megértése és a problémák megoldása. Csoportos munka, melynek segítségével megérthetjük és meghaladhatjuk mindazt, ami gátol és visszahúz bennünket. Azért különleges és nagyszerű lehetőség, mert „kívülről” láthatunk rá a helyzetünkre, problémánkra. Ily módon kiemelkedve az adott helyzetből, függetlenedve annak érzelmi hatásaitól, objektívebben láthatjuk azokat, jobban megérthetjük őket, ezáltal magunkat is” – tette hozzá Eszlári A. László, aki a legtöbb konzultánstól és coachtól eltérően nem magát a problémát helyezi középpontba, a tüneti kezelés helyett a kiváltó okot igyekszik feltárni.