Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.11.15
Megalakulásának 39. évfordulóját ünnepli a hazai állatkertek, vadasparkok és akváriumok szakmai szervezete (MÁASZ), amelynek alapító közgyűlését 1983. november 14-én tartották meg a debreceni mellett 8 állatkert közreműködésével.

A jelenlegi tagságában 13 állatkertet számláló Szövetség célja, hogy elősegítse a tagintézmények érdekképviseletét, tevékenységük összehangolását, a köztük zajló információ- és eszmecserét, mindezek által pedig a hazai állatkertész szakma egységes fejlődését.

Erre szolgál többek között a tagok egymástól való tanulásának kiemelt fóruma, a bő két évtizedes hagyománnyal bíró ZooDisputa, amelyet idén a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartanak majd november 24. és 26. között.

Az összesen csaknem 26 ezer állatnak otthont adó magyar állatkerteket évente összesen közel 4 millióan keresik fel, így kiemelt felelősségük nemcsak az élővilág sokszínűségének élményszerű bemutatása, hanem az is, hogy ugyanezen élményeken keresztül felhívják a nagyközönség figyelmét a biodiverzitás sérülékenységére és védelmének lehetséges módjaira.

A Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetsége – korábbi nevén Magyar Állatkertek Szövetsége – jelenleg átfogó megújulás alatt áll annak érdekében, hogy jobban megfeleljen a kor kihívásainak és a modern állatkertek megváltozott szerepének. Az idei évben végbement alapszabály-frissítést a tervek szerint arculati újragondolás követi majd.