Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.01.20
Igazi tavaszi idővel köszöntött be 2023. Bár a tél még várat magára, a kulturális pezsgés korántsem, sőt. 2023-ban számos kerek évfordulót ünneplünk Debrecenben a Himnusz keletkezésének kétszázadig évfordulójától Petőfi születésének bicentenáriumán át a Debreceni Állatkert alapításának hatvanötödik évfordulójáig. Ezek közül az első ünnep január 22-re, a Magyar Kultúra Napjára esik.

Az évforduló kapcsán számos ünnepi eseménnyel emlékezik meg Debrecen a Himnusz szerzőjéről, Kölcsey Ferencről, és hívja fel a figyelmet a magyar kultúra gazdag örökségére, hagyományaira, tárgyi és szellemi értékeire.

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó, egy héten át tartó programsorozat mellett izgalmas kiállítások, komolyzenei koncertek, tematikus filmfesztiválok és állatkerti programok, valamint szaunamaraton is várja az érdeklődőket január következő napjaiban, heteiben.

HÍREK

Új múzeumi nyitva tartások 2023-tól

Debrecen múzeumai, turisztikai attrakciói, valamint kulturális és szabadidős intézményei 2023-tól megváltozott nyitva tartással várják a látogatókat. https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/valtozo-nyitva-tartasok

Idén 65 éves az első vidéki állatkert, a Zoo Debrecen

Idén 65 éve, 1958-ban alapították a Zoo Debrecent, a vidéki kertek sorában elsőként. A jubileumi évben új attrakciókkal és élményekkel várja látogatóit egész évben az állatkert.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/csicsergo-csaladi-nappal-nyitja-az-evet-az-iden-65-eves-allatkert

Az évfordulók jegyében telik az év a Hortobágyon

Több kerek évfordulót ünnepelnek idén a Hortobágyon, melyek alkalmából egész évben számos kiemelt esemény várja az érdeklődőket hazánk első és legnagyobb nemzeti parkjában. https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/az-evfordulok-jegyeben-telik-az-ev-a-hortobagyon

ÜNNEP

A Magyar Kultúra Napja 2023

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én – idén pont kétszáz éve – vetette papírra a Himnusz végső szövegét. Az évforduló kapcsán számos ünnepi eseménnyel emlékezik meg Debrecen a Himnusz szerzőjéről, Kölcsey Ferencről, és hívja fel a figyelmet a magyar kultúra gazdag örökségére, hagyományaira, tárgyi és szellemi értékeire.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/a-magyar-kultura-napja-2023/#more-17363

KIÁLLÍTÁS

New Mediations / Új Közvetítések: Finisszázs

Január 22-én zár a MODEM Új közvetítések című kiállítása. A finisszázson angol és magyar nyelvű tárlatvezetéssel várják a vendégeket.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/new-mediations-uj-kozvetitesek-finisszazs

Színes vizuális élmények a januári szürkeség ellen

A január az év egyik leghosszabb, legutálatosabb hónapja. Ha nem szeretnénk, hogy a szürke hétköznapok rossz hatással legyenek a hangulatunkra, érdemes színes vizuális élményeket gyűjteni.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/szines-vizualis-elmenyek-a-januari-szurkeseg-ellen

MOZI

Debrecenbe is eljön a 9. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

2023-ban kilencedik alkalommal rendezik meg a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált. A tavalyi évhez hasonlóan idén nemcsak Budapesten, hanem országszerte, 10 nagyvárosban lehet megnézni a nemzetközi dokumentumfilmek színe-javát. Debrecenben az Apolló Mozi ad otthont a vetítéseknek 2023. január 20. és 22. között.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/debrecenbe-is-eljon-a-9-budapest-nemzetkozi-dokumentumfilm-fesztival

Főszerepben a magyar film: ismét jön a Magyar Filmszüret

A 110 éves Apolló mozi 7. Magyar Filmszüretén január 26. és február 5. között a 2022-es év legjobb hazai mozifilmjei kapnak főszerepet 10+1 napon keresztül. A fesztivál szinte minden napján közönségtalálkozóval várja nézőit, melyek során rengeteg érdekesség és műhelytitok tárul fel a magyar filmgyártás világából.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/foszerepben-a-magyar-film-ismet-jon-a-magyar-filmszuret

ZENE

Januárban is szólnak a klasszikusok

2023-ban százéves fennállását ünnepli a Kodály Filharmonikusok Debrecen. Januári koncertjeiken olasz és francia zeneszerzők klasszikusait hallhatjuk.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/januarban-is-szolnak-a-klasszikusok

GYERMEK- ÉS CSALÁDI PROGRAMOK

Csicsergő Családi Nappal várja az állatbarátokat a Zoo Debrecen

Az idén 65 éves Debreceni Állatkert kétnapos családi programmal nyitja a jubileumi évet január 21-22-én. Az eseményen a madaraké lesz a főszerep.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/csicsergo-csaladi-nappa-varja-az-allatbaratokat-a-zoo-debrecen

WELLNESS

Pótszilveszteri Szaunamaraton

Vidám hangulatú show programok, gyógynövényes felöntések és füstrituálék, kényeztető bőrápoló peelingek a gőzkabinban – többek között ezekkel a programokkal várja a vendégeket az Aquaticum Szaunavilág január 21-22-én a Pótszilveszteri Szaunamaraton keretében.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/potszilveszteri-szaunamaraton

Debrecen további turisztikai híreit és programajánlatait a visitdebrecen.com/hu web-, valamint a www.facebook.com/VisitDebrecenOfficial és www.facebook.com/TourinformDebrecen Facebook-oldalakon találod. Kövess bennünket Instagramon: www.instagram.com/visit.debrecen/ és TikTokon is: www.tiktok.com/@visit.debrecen.